Share

S-a întors! Gâsca cu gât roșu Victoria a revenit în România după o călătorie de 7.700 de kilometri

Rănită la începutul anului într-o comună din Ialomița, recuperată de ornitologii SOR, tratată și salvată apoi de medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei și echipată cu un emițător pentru monitorizarea speciei, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală„Grigore Antipa”. Este povestea cu final fericit a gâștei cu gât roșu Victoria, care a revenit în România după o călătorie dus-întors de peste 13.000 de kilometri pe ruta Insula Mare a Brăilei - peninsula arctică Taimyr.

Gâsca cu gât roșu Victoria

E noiembrie. Ziua începe să piardă din ce în ce mai mult în lupta cu noaptea, iar temperaturile scad încet, dar sigur. Ca în fiecare an, mii de gâște cu gât roșu, care au plecat acum 3 luni din locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei, ajung pe rând în locul lor preferat de iernare, zonele din sud-estul României. Printre ele, o înaripată cu o poveste demnă de film: gâsca Victoria.

În urmă cu un an, Victoria a fost găsită rănită de localnicii din comuna Kogălniceanu, din județul Ialomița, care au luat legătura cu specialiștii SOR. Am reușit să recuperăm pasărea care avea răni la aripi și nu putea zbura. Cu ajutorul veterinarilor de la Fundația Visul Luanei, am reușit să o punem pe picioare. După ce s-a recuperat, gâsca cu gât roșu a primit și un nume, Victoria, dar și un emițător nou, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. În final, a fost eliberată în habitatul ei natural din județul Ialomița, unde se afla un stol de gâște cu gât roșu.

Victoria - migrația de toamnă (culoarea roșie) și migratia de primăvară (culoarea albastră)

În timpul care a urmat, Victoria a trimis date foarte importante pentru ornitologi referitoare la locurile de odihnă de pe traseul de migrație, zonele de cubărit, durata migrației și habitatele folosite.  

Anul acesta, pe 22 noiembrie, momentul așteptat cu emoție și speranță a venit: emițătorul de pe spatele Victoriei a transmis semnalul că pasărea a ajuns cu bine în comuna Murighiol, județul Tulcea. Migrația de toamnă a durat 74 de zile, în perioada septembrie – noiembrie. În drumul spre România, Victoria a parcurs 7.700 de kilometri pe ruta Peninsula Taimyr, Rusia, Kazahstan, Rusia, Ucraina, România.

Migrația de toamnă urmează același traseu și același locuri de odihnă în majoritatea cazurilor, dar pot apărea și deviații în funcție de condițiile meteorologice. Ninsoarea abundentă din zona Rostov, Rusia, spre exemplu, din data de 18 noiembrie a obligat-o pe Victoria să renunțe la popasuri și să facă un „maraton” de 1.000 de kilometri până în apropierea Deltei Dunării, unde a ajuns cu bine la data de 22 noiembrie.

Vestea bună pentru Victoria este că iarna aceasta o va petrece în România ferită de pericole majore, activitatea de vânătoare fiind suspendată în țara noastră la 36 de specii. Așadar, împușcarea ilegală sau accidentală a gâștelor cu gât roșu, protejate la nivel internațional, ar trebui să fie imposibilă.

„Efectele benefice ale opririi vânătorii sunt deja vizibile. La prima monitorizare efectuată în sud-estul României de către specialiștii SOR, în perioada 21-22 noiembrie, au fost numărate peste 14.000 de gâște cu gât roșu. Este un record absolut acest număr pentru luna noiembrie, unde în ultimii 20 ani erau numărați în medie  5.500 de indivizi”, a declarat managerul proiectului „Life for Safe Flight” din partea SOR, Emil Todorov.

Stol de găște deasupra lacului Iezer Călărași care este secat

Există însă și o veste proastă. Lacul Iezer Călărași, unul dintre cele mai importante locuri de iernare pentru multe gâște cu gât roșu, este secat și nu poate oferi condiții de supraviețuire pentru această specie periclitată. În continuare, SOR reia apelurile ferme către toate instituțiile responsabile să ia măsuri de restabilire a unui nivel de apă optim în lacul Iezer Călărași.

Gâsca Victoria va continua sa fie monitorizată cu ajutorul emițătorului pe care îl poartă, iar datele transmise îi vor ajuta pe cercetătorii din proiectul „Life for Safe Flight” să înțeleagă mai bine comportamentul gâștelor cu gât roșu, contribuind astfel la conservarea acestei specii.

Pe glob mai există doar aproximativ 50.000 de exemplare de gâscă cu gât roșu. An de an, această specie cuibărește în Siberia, de unde vine să ierneze în Ucraina, România și Bulgaria.

Proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 „Life for Safe Flight” implică organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria. În România sunt implicate SOR, AGVPS, Ministerul Mediului și Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Puteți urmări deplasările gâștelor cu gât roșu pe site-ul proiectului savebranta.org.

Dacă ți-a plăcut, distribuie