Share

Proiect de cooperare transfrontalieră

Începând cu anul 2011, Societatea Ornitologicã Ungarã în parteneriat cu Societatea Carpatinã Ardeleanã - Satu Mare, Societatea Ornitologicã Românã și Asociația pentru Protecția Pãsãrilor și a Naturii „Grupul Milvus” a demarat proiectul intitulat: „Dezvoltarea unui sistem transfrontalier de monitorizare a pãsãrilor și a unei baze de date online” finanțat în cadrul „Programului de Cooperare Transfrontalierã Ungaria-România 2007-2013”.

Scopul proiectului este urmãrirea pe termen lung a stãrii ariilor importante din punct de vedere al naturii și a schimbãrilor efectivelor de pãsãri în aceste zone. Pentru aceastã sarcinã pãsãrile sunt unul dintre grupurile cele mai potrivite. În cadrul proiectului va fi efectuatã monitorizarea pãsãrilor cu implicarea voluntarilor. Pe baza datelor colectate de voluntari se va creea o bazã de date on-line, putându-se astfel furniza informaþii continue despre populațiile de pãsãri si despre habitate pentru experții civili și guvernamentali, dar și pentru publicul larg.

În perioada 18-19 februarie 2011 s-a desfãșurat la Nyíregyháza conferința de lansare a proiectului, la care au participat reprezentanții organizațiilor civile, care au activitãți legate de protejarea pãsãrilor din județele de lângã granițã și experții autoritãților din domeniul protecției naturii. Participanții au avut ocazia sã afle, din câteva prezentãri scurte, informații despre proiectele din aceste județe, rezultatele acestora și problemele apãrute. S-au dezbãtut metodele activitãților de monitoring plãnuite și totodatã au fost prezentate tehnologiile folosite în dezvoltarea bazelor de date on-line.

Recensãmântul pe teren a pãsãrilor, care va începe dupã conferința de deschidere, va fi realizat cu ajutorul voluntarilor, ce vor efectua observații în zonele desemnate pentru monitoring din cele opt județe.

Invitãm pe aceastã cale persoanele care cunosc pãsãrile și care doresc sã participe în progamele de monitoring, sã contacteze conducãtorii proiectului, pentru a sprijini astfel realizarea primei baze de date transfrontaliere a populațiilor de pãsãri.

Dacă ți-a plăcut, distribuie