Share

Populația de pelicani creți, în scădere îngrijorătoare în 2022

Numărătoarea internațională a pelicanilor creți a avut loc, pe 14 mai, în cadrul proiectului Pelican Way of LIFE. Recensământul sincron s-a desfășurat în 7 state europene, iar în România acțiunea a fost coordonată de Societatea Ornitologică Română. Rezultatele obținute arată că populația de pelicani creți a fost puternic afectată de gripa aviară.

Foto: Sebastian Bugariu - Insula Ceaplace - colonie cuibăritoare de pelicani creți

Numărătoarea sincron a pelicanilor creți a fost realizată în țările partenere din proiectul Pelican Way of LIFE: România, Bulgaria și Grecia. Din păcate, în Ucraina, din cauza situației actuale, nu s-a putut realiza acțiunea.  În plus, au mai participat la numărătoare încă patru țări importante pentru distribuția speciei: Turcia, Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru. Așadar, numărătoarea internațională a fost realizată în cea mai mare parte a arealului de distribuție a pelicanilor creți din sud-estul Europei.

„Prin realizarea acestor numărători sincron urmărim să obținem o imagine cât mai corectă asupra efectivelor totale, precum și a proporției dintre păsările adulte și cele imature. La nivel global, pelicanul creț este clasificat drept „aproape amenințat” (Near Threatened) pe Lista Roșie a IUCN. Astfel, monitorizarea acestor păsări pe termen lung este esențială pentru a putea observa tendințele și dinamica populației speciei, potențialele schimbări, dar și pentru conturarea unor activități necesare conservării și protecției păsărilor”, a declarat coordonatorul din partea SOR al activităților din cadrul proiectului „Pelican way of LIFE”, biologul Sebastian Bugariu.

Cum a decurs numărătoare sincron în România

În România, numărătoarea a fost coordonată de către Societatea Ornitologică Română și s-a desfășurat pe întreg arealul de distribuție a speciei de la noi din țară, predominant în bazinul Dunării, de la intrarea fluviului în țară până în Deltă, respectiv Dobrogea, zona costieră, Bărăgan. În Delta Dunării au fost formate echipe mixte în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Aici, fiecare echipă a avut în componență un inspector ecolog din partea ARBDD. Majoritatea suprafețelor din Deltă au fost monitorizate cu echipe pe teren, dar și prin survol.

În total au fost numărați 557 de pelicani creți, dintre care 457 adulți. Conform așteptărilor, cei mai mulți dintre pelicani (417) au fost observați în Rezervația Biosferei Delta Dunării, având în vedere că majoritatea adultilor se află în perioada de cuibarit în zona coloniilor și a teritoriilor de hrănire învecinate. La acțiune au participat 16 echipe, cu 20 de participanți în total. Și în acest an au fost acoperite toate siturile proiectului Pelican Way of LIFE și suplimentar alte zone importante pentru specie.

Populația de pelicani creți, afectată de gripa aviară

Populația totală de pelicani creți a fost grav afectată, de la începutul acestui an, de gripa aviară care a cauzat mortalitate în masă în rândul pelicanilor în mai multe zone din Balcani (predominant în Grecia, care a pierdut aproape jumatate din populația totală). În România, din cauza mortalității cauzate de gripa aviară pe parcursul acestui sezon, populația cuibăritoare s-a diminuat cu aproximativ 20%. Astfel, în țara noastră efectivul total observat anul acesta a fost de 557 de pelicani creți, cu 72 de indivizi mai puțin decât în 2021, iar în întreaga zonă a Balcanilor în total au fost observati 3.823 de pelicani creți în 2022 față de 5.468 anul trecut, înregistrându-se astfel o scădere cu aproape 40% a efectivului observat.

„Pelicanii creți au o populație redusă numeric și sunt vulnerabili la procese epidemiologice de acest gen. Orice eveniment care produce o reducere neașteptată a acestei specii poate avea un efect puternic asupra populației în ansamblul ei. Așadar, putem afirma că această specie este dependentă cu adevărat de măsurile de conservare”, a mai precizat biologul SOR Sebastian Bugariu.

Printre măsurile cele mai importante ce ar putea fi implementate se numără: favorizarea condițiilor pentru creșterea numărului de colonii cuibăritoare, semnalizarea corespunzătoare și securizarea liniilor de tensiune pentru a evita coliziunea cu acestea și moartea păsărilor, precum și creșterea gradului de conștientizare și implicarea părților interesate în conservarea acestei specii emblematice.

Dacă ți-a plăcut, distribuie