Share

Păsările și liniile electrice: un pericol silențios și soluții pentru atenuarea lui

Liniile electrice aeriene aduc energie în casele noastre, dar reprezintă, din nefericire, și o amenințare pentru păsări. Coliziunea cu liniile electrice reprezintă o cauză majoră a mortalității aviare, afectând un număr semnificativ de specii, inclusiv pe cele deja periclitate.

Păsările mai mari, cu corp masiv (lebedele, dropiile, pelicanii), cu manevrabilitate mai redusă în zbor sunt mai susceptibile la astfel de coliziuni decât păsările mai mici, ușoare, mai agile. În plus, unele specii (lebede, rațe, stârci, berze) au câmpul vizual mai îngust și de aici un risc mai mare de coliziune, deoarece nu pot vedea cablurile din anumite unghiuri. Riscul de coliziune crește în anumite condiții de vizibilitate scăzută (ceață, soare puternic etc.).

 

Pelican cret, foto Bence Máté

Amploarea problemei

Studiile realizate în Europa estimează că în zonele cu pajiști au loc 113 coliziuni/km/an, pe terenuri agricole, 58 coliziuni/km/an, iar în apropierea zonelor umede, 489 coliziuni/km/an. Păsările se lovesc de cablurile electrice la viteză mare de zbor. În România, raportat la lungimea rețelei electrice, acest număr se poate traduce în zeci, chiar sute de mii de păsări pierdute anual.

Leziunile rezultate variază mult și sunt comparabile cu tipurile de traume cauzate de accidentele rutiere.

 

Pelican creț găsit sub liniile electrice, din aria protejată Iezer Călărași (© Emil Todorov)
Aripa unui pelican creț după ce s-a lovit de o linie electrică (© Fundația Visul Luanei)

Cauzele coliziunilor

Principala cauză a coliziunilor este incapacitatea păsărilor de a percepe obstacolul. Accidentele sunt mai frecvente în zone deschise, iar liniile electrice care traversează coridoarele de deplasare zilnică, spre și dinspre locurile de hrănire, pot fi deosebit de problematice.

Riscul de coliziune este mai mare în condiții de lumină slabă sau prea puternică, ceață sau rafale de vânt și dacă linia este perpendiculară pe direcția de deplasare.

Riscul de coliziune este influențat și de configurația liniei electrice, de înălțimea la care este amplasată, de grosimea cablurilor și de prezența unuia sau a două cabluri de împământare în partea superioară, care sunt aproape invizibile pentru păsări.

Soluții pentru reducerea mortalității

Dispozitiv speciale reflectorizant și colorat amplasat pentru a crește vizibilitatea coblurilor electrice

Din fericire există soluții pentru a face liniile electrice mai sigure pentru păsări. Atunci când este planificată dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei electrice, riscul poate fi eliminat complet prin amplasarea liniilor electrice astfel încât să evite din start zonele sensibile pentru păsări sau, acolo unde aceste nu pot fi evitate, prin îngroparea cablurilor.

Pentru liniile deja existente, pentru că îngroparea sau înlocuirea firelor cu unele mai groase și, prin urmare, mai vizibile sunt foarte costisitoare, iar modificarea acestora prin îndepărtarea cablurilor de împământare (care au rolul de protecție împotriva descărcărilor electrice naturale), nu poate fi realizată până la găsirea unei alte soluții de protejare, marcarea lor cu dispozitive care le fac mai vizibile este cea mai eficientă soluție pentru reducerea accidentelor. Amplasarea diferitelor modele de astfel de dispozitive poate reduce riscul de coliziune cu firele electrice cu 55-94% și este o opțiune preferată la nivel mondial.

Rolul SOR

Pelicanul creț este o specie pentru conservarea căreia organizația noastră lucrează de mai bine de 20 de ani. Și pentru că una dintre amenințările principale pentru pelicanii creți este coliziunea cu liniile electrice, am dedicat timp și resurse pentru identificarea celor mai periculoase și marcarea lor, cea mai recentă acțiune fiind în cadrul proiectului Pelican way of LIFE, co-finanțat prin programul LIFE al UE.

Linia electrică ce traversează Grindul Chituc de la Vadu până la Gura Portiței, cu o lungime de 15 km, prezintă un risc mare de coliziune pentru pelicani și alte specii de păsări deoarece acestea nu o observă în zborul lor între Lacul Sinoe și Marea Neagră. Aici, cu sprijinul Administrației Biosferei Delta Dunării și al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, SOR a montat 300 de dispozitive speciale (divertoare), reflectorizante și colorate pe linii pentru a le crește vizibilitatea.

Iar cu sprijinul companiei Rețele Electrice Dobrogea, am montat 100 de astfel de dispozitive și pe linia situată pe latura vestică a lacului Iezer Călărași, care este problematică deoarece păsările nu o observă în zborul spre celelalte lacuri din apropiere (Ciocănești, Mostiștea).

 

Prin eforturi comune, aceste liniile electrice pot de acum furniza energie fără a reprezenta un pericol pentru viața păsărilor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie