Știri
Pescărușul problematic
27 noiembrie 2015
Toamna este sezonul ideal pentru a găsi păsări mai rare, iar plajele ce vara forfotesc de turiști pot găzdui acum multe surprize plăcute. Cu o condiție însă: să fie vreme rea.
Pe 8 noiembrie am pornit din București către rafinăria de la Năvodari, unde, alături de trei prieteni, am localizat un grup mare de pescăruși, așa că ne-am apucat să îi identificăm. Câțiva pescăruși râzători (Chroicocephalus ridibundus), câteva zeci de pescăruși cu picioare galbene (Larus michahellis) și câteva sute de pescăruși pontici (Larus cachinnans). Aveam cumva o presimțire că voi găsi ceva deosebit.
Deodată apare un exemplar închis la culoare. Să fie oare un pescăruș negru (Larus marinus), sau unul negricios? Dimensiunile impresionante exclud pe loc a doua specie, însă spre surprinderea noastră din mijlocul grupului se desprinde și unul negricios (Larus fuscus)! Două specii rare au decis organizarea unei ședințe foto serioase. Continuând studiul grupului am observat încă un exemplar atipic: cap puternic striat, talie mare, picioare roz … PESCĂRUȘ ARGINTIU (Larus argentatus) și chiar prima mea întâlnire cu această specie vest-europeană! Dar până să se lămurească colegii în privința localizării și mai ales a identității acestei rarități, pasărea a zburat. Am căutat-o câteva ore pe plajele învecinate, dar în zadar.
Nu era de bine: șase specii de pescăruși, patru păsărari, trei rarități și doar două fotografiate. Oare colegii chiar mă credeau?! Oare restul păsărarilor se vor mulțumi doar cu fișa de descriere a speciei? Oare văzusem cu adevărat pescărușul sau totul se petrecuse în imaginația mea?!
Trebuia să fac ceva și astfel o idee nebunească a încolțit: să merg în următorul weekend, în aceeași zonă și chiar la aceeași oră. Număram de acum zilele, orele și minutele până la plecarea spre Dobrogea.
Şi iată că pe 15 noiembrie am reușit nu doar să regăsesc grupul de pescăruși, ci chiar să îi arăt unui coleg exemplarul în cauză. A, da; și să îl și fotografiez.
Text si foto: Vlad Cioflec
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.