Știri
Rezultate oficiale Euro Birdwatch 2014
6 octombrie 2014
Societatea Ornitologică Română ține să le mulțumească tuturor celor 371 de persoane care au lăsat confortul caselor și au ieșit pe teren în weekendul 4-5 octombrie 2014 la Euro Birdwatch.
Acțiunea, care se desfășoară în toată Europa, este un bun prilej de familiarizare cu tainele birdwatchingului, dar și o ocazie de a observa specii rare, în migrație.
Anul acesta, au fost observate nu mai puțin de 37.214 exemplare de păsări. Au fost 37 de ieșiri pe teren, cu un total de 371 de participanți, printre care și preșcolari, și pensionari.
La capitolul specii observate – 165 de specii diferite. Cu o apariție surprinzătoare la Constanța – cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis) – observație făcută de Viorel Gavrilă de la Oceanic Club.
Specia cea mai des întâlnită a fost pescărușul râzător (Larus ridibundus), cu 7242 de exemplare. Pe locul secund se află graurul (Sturnus vulgaris) cu 4870 de exemplare observate. Locul al treilea a fost ocupat, surprinzător, de porumbelul gulerat (Columba palumbus) 4021 de exemplare. Au urmat, în ordine, pescărușul pontic, rața mare, gâsca de vară, cormoranul mare, rața mică, vrabia de câmp și cioara de semănătură.
În urma acestor rezultate, România se clasează pe locul 10 la numărul de locații vizitate și pe poziția a 12-a la numărul de exemplare observate. Rezultatele din întreaga Europa pot fi văzute AICI.
În urma centralizării rezultatelor, cei mai mulți observatori la acest eveniment au fost cei de la sucursala Pitești a SOR – 84 de persoane, urmată de sucursala Satu Mare, 47 de persoane, iar pe locul al treilea s-a aflat cea mai noua sucursala SOR – Alba, cu 46 de persoane. Cele mai multe specii observate – 87 – pe Grindul Chituc.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.