Share

Primele 6.000 de gâște cu gât roșu au venit să ierneze în România

Dacă este iarnă, biologii de la SOR sunt plecați să tremure bine pe teren, în căutarea gâștelor cu gât roșu (Branta ruficollis). Avem deja primele date legate de prezența acestei specii periclitate în România, iarna aceasta, dar veștile nu sunt tocmai bune.

Tot mai puține gâște cu gât roșu

La prima acțiune de monitorizare din sezonul 2018-2019 specialiștii de la SOR au numărat 5.993 de exemplare, un număr mult mai scăzut decât acum câțiva ani. Ca să aflăm aceste cifre a fost nevoie de prezența biologilor și a observatorilor SOR în mai multe arii naturale protejate unde iernează gâștele.  

Numărătoarea sincron (mai mulți observatori numără gâștele din locuri diferite în același timp) a fost efectuată în toate cele șase situri din proiect: Complexul Delta Dunării-Razim-Sinoe, Balta Mică a Brailei, Balta Albă-Amara-Jirlău, Lacul Strachina, Gura Ialomiței-Berteștii de Sus și Iezer Călărași. Toate sunt arii natural protejate sau situri Natura 2000 de mare importanță pentru această specie. 

Cele mai mari efective de gâște cu gât roșu au fost descoperite la Pardina, în Delta Dunării și la Balta Albă. În aceste două locuri am numărat peste 4.000 de exemplare.  

În celelalte cartiere de iernare, biologii de la SOR au descoperit numere mici de gâște, numai câteva sute. Este o surpriză neplăcută pentru SOR, dat fiind faptul că de obicei, la numărătorile din luna noiembrie găsim între 5000 și 10.000 de exemplare, ca la orice început de iarnă. Din păcate, efectivele de gâscă cu gât roșu pe care le observăm an de an sunt în scădere încă din 2016. 

Observatorii de la SOR au numărat însă mai mulți indivizi ai altei specii de gâscă sălbatică – gârlița mare (Anser albifrons), cu peste 197.000 de exemplare, dar și 1.500 de gâște de vară (Anser anser). La capitolul rarități, au fost înregistrate 8 exemplare de gârliță mică (Anser erytropus) și 11 de gâscă de semănătură (Anser fabalis)

De obicei, cele mai mari numere de gâște sălbatice sunt văzute, în România, abia la mijlocul lunii decembrie, când echipa de peste 30 de observatori ai SOR va efectua din nou monitorizări în cele mai importante situri pentru gâștele sălbatice. În același timp, au loc numărători similare ale partenerilor noștri din Bulgaria și din Ucraina, celelalte două țări în care ierneaza cea mai rară gâscă sălbatică. 

Patrulă comună antibraconaj

Dincolo de activitățile din schema de monitorizare, SOR a început activitatea în prima patrulă antibraconaj, la Balta Albă și Balta Mică a Brăilei. În prima vizită, alături de rangerii de la Parcul Balta Mică a Brăilei și vânătorii de la AGVPS, biologii SOR nu au găsit nicio încălcare a legii. 

Din păcate, a fost înregistrat un alt fenomen îngrijorător, deranjul gâștelor la locurile de înnoptare. Conducătorii de ambarcațiuni cu motor sunt cei care deranjează păsările dimineața devreme, chiar înainte ca ele să plece spre locurile de hrănire. Bărcile cu motor sunt una din amenințările la adresa gâștelor, care pot chiar să părăsească locurile de înnoptat. 

Monitorizarea gâștelor cu gât roșu și patrulele antibraconaj se desfășoară în proiectul “Safe flight for the Red-breasted goose” – LIFE16 /NAT/BG000847, finanțat prin  programul LIFE. Proiectul se desfășoară în toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gât roșu. Mai multe informatii gasiti pe site-ul proiectului –  www.savebranta.org. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie