Share

Pelicanii creți se numără și iarna

În România, între 12 și 14 decembrie au fost numărați 567 pelicani creți în zonele preferate de aceste păsări în timpul iernii. Suplimentar, în zilele următoare au fost numărați încă 62 de pelicani în zona Maliuc și respectiv Sulina, în Delta Dunării. La efectivul din România se adaugă 812 pelicani creți raportați de către echipele din Bulgaria pentru zona Dunării și siturile din partea de sud a Dunării, respectiv coasta Mării Negre.

Stol mixt de pelicani creți și cormorani mari pe Lacul Oltina

Acțiunea se înscrie în planul de monitorizare a acestei specii, derulat în cadrul proiectului paneuropean Pelican Way of Life.
În planul de monitorizare a efectivelor de pelicani creți a fost inclusă numărătoarea din decembrie cu scopul de a vedea care sunt concentrațiile din aria de distribuție a speciei înainte de potențialul îngheț, care ar putea avea loc în ianuarie. Am încercat să acoperim cât mai mult din siturile din proiect, respectiv și alte zone din vecinătate, unde pot să apară frecvent pelicani creți în perioada de iarnă, dar care nu au fost incluse în siturile din proiect”, ne declară biologul Sebastian Bugariu, coordonatorul proiectului.

Lacul Oltina

În ciuda condițiilor meteo din acele zile, deloc favorabile pentru observații – ploaie, vânt și ceață, cele șase echipe SOR s-au deplasat în zona Iezer Călărași, pe Valea Mostiștei, pe Valea Oltului inferior și la confluența Oltului cu Dunărea, la Bistreț, în Delta Dunării și zona lagunară și în siturile din sud-vestul Dobrogei (Bugeac, Oltina, Dunăreni, Vederoasa).

Pe lângă raportarea numărului de pelicani creți prezenți în aceste zone, datele colectate de specialiștii și voluntarii noștri cu ajutorul aplicației Ornitodata conțin și o serie de detalii despre indivizii observați. În funcție de vârstă, păsările sunt clasificate în imaturi și adulți, în decembrie fiind deja vizibile la mulți adulți schimbările de aspect specifice perioadei de cuibărit: gușă roșie și penaj uniform gri. Spre deosebire de aceștia, imaturii din acest an și cei aflați în al doilea an de viață au, în principiu, atât mantaua, cât și partea superioară a aripilor gri-maroniu uniform, gușa de un roz șters, iar irisul este închis la culoare (al adulților este deschis la culoare).

Grup de pelicani creți (de la stânga la dreapta): adult în penaj nupțial, adult tânăr, imatur

Foarte importantă a fost și înregistrarea activităților păsărilor, cei doisprezece observatori specificând dacă pelicanii se hrăneau, se odihneau sau se aflau în zbor într-o anumită direcție. În activitățile de monitorizare, direcția de zbor este foarte importantă pentru a se putea eventual aprecia și elimina numărătoarea multiplă în diferite bazine acvatice. Activitatea de hrănire sporește nivelul de dificultate al numărătorii pentru că stolul este în continuă mișcare, pelicanii aflați la mijloc sau mai la urmă luându-și zborul și ocupând poziții mai avansate. Prin colaborare, păsările îndreaptă peștii către apele puțin adânci. Uneori formează un cerc în jurul acestora, alteori înoată în linie și îi împing spre mal, unde sunt mai ușor de prins. De asemenea, pelicanii pot fi văzuți în stoluri mixte cu cormoranii mari. Aceste specii se hrănesc împreună, deoarece tehnicile lor de hrănire se completează reciproc. Când cormoranii se scufundă ca să pescuiască, peștii înoată în sus și sunt adunați de pelicanii care așteaptă la suprafață. De aceea, în cazul stolurilor de dimensiuni mari, pentru acuratețea numărătorii, observatorii compară datele înregistrate în aplicație cu indivizii fotografiați la fața locului.

Stol mixt de pelicani creți și cormorani mari în deltă

A doua numărătoare sincron din acest anotimp se desfășoară în perioada 10-20 ianuarie, în cadrul Numărătorii de Iarnă a Speciilor Acvatice (MidWinter). Datele colectate în urma celor două acțiuni de monitorizare se adaugă celor colectate anterior despre populația de pelicani creți de la noi din țară, această specie fiind clasificată drept „Aproape Amenințată” pe Lista Roșie IUCN. Rolul acestor numărători este în primul rând de a stabili de la un an la altul care sunt zonele preferate pentru iernare și dispersie ale populației de pelicani creți din bazinul Dunării inferioare, și respectiv de a identifica amenințările la adresa speciei în aceste zone.

Activitățile de monitorizare din Delta Dunării se desfășoară cu sprijinul și participarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, care în trecut a implementat cu ajutorul SOR un alt proiect LIFE pentru conservarea speciei.

Dacă ți-a plăcut, distribuie