Share

Prima conferință națională dedicată Planului național de acțiune pentru conservarea gâștei cu gât roșu

În 15 decembrie 2020 a fost dezbătut Planului național de acțiune pentru conservarea gâștei cu gât roșu (Branta ruficollis) în România în cadrul conferinței organizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, care este partener în proiect. Evenimentul s-a desfășurat online din cauza restricțiilor impuse la nivel național pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Activitatea de elaborare a Planul național de acțiune este prevăzută  în cadrul proiectul LIFE16 NAT/BG/000847 „Life for Safe Flight”. La conferința virtuală au participat peste 60 de reprezentanți ai instituțiilor de stat interesate. Planul național de acțiune pentru conservarea gâștei cu gât roșu a fost elaborat de Societatea Ornitologică Română prin respectarea tuturor reglementărilor și instrucțiunilor naționale și internaționale. 

Documentul, ce cuprinde peste 100 de pagini, prezintă distribuția speciei Branta ruficollis în România, biologia și ecologia speciei, principalele amenințări și măsurile de conservare prevăzute a fi implementate în următorii 10 ani. Prima versiune de lucru a documentului are în vedere 44 de măsuri de protejare a naturii, iar majoritatea vizează conservarea directă a speciei, îmbunătățirea legislației de mediu și a celei cinegetice, activitatea științifică și de monitorizare. Pe lângă aceste activități extrem de importante, există și activități axate pe creșterea conștietizării comunităților locale cu privire la conservarea speciei în cele mai importante zone, precum și activități de îmbunătățire și stimulare a dezvoltării turismului ornitologic. Planul va fi implementat în principal în partea de sud-est a țării, unde se concentrează populația de gâscă cu gât roșu care iernează la noi. Potrivit opiniilor exprimate de participanții la dezbatere ,,planul este foarte bine structurat și va fi un instrument excelent pentru conservarea viitoare a speciei pe teritoriul național, la noi iernând aproape jumătate din populația mondială de gâscă cu gât roșu”. Se așteaptă ca planul să fie aprobat oficial la mijlocul anului 2021.

 

Proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 „Life for Safe Flight” implică organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu: Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria. În România, organizațiile și instituțiile implicate sunt: Societatea Ornitologică Română, AGVPS, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.

Detalii și știri despre gâștele cu gât roșu și activitățile de conservare dedicate speciei sunt disponibile pe site-ul proiectului savebranta.org. Tot aici puteți urmări în timp real deplasările gâștelor cu gât roșu care au fost dotate cu emițătoare satelitare în timpul acțiunilor de monitorizare a speciei.

Dacă ți-a plăcut, distribuie