Share

Populația de pelicani creți, în creștere în 2020

Evaluarea efectivelor cuibăritoare de pelicani creți din România a avut loc, în prima jumătate a anului, pe Lacul Tașaul și în Delta Dunării, respectiv în zona lagunară. Activitatea de monitorizare este coordonată de Societatea Ornitologică Română, parteneră în cadrul proiectului pan-european „Pelican way of LIFE”.

Insula Ceaplace - colonie cuibăritoare de pelicani creți

Monitorizarea pelicanilor creți pe perioade mari de timp este esențială pentru a putea observa dinamica și tendințele speciei, posibilele schimbări, dar și pentru realizarea unor activități necesare protecției și conservării păsărilor.

În cadrul acestui proces, monitorizările sunt urmate de analizarea fotografiilor realizate în timpul observațiilor de către biologii SOR, pentru ca la finalul sezonului să se poată face o estimare a numărului de pelicani creți care cuibăresc în România.

Numărul perechilor cuibăritoare, în ușoară creștere

Deși ne-am confruntat cu un an deosebit de secetos, pelicanii creți au cuibărit cu succes. În urma evaluărilor, efectivul cuibăritor total pentru acest an a fost estimat la 446-486 de perechi cuibăritoare, fiind printre cele mai mari efective înregistrate în ultimii ani. Spre comparație, pe baza evaluărilor efectuate de SOR, efectivele înregistrate în ultimii 10 ani au fost cuprinse între 252-432 perechi. Anul acesta, cel mai mare număr de perechi a fost observat în colonia de pe insula Ceaplace (172-184), urmat de colonia de pe lacul Lejai (138-150). De altfel, în anii secetoși se constată de regulă prezența unui număr mai mare de perechi cuibăritoare pe insula Ceaplace, deoarece o suprafață mai mare a acesteia este disponibilă păsărilor, nefiind acoperită de ape. Colonia de pe insula Tașaul se menține constantă în ultimii ani, aici cuibărind anual între 15 și 20 de perechi.

De asemenea, s-a înregistrat și un succes în ceea ce privește cuibărirea, respectiv numărul puilor ajunși în stadiu avansat de dezvoltare, care a fost estimat între 480-510.

Insula Ceaplace

„Conform monitorizărilor din ultimii ani, coloniile de pelicani creți sunt stabile, chiar dacă există fluctuații multianuale, iar, dacă toate condițiile rămân favorabile, păsările vor putea folosi aceste locuri de cuibărit mai multe decenii. În Deltă, cele 4 colonii în care cuibăresc pelicanii creți sunt instalate pe lacuri și ghioluri inaccesibile. Pe baza fotografiilor, anul acesta a fost detectat și un caz de mortalitate în zona coloniei din nordul Deltei, 8 indivizi, cauzele sunt necunoscute”, a spus coordonatorul din partea SOR a activităților din cadrul proiectului „Pelican way of LIFE”, biologul Sebastian Bugariu.

Pelicanii creți, echipați cu emițătoare satelitare

În cadrul proiectului „Pelican way of LIFE”, Societatea Ornitologică Română își concentrează activitatea în special pe monitorizare și cercetare, respectiv evaluarea amenințărilor la adresa pelicanilor creți și implementarea unor acțiuni de conservare, cu susținerea  Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Urmează ca specialiștii SOR să echipeze câteva păsări cu emițătoare satelitare pentru a urmări deplasările pelicanilor creți în timp real și să ineleze juvenili cu inele colorate.

Proiectul „Pelican way of LIFE” este unul regional și implică mai multe țări învecinate (Grecia, Bulgaria, România, Ucraina) în care specia cibărește. Acțiunile care urmează să fie implementate în aceste țări vor fi similare, iar, în plus, în unele din acestea vor fi amplasate și platforme pentru cuibărit.

Lacul Lejai - colonie de pelicani creți
Dacă ți-a plăcut, distribuie