Proiect
În anul 2004, Societatea Ornitologică Română a desfășurat un proiect în cooperare cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru a stopa eroziunea apei asupra insulei Ceaplace, loc de cuibărit pentru cea de-a treia colonie de pelican creț ca mărime din Europa.
În cadrul proiectului, finanțat de Fondul Disney pentru Conservarea Animalelor Sălbatice (Disney Wildlife Conservation Fund) și de RSPB, în noiembrie 2004 a fost construit un perete protector din piloni din lemn de salcâm și fascine de salcie, sub nivelul apei, pentru a împiedica acțiunea erozivă a curenților și pentru a permite refacerea insulei prin depozitarea sedimentelor aduse de apă.
Materialul de construcție a fost transportat de la Grindu Lupilor la insula Ceaplace pe un pod tractat de o șalupă. Peretele protector are o lungime de circa 100 m și a fost construit cu ajutorul localnicilor din comuna Mihai Viteazu. Participanții la acțiune au lucrat în cizme de cauciuc în apa adâncă de 60-110 cm. Circa 120 de piloni de salcâm au fost bătuți în nisip și nămol, la o distanță medie de 20 m de malul insulei, și au fost consolidați între ei cu fascine împletite din salcie. În timpul construcției, condițiile meteorologice au fost nefavorabile, problemele cele mai importante fiind vântul, valurile mari și temperatura scăzută.
Nivelul apei în lacul Sinoe a fost mult mai ridicat în primăvara anului 2005 decât în 2004 și ar fi putut afecta și mai mult insula. În luna aprilie a anului curent a fost confirmat faptul că peretele a rezistat viscolelor și gerului din iarnă ce a trecut. Putem afirma că, fără realizarea peretelui protector, insula ar fi fost distrusă complet de valuri și de sloiuri de gheață. Pelicanii s-au întors pe insula Ceaplace și au început cu succes un nou sezon de cuibărit. Conform datelor preliminare, numărul perechilor cuibaritoare de pe insula a crescut în acest an, comparativ cu anul 2004 (în aprilie 2004 au fost observate 84 de perechi cuibaritoare). În anul 2005, ca rezultat al acțiunilor întreprinse în cadrul proiectului și al construirii peretelui protector, pe insulă au cuibărit 90 de perechi de pelicani creți. Sperăm ca în timp, în urmă depozitării sedimentelor între peretele protector și insulă, se vor reface părțile distruse ale acesteia. Conservarea insulei Ceaplace va contribui esențial la susținerea populației de pelicani creți din România.