Share

Primele monitorizări din barcă ale păsărilor din Marea Neagră

Societatea Ornitologică Română a demarat primele monitorizări sistematice, din barcă, de-a lungul coastei Mării Negre. Acestea fac pate din proiectul internațional ”Pregătirea inventarului de Arii Marine de Importanță Avifaunistică pe coasta de sud a Mării Negre (România, Bulgaria și Turcia)”, proiect în care SOR este partener și responsabil pentru implementarea lui pe coasta română. 

În zona de sud a coastelor Mării Negre se află populații importante de ielcovan (Puffinus yelkouan) și din subspecia mediteraneană a cormoranului moțat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii). Puffinus yelkouan a intrat recent în categoria ”Aproape Amenințat” pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. 

Cele două specii sunt incluse pe Anexă 1 a Directivei Păsări a Uniunii Europene (transpusă în legislația românească), adică sunt specii care necesită măsuri speciale de conservare. Ielcovanul folosește Marea Neagră doar că teritoriu de hrănire, după sezonul de împerechere,  când juvenilii se despart de părinți. Distribuția speciei în teritoriu nu este cunoscută cu exactitate, iar cifrele estimative pentru populație sunt incerte. Principalele colonii de cuibărit sunt concentrate în bazinele centrale și de sud ale Mării Mediterane, din Corsica în Sardinia, prin centrul Mediteranei, Marea Adriatică și Marea Egee. Cormoranul moțat este foarte rar observat în apele teritoriale române, de obicei în apropiere de Vama Veche. Aceste păsări vin, probabil, din colonia bulgară de la Capul Kaliakra.

Prima monitorizare din barcă a zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre a fost efectuată pe 6 aprilie, acoperind distanța dintre Constanța și Mangalia, o lungime totală de 90 de kilometri. Transectele au fost stabilite la doi, respectiv patru kilometri distanță de țărm.  În timpul primei călătorii nu au fost observate foarte multe păsări, dar în principal au fost văzuți pescăruși cu picioare galbene (Larus michahellis) și cormorani mari (Phalacrocorax carbo), dar din fericire a fost observat și un ielcovan în apropiere de barcă. Alte specii interesante care a fost observate în expediția de patru ore cu șalupa sunt corcodelul mare (Podiceps cristatus), pescărușul negricios (Larus fuscus), pescărușul cu cap negru (Larus melanocephalus), câteva rândunele în migrație (Hirundo rustică), pupăză (Upupa epops) și codobatură galbenă (Motacilla flava). Surprinzător, au fost observați și câțiva vanturei roșii (Falco tinnunculus) și ereți de stuf (Circus aeruginosus) în pasaj de la est la vest. 

A două zi am organizat numărători de coastă pe plaja de la Vadu, o altă procedura cerută în cadrul proiectului. Am observat mai mult de 20 de specii de păsări care zburau de-a lungul coastei. Cei mai interesanți au fost doi indivizi din rara specie de cocor mic (Anthropoides virgo) precum și primul vanturel de seară în migrație (Falco vespertinus)

Călătoriile cu șalupa și numărătorile de coastă vor continua în fiecare lună și vor acoperi și zona situată între Constanța și Sulina. Partenerii noștri din aceste călătorii sunt colegii de la Oceanic Club din Constanța, cei care ne asigură personal experimentat și șalupa. Credem că acesta este doar începutul unei serii de observații interesante și că vom mai avea sansă de a vedea numere mari de ielcovani (Puffinus yelkouan) în apele teritoriale române, pentru a le înțelege mai bine deplasările. Societatea Ornitologică Română le mulțumește încă de pe acum celor care vor efectua observari ale celor două specii monitorizate de-a lungul coastelor Mării Negre.

Mai multe fotografii puteți vedea pe pagină de Facebook a SOR.

Emil Todorov

SOR/BirdLife România

Dacă ți-a plăcut, distribuie