Share

Recensământul cuiburilor de rândunici și lăstuni de casă în 2020 a ajuns la final

Mai, iunie și iulie au fost lunile în care am efectuat împreună cu voi recensământul cuiburilor de rândunele și lăstuni. 188 de voluntari ne-au trimis datele colectate de ei prin intermediul formularului online conceput special pentru această numărătoare. În august am analizat datele primite și, din cele 791 de cuiburi înregistrate în aproape toate zonele țării, 654 de cuiburi au putut fi separate pe specii și ulterior localizate pe hartă.

Din datele colectate situația se prezintă astfel: 564 de cuiburi au fost ocupate și 227 cuiburi părăsite (neocupate în acest an). Din cuiburile pentru care observatorii au trimis și coordonate, 355 fuseseră construite de rândunici și 299 de lăstuni de casă.

 

Povestea numărării cuiburilor de rândunele și lăstuni a început în 2018, prin Proiectul Școli Prietenoase cu Natura. Fiecare școală înscrisă în program alege cinci activități pro natură în care să se implice. Una dintre acestea este recensământul cuiburilor de rândunele și lăstuni, o activitate atractivă, care necesită atenție, spirit de observație și presupune cunoștințe nu doar despre cele două specii, ci și de completare a formularelor online, plus mișcare în aer liber.

Deși poate părea ușor la prima vedere, asemănările dintre cele două specii de hirundinide, precum și modul similar în care construiesc cuiburile fac uneori dificilă identificarea corectă a speciei. Pentru a facilita munca celor care colectau datele, formularul nostru online a conținut o planșă cu cheile de identificare pentru rândunici și lăstuni de casă, precum și desene ale cuiburilor acestora.

 

Dacă în 2018 și 2019 grupuri restrânse de copiii împreună cu dascălii lor participau la numărătoarea cuiburilor de rândunici și lăstuni și raportau în medie 100 de cuiburi anual, anul acesta avem o privire ceva mai cuprinzătoare asupra distribuției celor două specii și a sezonului de cuibărit, invitația de participare fiind adresată de această dată și publicului larg. Totuși datele adunate sunt o reflectare parțială a realității din teren în ceea ce privește prezența și distribuirea cuiburilor de rândunici și lăstuni de casă și asta din cauza numărului mic de date colectate la nivel național. Majoritatea observațiilor au fost făcute în luna mai (157), în iunie și iulie raportarea reducându-se simțitor.

Cele mai multe observații au fost introduse din județele Bacău (23), București (15), Prahova (14), Cluj (14), Bihor (12), Covasna (10), iar cele mai multe cuiburi înregistrate sunt în județele Bacău (157), Prahova (61), Botoșani (55), Covasna (47), Galați (43) și Cluj (40).

Ce planuri de viitor avem? Încurajați de succesul proiectului „Uite barza!”, am început deja pregătirile pentru recensământul din 2021. Vom trece de la completarea formularului online la efectuarea numărătorii cuiburilor de rândunici și lăstuni de casă direct într-o aplicație SOR. Astfel, nu numai specialiștii noștri, ci și participanții la acest proiect vor putea vedea înregistrările în timp real. Procesarea datelor se va face mult mai rapid și toate datele pe care le vom colecta cu ajutorul vostru și al aplicației se vor regăsi în baza de date a Societății Ornitologice Române. Pe baza acestor date, dar și a celor colectate prin acțiuni de monitorizare efectuate de specialiști, biologii noștri vor face analize comparative pentru a vedea dacă populațiile celor două specii sunt stabile, cresc sau au intrat în declin și se impun măsuri de conservare.

Dacă ți-a plăcut, distribuie