Share

Pregătiri pentru sezonul rece: Atelierul de hrănitori

Ne pregătim în multe feluri pentru sosirea sezonului rece. Cumpărăm haine groase, cizme îmblănite, lemne de foc sau economisim bani pentru facturi. Punem pe iarnă zacuscă, dulceață și compot sau vizităm cămara bunicii. Verificăm „crețele” de pe cauciucurile de iarnă și lanțurile pentru vreme grea. Șiiii mergem la Atelierul de hrănitori!

În prag de iarnă, cu Atelierul de hrănitori încheiăm în fiecare an seria evenimentelor cu public de peste an. Nu am ascuns niciodată că ne plac evenimentele și activitățile în aer liber, dar întâlnirea cu micii noștri naturaliști, care reușesc să își scoată din case părinții și alți aparținători (cărora le mulțumim din suflet) chiar și pe vreme rea, ne umple de o energie numai bună să ne treacă pragul în anul care vine.

Așa a fost și anul acesta, în 20 noiembrie, când ploaia și norii nu prea vesteau mulți participanți. Dar chiar și în aceste condiții neprielnice ne-am întâlnit cu câteva sute de iubitori ai naturii, veniți în București și în Cluj, să povestească cu noi despre iarna păsărilor și a altor animale. Probabil și lor le-a fost dor de noi, ultimele două ediții fiind desfășurate în mediul online. 

La București întâlnirea a avut loc în Parcul Herăstrău (în prezent Parcul Regele Mihai I, dar încă nu ne-a intrat parcă în vocabular), la Pavilioane. Timp de 4 ore am discutat cu copiii despre hrana cea de toate zilele de iarnă a păsărilor, le-am desenat și decupat pe câteva dintre ele, normal, cu bufnițele printre preferate. Și firesc, am construit hrănitori. Din lemn, din borcane, din coji de nucă de cocos.

Cum a decurs evenimentul puteți vedea în albumul foto dedicat.

La Cluj programul a inclus aceleași ateliere de constuit hrănitori și decorațiuni de sezon, cum ar fi bufnița glob din conuri de rășinoase, borcane frumos pictate pentru lumina caldă de sărbători sau semne de carte, evident cu animale ca actori principali. Dar cum acolo evenimentul se desfășoară pentru al treilea an la Muzeul Zoologic al UBB, am avut parte de activități suplimentare, cum ar fi turele ghidate în muzeu, inelarea demonstrativă a păsărilor realizată de colegul nostru de la muzeu Osváth Gergely, ornitolog și el sau „Colțul Herpeto” susținut de Georgiana Păun, activități care evident au public fidel și entuziast. Cu „Atlasul păsărilor Clujului” pe stoc, am discutat cu cei prezenți despre păsările din orașul de pe Someș și am avut o prezentare în limba maghiară a cărții, prezentare susținută de Kósa Ferenc, unul dintre autori.

Pentru mai multe detalii puteți accesa albumul foto al evenimentului.

Tare ne-a plăcut să fim din nou împreună și bucuroși să vedem câtă lume ne-a trecut pragul. Prag pentru care mulțumim gazdelor din cele două locații. Și evident, voluntarilor, fără de care nu putem să ne adresăm unui public atât de numeros. Sperăm să trecem iarna cu bine, și noi, și prietenii noștri înaripați. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie