Share

Șase pelicani creți, monitorizați cu ajutorul emițătoarelor satelitare

O echipă mixtă a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a Societății Ornitologice Române (SOR) și a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a reușit să echipeze șase pelicani creți cu emițătoare satelitare de tip GPS-GSM. Acțiunea comună a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

Echipa mixtă a INCDDD, a SOR și a ARBDD

Pentru echiparea celor șase pelicani creți (atât maturi, cât și imaturi) s-au utilizat emițătoare de tip patagial, care se montează pe aripa păsării, nu le afectează activitatea, cântăresc câteva grame și sunt alimentate cu baterie solară. Această inițiativă face parte din proiectele Pelican Way of LIFE și Danube Free Sky, iar pelicani creți echipați se află la ora actuală în diverse locații din zona lagunară Razelm-Sinoe a Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Aceste dispozitive ne furnizează informații cruciale despre locurile frecventate și activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor și a potențialelor amenințări.

În România este pentru prima oară când specialiștii folosesc astfel de emițătoare patagiale, care permit transmiterea frecventă a datelor referitoare la localizarea și activitatea păsărilor. Informațiile obținute ajută specialiștii în elaborarea măsurilor de conservare eficiente și specifice pentru protejarea pelicanului creț, specie „Vulnerabilă” potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România și „Aproape amenințată” la nivel mondial.

Multitudinea de date, respectiv rezoluția și frecvența informațiilor transmise de emițătoare au revoluționat de-a lungul timpului cunoștințele cu privire la tiparele de migrație și deplasare ale păsărilor, precum și modul în care acestea folosesc habitatul.

În urmă cu 15 ani, Societatea Ornitologică Română și ARBDD au echipat 5 pelicani creți cu emițătoare satelitare în cadrul unui alt proiect LIFE. La momentul respectiv, deplasările păsărilor au contribuit la identificarea celor mai importante locuri de iernare de-a lungul Dunării.

Dacă ți-a plăcut, distribuie