Share

Pescărușul problematic

Toamna este sezonul ideal pentru a găsi păsări mai rare, iar plajele ce vara forfotesc de turiști pot găzdui acum multe surprize plăcute. Cu o condiție însă: să fie vreme rea.

Pe 8 noiembrie am pornit din București către rafinăria de la Năvodari, unde, alături de trei prieteni, am localizat un grup mare de pescăruși, așa că ne-am apucat să îi identificăm. Câțiva pescăruși râzători (Chroicocephalus ridibundus), câteva zeci de pescăruși cu picioare galbene (Larus michahellis) și câteva sute de pescăruși pontici (Larus cachinnans). Aveam cumva o presimțire că voi găsi ceva deosebit.

Deodată apare un exemplar închis la culoare. Să fie oare un pescăruș negru (Larus marinus), sau unul negricios? Dimensiunile impresionante exclud pe loc a doua specie, însă spre surprinderea noastră din mijlocul grupului se desprinde și unul negricios (Larus fuscus)! Două specii rare au decis organizarea unei ședințe foto serioase. Continuând studiul grupului am observat încă un exemplar atipic: cap puternic striat, talie mare, picioare roz … PESCĂRUȘ ARGINTIU (Larus argentatus) și chiar prima mea întâlnire cu această specie vest-europeană! Dar până să se lămurească colegii în privința localizării și mai ales a identității acestei rarități, pasărea a zburat. Am căutat-o câteva ore pe plajele învecinate, dar în zadar.

Nu era de bine: șase specii de pescăruși, patru păsărari, trei rarități și doar două fotografiate. Oare colegii chiar mă credeau?! Oare restul păsărarilor se vor mulțumi doar cu fișa de descriere a speciei? Oare văzusem cu adevărat pescărușul sau totul se petrecuse în imaginația mea?!

Trebuia să fac ceva și astfel o idee nebunească a încolțit: să merg în următorul weekend, în aceeași zonă și chiar la aceeași oră. Număram de acum zilele, orele și minutele până la plecarea spre Dobrogea.

Şi iată că pe 15 noiembrie am reușit nu doar să regăsesc grupul de pescăruși, ci chiar să îi arăt unui coleg exemplarul în cauză. A, da; și să îl și fotografiez.

Text si foto: Vlad Cioflec

Dacă ți-a plăcut, distribuie