Share

Populația de pelicani creți este în ușoară revenire după episodul de gripă aviară din 2022

Populația de pelicani creți din România a reușit să se stabilizeze după ce a fost afectată de epidemia de gripă aviară din 2022, potrivit ultimei monitorizări a speciei care a avut loc iarna trecută. În România au fost numărați 794 de pelicani creți, trei sferturi sunt adulți, iar un sfert imaturi. Monitorizarea de iarnă a avut loc în cadrul proiectului Pelican Way of LIFE, unde SOR este partener. Țările implicat în proiect sunt România, Bulgaria, Grecia și Ucraina.

Pelicani creți - Foto: Eugen Petrescu

Monitorizarea de iarnă este o parte importantă a proiectului Pelican Way of LIFE și are scopul de a evalua siturile din cele patru țări pentru a observa zonele în care se adună numere mari de pelicani creți. Informațiile obținute sunt esențiale pentru a calcula proporția păsărilor adulte și a celor imature, pentru a verifica inelele color și alte date necesare pentru protecția speciei și pentru a identifica zonele cu o concentrări mari de pelicani creți. Acest aspect este important atât pentru managementul zonelor respective, cât și pentru a vedea dinamica speciei în perioada de iarnă. La noi în țară se evaluează întreg arealul de distribuție a speciei.

La monitorizare au participat 10 echipe care au acoperit toate siturile proiectului și arealul de distribuție a speciei din România, inclusiv Valea Mostiștei, zona Iezer Călărași, Valea Oltului inferior și confluența Oltului cu Dunărea, Bistreț, Delta Dunării și zona lagunară, precum și siturile din sud-vestul Dobrogei (Bugeac, Oltina, Dunăreni, Vederoasa) și pe coasta Mării Negre. În Delta Dunării și zona lagunară, echipele au fost însoțite de agenții de la ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, partener în acest proiect.

Coordonatorul proiectului Pelican Way of LIFE din partea Societății Ornitologice Române, biologul Sebastian Bugariu, a declarat că „populația de pelicani creți din România s-a stabilizat și chiar se află într-o ușoară creștere pe termen lung, ceea ce este îmbucurător având în vedere impactul negativ al epidemiei de gripă aviară din 2022 asupra populației de pelicani creți în toată regiunea.”

Monitorizare pelicani creți - Foto: Mihaela Simion

În plus, la sfârșitul lunii martie, a avut loc și prima activitate de monitorizare din 2023 a efectivelor cuibăritoare de pelicani creți din România pe Lacul Tașaul și în Delta Dunării, respectiv în zona lagunară.

Monitorizarea pelicanilor creți pe termen lung este esențială pentru a putea observa tendințele și dinamica populației speciei, potențialele schimbări și pentru a contura activitățile necesare conservării și protecției păsărilor.

În cadrul proiectului „Pelican way of LIFE”, Societatea Ornitologică Română își concentrează activitatea în special pe monitorizare și cercetare, respectiv evaluarea amenințărilor la adresa pelicanilor creți și implementarea unor acțiuni de conservare, cu susținerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Lacul Tașaul - Monitorizare colonie - Foto: Sebastian Bugariu
Dacă ți-a plăcut, distribuie