Share

Pelican Way of LIFE: Populația de pelicani creți din România rămâne stabilă

Numărătoarea sincron a pelicanilor creți din 8 state europene a avut loc, pe 15 mai, în cadrul Pelican Way of LIFE, unul din cele mai importante proiecte aflate în derulare pentru protejarea acestei specii. În România, acțiunea a fost coordonată de Societatea Ornitologică Română (SOR), iar rezultatele obținute arată că populația de pelicani creți, clasificată la nivel internațional drept „aproape amenințată”, rămâne stabilă.

Numărătoarea sincron a pelicanilor creți a fost realizată în toate țările partenere din proiectul Pelican Way of LIFE: România, Ucraina, Bulgaria și Grecia. În plus, au mai participat la numărătoare încă patru țări importante pentru distribuția speciei: Turcia, Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru. Astfel, numărătoarea sincron a fost realizată în cea mai mare parte a arealului de distribuție a pelicanilor creți în Europa.

Organizarea unei numărători în aceeași zi și, pe cât posibil, în același interval orar, pentru a evita numărarea multiplă, se realizează nu doar pentru a obține date și informații cu privire la efectivele populaționale ale pelicanilor creți, ci și informații cu privire la structura pe vârste (imaturi și adulți). Aceste date îi ajută pe specialiști să înțeleagă demografia speciei (efectivele totale, rata de supraviețuire etc.) și evoluția ei în viitor.

La nivel global, pelicanul creț este clasificat drept „aproape amenințat” (Near Threatened) pe Lista Roșie a IUCN. Astfel, monitorizarea acestor păsări pe termen lung este esențială pentru a putea observa tendințele și dinamica populației speciei, potențialele schimbări, dar și pentru conturarea unor activități necesare conservării și protecției păsărilor.

Colonie de pelicani creți pe Insula Ceaplacea

Numărătoarea sincron din România, coordonată de SOR

În România, numărătoarea a fost coordonată de către Societatea Ornitologică Română și s-a desfășurat pe întreg arealul de distribuție a speciei, predominant în Bazinul Dunării, Dobrogea, zona costieră, Bărăgan și Lunca Prutului. La acțiune au participat 16 echipe din care au făcut parte și 24 de voluntari. În total au fost vizitate 20 de zone importante, 14 dintre acestea fiind cuprinse în proiectul Pelican Way of LIFE.

„Numărătoarea sincron de primăvară se efectuează în a doua parte a sezonului de cuibărit al acestei specii. Efectivele înregistrate sunt similare cu cele numărate în anii 2016-2018, când au fost de asemenea desfășurate evaluări sincron pentru această specie. Observăm astfel că efectivele sunt stabile, însă trebuie luat în calcul și faptul că detecția majorității păsărilor este greu de realizat din cauza mobilității mari a acestora, precum și a faptului că păsările acoperă zilnic distanțe mari pentru hrănire, vizitând inclusiv zone umede din țările învecinate. Din acest motiv, este important ca datele să fie colectate pe termen lung pentru a detecta modificări în tendința populației acestei specii de interes conservativ. În plus, efectivele înregistrate în România vor fi evaluate în contextul datelor obținute și din țările învecinate care au participat la numărătoarea sincron din acest an”, a declarat coordonatorul din partea SOR al activităților din cadrul proiectului „Pelican way of LIFE” , biologul Sebastian Bugariu.

Biologul SOR Sebastian Bugariu și pilotul Albert Malaxa
Avion ultraușor

În Delta Dunării au fost formate echipe mixte în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Fiecare echipă a avut în componență un inspector ecolog din partea ARBDD. Majoritatea suprafețelor din Deltă au fost monitorizate cu echipe pe teren, dar și prin survol.

În total au fost numărate 629 de exemplare de pelicani creți, dintre care 424 adulți. Dintre toate zonele vizitate, cum era de așteptat, în Delta Dunării au fost observate mai mult de jumătate din exemplare (371). Și pe valea Oltului inferior, zonă din ce în ce mai importantă în ultimii ani pentru hrănirea păsărilor, a fost observat un număr important de pelicani creți (144).

Mulțumim tuturor voluntarilor care au participat la numărătoarea sincron a pelicanilor creți din România. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie