Share

Patru parcuri și o ninsoare

Sâmbată, 15 decembrie, SOR a invitat bucureștenii la patru tururi ornitologice în parcurile mari ale orașului. Grade puține în termometru, prima zăpadă ceva mai serioasă din actuala iarnă și un vânt care făcea din frig lamă de cuțit. Credeți că vremea ne-a fost potrivnică? Dimpotrivă, ninsoarea a oferit un superb decor de iarnă.

Acțiunea face parte din Proiectul „România prinde aripi”, un proiect pe care îl derulăm din iarna 2015-2016, prin care ajutăm părăsile din orașe să treacă de frig și să cuibărească în condiții prielnice.

Voluntarii SOR sunt cei care aprovizionează din noiembrie și până în martie toate hrănitorile pe care le-am instalat în marile parcuri bucureștene, dar și în parcuri din Cluj-Napoca, Baia Mare, Brașov, Buzău, Constanța, Craiova, Iași, Sinaia, Sibiu și Tulcea. Este o activitate ce presupune efort și voință. Când patul e cald și te cheamă înapoi, voluntarii noștri ies prin ger, să ducă hrană la păsări.

Când ceaiul din cană le încălzește unora palmele, voluntarii SOR sunt cu mâna în zăpadă, să curețe hrănitorile. De aceea suntem foarte mândri de cei care ne sunt alături în acest proiect, nu numai pentru efortul pe care îl fac, ci și pentru că tot ei au dorit să fie ghizi în tururile ornitologice la hrănitorile pe care le aprovizionează.

În ce privește păsările din parcuri, la ora 9 dimineața le-am găsit la masă. În Herăstrău, la prima hrănitoare, am speriat porumbeii când am început deszăpezirea. Imediat, le-au luat locul pițigoii. La a doua hrănitoare, aproape de restaurantul Pescăruș, era o frenezie. Vrăbiile de câmp și cintezele formau un covor sub hrănitoarea din care alte vrăbii împrăștiau semințe pe jos. Profita de ele cel mai mare porumbel sălbatic din Europa, cel gulerat.

Pițigoii și țiclenii nu aveau nevoie decât de o fantă mică, pentru a intra și a ieși cu semințele. Într-un mesteacăn de lângă, un mic stol de scatii culegea fructele, urmăriți cu invidie de mierlele zonei. Liniștea a fost spartă de un cârâit de gaiță care a semnalizat apariția omului care le hrănește – Adrian Mitiș. Tânărul de 73 de ani vine aproape zilnic la patru hrănitori, cu desaga plină de semințe.

Turul a continuat la alte două locații, iar la ultima, cea de la Grădina Japoneză, nu se vedea aripă de pasăre. Când am ajuns la 10 metri, două ghemotoace de blană roșcată au fugit din tăvile de alimentare – veverițele au și ele nevoie de semințe iarna.

În Cișmigiu, a fost o coproducție. Din partea SOR a participat voluntarul Claudia Câmpeanu, alături de cei de la Grădina cu Oameni, care au organizat un atelier de ornitologie, cu biologul Paul Țibu. Turul ornitologic a inclus vizite la hrănitori și la o parte din cuiburile artificiale instalate în acest parc, precum și o oprire la panoul informativ al SOR.

Aici, Paul Țibu a povestit lucruri mai puțin știute despre păsările pe care le putem întâlni în parcurile bucureștene. La eveniment au mai participat benevol pițigoii mari și cei albaștri, vrăbiile de casă și nelipsiții porumbei domestici.

Acțiunea din Parcul IOR a fost coordonată de Magda Achim, dar nu a fost singură. Andreea Rău Neacșu, Daniela Șova și Silviu Panțîru i-au stat alături. Excursioniștii s-au plimbat pe aleile parcului, au vizitat hrănitorile, au observat păsări. Cei mici s-au oferit voluntar să încarce semințele de floarea soarelui în hrănitoare. Nu le-a fost ușor, pentru că hrănitorile sunt amplasate ceva mai sus decât le permite lor statura, însă le-a plăcut teribil de mult.

Parcul Tineretului este faimos printre iubitorii de păsări sălbatice pentru prezența în timpul iernii a multor specii de păsări acvatice, oaspeți de iarnă, dar și pentru papagalii ce zboară liber aici. Dar acest parc mai are și alte surprize.

Pițigoii, țiclenii și vrăbiile sunt oaspeții obișnuiți de la hrănitori. Dar să vezi cum rațele mari ies din lac, urcă ușor pe pantă, prin zăpadă și apoi curăță toate semințele căzute, asta nu ți se întâmplă zi de zi.

Mai mult, grupul de birdwatcheri a avut ocazia să admire și un mic dormitor de ciufi de pădure, bufnițe care se strâng iarna în orașe sau în sate. Partea de ghidaj a fost asigurată cu entuziasm molipsitor de către Livia Gyongyosi, iar serviciile foto de către Helen Beatrice, furnizor pentru SOR al unor extraordinare fotografii și filmări wildlife.

    Dacă ți-a plăcut, distribuie