ȘTIRI PROIECT International WaterBird Count
Rezultate parțiale, dar încurajatoare de la IWC 2013 România
31 ianuarie 2013
Numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice (IWC) 2013 s-a încheiat. Nu avem încă rezultatele finale, dar am ales să dăm publicității câteva dintre rezultatele parțiale de până acum. Va rugăm să luați aceste rezultate cu titlul pe care îl au, PARȚIALE.
Din estimările preliminare și în urmă centralizării datelor primite de la aproape toți participanții, au fost vizitate peste 180 de situri în care iernează păsările.
Au fost numărate peste 150.000 de păsări de apă, care aparțin unui număr de 75 de specii. Până în momentul actual, am primit date de la peste 80 de participanți.
Frigul de la începutul anului a dat bătăi de cap păsărarilor. Majoritatea locațiilor din Transilvania și din Moldova au fost complet înghețate, cu excepția râurilor. Acest lucru a diminuat serios numărul de exemplare care au fost înregistrate în IWC 2013.
Anul 2013 aduce însă și observații mai aparte. În timpul ieșirilor din Dobrogea, au fost semnalate câteva specii rare și extrem de interesante: eiderul (Somateria molissima) a fost observat pe Marea Neagră și au apărut exemplare de pescăruș negru (Larus marinus), pescăruș argintiu (Larus argentatus), rată catifelată (Melanita fusca), lebădă mică (Cygnus columbianus) sau rață cu cap alb (Oxyura leucocephala).
Există și o parte extrem de bună, pe care ne bucurăm să o aducem la cunoștință iubitorilor de păsări. Am fost surprinși de numărul mare de rațe cu ciuf (Netta rufina) care au fost observate pe Lacul Lumina (în Delta Dunării). Nu mai puțîn de 11.400 de păsări se aflau într-un singur stol. Este o premieră acest lucru, pentru că din 1970 nu a mai fost observat un stol compact de asemenea dimensiuni.
De asemenea, o altă veste foarte bună este cea legată de gâștele cu gât roșu (Branta ruficollis). În sudul Dobrogei a fost observată, hrănindu-se, o parte din stolul de 50.000 de exemplare pe care l-au observat colegii bulgari de la BSPB. Un stol de asemenea dimensiuni nu a mai fost văzut în ultimii ani nici în România, nici în Bulgaria. Gâsca cu gât roșu este una dintre cele mai rare specii de gâsca și este o specie periclitată la nivel mondial, se află pe Lista Roșie a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).
Societatea Ornitologică Română ține să le mulțumească tuturor celor care au contribuit la această acțiune.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.