ȘTIRI PROIECT România Prinde Aripi
România are Aripi
29 noiembrie 2018
Din 2016, SOR a amplasat, întreținut și aprovizionat cu semințe peste 45 de hrănitori din marile parcuri ale Capitalei și din alte 10 orașe. Din 2016, SOR a montat sute de cuiburi artificiale, pentru a asigura condiții de cuibărit pentru păsările cântătoare din parcuri. Am montat zeci de panouri informative cu speciile de păsări care se găsesc în parcuri.
Am început singuri, cu fonduri proprii, un parteneriat cu ALPAB și o reducere de 20% la … manopera hrănitorilor. Dar an de an au venit lângă noi tot mai mulți oameni. Rând pe rând, firme precum MioBio Cosmetics, Zăganu, Luconsult au sprijinit eforturile noastre de a asigura hrana păsărilor pe timp de iarnă.
Saltul cel mai mare și extinderea în alte 10 orașe au venit când am câștigat finanțarea de la Petrom, la concursul de proiecte Țara lui Andrei. Am putut extinde proiectul, de la Baia Mare la Brăila. Am montat cuiburi și în Oradea și în Craiova. Am lăsat imaginea păsărilor pe panourile montate la Sibiu, în Muzeul Astra, sau la Buzău, în parcul Crâng. Pentru toate astea, și nu numai, le mulțumim celor de la Petrom.
Acum avem o rețea de zeci de voluntari care ajută păsările. Nu e ușor. Anual, în parcuri, păsările consumă cantități impresionante de semințe – circa 3 tone. Și fiecare kilogram din aceste tone a trecut prin mai multe mâini – descărcat la depozit, urcat în alte mașini, dus pe trepte până acasă la voluntari, luat și transportat în parcuri. Suntem mândri de voluntarii noștri, cei care au crescut alături de proiect. Acum nu doar că merg în parcuri pentru păsări, vin la evenimente și le vorbesc copiilor despre speciile cele mai comune și cum le pot ajuta. Sunt mai implicați decât am crezut noi în 2015, când pregăteam proiectul.
Dar, a venit iarna – începe un nou sezon și avem și un sponsor nou pentru proiect. Anul acesta, alături de SOR se află Fundația Orange, care ne ajută și cu fonduri și cu un grup inimos de voluntari.
„Le mulțumesc personal oamenilor de la Petrom pentru felul în care am colaborat și cred că rezultatele se văd. Am reușit să aducem păsările mai aproape de oameni în 11 orașe mari ale României. De anul acesta, extindem numărul de hrănitori cu ajutorul finanțării și al voluntarilor Orange. Nu e ușor să găsești oameni care să dea din timpul lor pentru natură, nu e ușor să îi coordonezi, de aceea mă bucur că lucrăm foarte strâns cu Alin Băda.
Alin este angajat Orange, este și membru al SOR, un păsărar și un profesionist care vrea să facă mai mult și care reușește să aducă alături de el alți oameni din Orange. Așa că anul acesta vom avea hrănitori noi și în Timișoara, Iași, Cluj și în București”, a spus Valentin Marin, managerul proiectului România Prinde Aripi, de la SOR.
Mai mult de atât, activitatea voluntarilor Orange nu se va rezuma doar la partea tehnică. Au montat deja hrănitori, au început alimentarea lor, dar munca serioasă se va duce în școlile unde au copii, nepoți sau unde sunt chemați. Ei devin ambasadori ai păsărilor și merg să le explice tuturor de ce este bine să ai grijă de păsări, care este importanța lor, care este importanța simplului fapt că faci un bine.
În loc de încheiere, spunem doar „Mulțumim frumos Petrom!” – „Bun venit Fundația Orange!”. Proiectul nostru continuă. .
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.