Share

Rezultate oficiale Euro Birdwatch 2014

Societatea Ornitologică Română ține să le mulțumească tuturor celor 371 de persoane care au lăsat confortul caselor și au ieșit pe teren în weekendul 4-5 octombrie 2014 la Euro Birdwatch.

Acțiunea, care se desfășoară în toată Europa, este un bun prilej de familiarizare cu tainele birdwatchingului, dar și o ocazie de a observa specii rare, în migrație.

Anul acesta, au fost observate nu mai puțin de 37.214 exemplare de păsări. Au fost 37 de ieșiri pe teren, cu un total de 371 de participanți, printre care și preșcolari, și pensionari.

La capitolul specii observate – 165 de specii diferite. Cu o apariție surprinzătoare la Constanța – cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis) – observație făcută de Viorel Gavrilă de la Oceanic Club.

Specia cea mai des întâlnită a fost pescărușul râzător (Larus ridibundus), cu 7242 de exemplare. Pe locul secund se află graurul (Sturnus vulgaris) cu 4870 de exemplare observate. Locul al treilea a fost ocupat, surprinzător, de porumbelul gulerat (Columba palumbus) 4021 de exemplare. Au urmat, în ordine, pescărușul pontic, rața mare, gâsca de vară, cormoranul mare, rața mică, vrabia de câmp și cioara de semănătură.

În urma acestor rezultate, România se clasează pe locul 10 la numărul de locații vizitate și pe poziția a 12-a la numărul de exemplare observate. Rezultatele din întreaga Europa pot fi văzute AICI.

În urma centralizării rezultatelor, cei mai mulți observatori la acest eveniment au fost cei de la sucursala Pitești a SOR – 84 de persoane, urmată de sucursala Satu Mare, 47 de persoane, iar pe locul al treilea s-a aflat cea mai noua sucursala SOR – Alba, cu 46 de persoane. Cele mai multe specii observate – 87 – pe Grindul Chituc.

Dacă ți-a plăcut, distribuie