Share

Pelicanii creți, codalbii și berzele își revin

Studiul Redresării Speciilor de Animale Sălbatice este un proiect care implică mai multe organizații: Societatea Zoologică din Londra, BirdLife Internațional, European Bird Census Council, Rewilding Europe și Grădina Zoologică din Londra. Iar rezultatele muncii conservationistilor din ultimii 40-50 de ani arată că populațiile mai multor specii periclitate au crescut.

“Măsurile de conservare au succes în cazul anumitor specii, dacă se pun în aplicare în mod corect. În Studiul Reîntoarcerii Animalelor Sălbatice în Natură am analizat 19 specii diferite de animale sălbatice din Europa și am văzut că există o creștere medie de 5% pe an. Atât creșterea, cât și descreșterea unei populații depind de măsurile de conservare pe care le implementăm, așadar trebuie să ne continuăm eforturile”, a spus asistentul de cercetare europeană de la BirdLife Internațional, Christina Ieronymidou.

“Studiile de caz privind redresarea unor populații de animale sălbatice în natură susțin, prin rezultate, importanța măsurilor de conservare din ultimii zeci de ani din Europa. O legislație clară, așa cum sunt Directivele Păsări și Habitate, a dus la o mai bună reglementare a activităților de vânătoare, la o protecție mai eficientă a animalelor sălbatice, la investiții în conservare. Toate acestea arată că, dacă avem resurse financiare și ne continuăm eforturile, atunci putem readuce în natură chiar și specii de animale care erau pe cale de dispariție”, a spus Ariel Brunner, șefa cabinetului de Politici Europene de la BirdLife Europa.

Cea mai mare creștere, ca procente, este cea a celui mai mare răpitor înaripat din Europa și din România. Populația de cobalbi (Haliaeetus albicilla) a crescut din 1970 până în 2010 cu 321%.

În cazul acvilei de câmp (Aquila heliaca) creșterea a fost de 261%, din 1993 până în 2013. În decursul acestui an, spre exemplu, mai multe exemplare imature au fost observate în ocazii diferite în România.

Barza albă (Ciconia cinonia) a cunoscut și ea o revenire spectaculoasă. Din 1994 până în 2004, populația de berze a crescut cu 94%.

Nu în ultimul rând, specia simbol a Deltei Dunării, pelicanul creț (Pelecanus crispus) a beneficiat de eforturi susținute ale conservationistilor și de măsuri de protecție suplimentare. Populația acestei specii a crescut din 1994 până în 2012 cu … 289%.

Subliniem faptul că SOR/BirdLife România a avut o contribuție importantă prin implementarea mai multor proiecte de conservare, cel mai notabil în acest sens fiind „Salvați Pelecanus crispus în Delta Dunării”, desfășurat în parteneriat cu ARBDD și Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor din Marea Britanie.

Dacă ți-a plăcut, distribuie