Știri
Școala de vară SOR Grow Wild la al doilea sezon
21 august 2019
A trecut al doilea sezon al Școlii de Vară „Grow Wild” SOR la Cluj și asta nu a făcut decât să ne confirme ceea ce știam de la prima ediție: copiilor le place în aer liber. Și cu cât contactul lor cu natura are loc mai repede și este mai de durată, cu atât cresc șansele ca ei să devină adulți cărora să le pese și să acționeze în sprijinul biodiversității. Exact acest lucru ne-a motivat să organizăm acest tip de activitate.
„Din cei 20 de copii cu care am lansat programul anul trecut, s-au întors la noi 10. Înseamnă că am făcut ceva bine. Dar am și învățat de la ei ceva, faptul că joaca e normală la vârsta lor, mai ales că sunt în vacanță. Uitasem de acest lucru anul trecut, când ne-am luat prea în serios și am încercat să le transmitem, pe lângă dragostea față de natură, și cât mai multă informație de specialitate”, spune Dora Domșa, coordonatorul școlii de vară.
Astfel, în 2019, am luat-o mai ușor. Cele două serii de copii (8-12 ani) au avut parte de ateliere și activități educative, la fel ca în 2018, dar ponderea care a revenit jocului și simplei prezențe în natură a crescut. E drept, însă că jocurile au avut ca obiect păsările într-o proporție mare: Memory cu păsări, Bingo cu păsări comune, cu păsări acvatice, cu păsări din lumea largă, rațele și ornitologii, ștafeta păsărilor, coloratul și pictatul siluetelor de păsări, însă copii au participat cu mare interes la ele.
VEZI MAI MULTE FOTOGRAFII AICI
Dar am avut și fotbal în prima serie și badminton în cea de-a doua. Binoclul a fost la mare căutare anul acesta, la fel și fișele de identificat păsări. Fileul de prins insecte și borcănelul cu lupă au fost folosite nu doar la atelierul de entomologie, ci ori de câte ori apărea ceva interesant în zona Foișorului. De unde nu au lipsit nici caprele, dar parcă nu chiar atât de apreciate ca anul trecut și clar mai puțin hrănite.
Pe parcursul a 10 zile, petrecute toate în luna iulie în Parcul Etnografic, copii au descoperit lucruri noi:
– mamiferele, deși sunt animale mari, nu se lasă atât de ușor observate
– insectele sunt cu atât mai numeroase cu cât habitatul lor este mai puțin contaminat cu chimicale
– nevertebratele acvatice, despre care nu știau mai nimic, au rolul și locul lor în ecosistem, chiar dacă nu ne plac la fel de mult ca un fluture sau o pasăre
– amfibienii și reptilele exotice, care se cumpără ca animale de companie, nu se eliberează în natură atunci când te plictisești de ele
– păsările se observă ușor dimineața, pot fi ajutate cu hrană potrivită iarna, locuri de adăpat vara și cu locuri de cuibărit primăvara
– natura se împacă bine și cu tehnica, biologii și ecologii pot beneficia de instrumente bune de observat și monitorizat specii – binocluri, lunete, endoscoape de verificat cuiburi și vizuini, microscoape.
„Sperăm să rămână la fel de entuziaști și dornici să ajute natura, cum au fost atunci când au construit cuiburile artificiale, când Foișorul era învăluit în râsete și bună dispoziție și în nori albi de la șlefuit scânduri”, spune Kinga Cîmpan, responsabilă cu construcțiile, în timp ce admiră rezultatele grozave ale copiilor.
Cum știm că am făcut treabă bună? Simplu, am tras de limbă părinții și ce am auzit tare ne-a bucurat:
”Acum mă corectează – nu e cioară, e cioară de semănătură”,
”Deși în timpul școlii se trezește greu, acum abia aștepta să ajungă în muzeu, deși până acolo schimbam 2 autobuze și urcam de la Tetarom”,
”După prima zi ne-au spus că vor și la anul și acum ne pun să oprim mașina și fac concurs care identifică primul pasărea”,
”Am fost apoi în Deltă și a recunoscut pelicanul în zbor și alte specii de păsări, spre uimirea barcagiului care ne-a plimbat pe canale”,
„Noi venim și la anul, chiar dacă vom avea mai mult de 12 ani!”.
Așa că, evident, noi și la anul trebuie să fim acolo.
Ca în cazul majorității evenimentelor noastre, reușita lor se datorează și prietenilor, colaboratorilor și voluntarilor noștri, cărora le mulțumim: Cristina Craioveanu, Rémán Kinga, Eliana Sevianu, Oana Tomoioagă, Diana Manole, Silvia Păușan, Manuela Micle, Medeea Halici, Bianca Marc, Gicu Valeriu Chiriluș; tanti Moni de la Restaurantul Fabriq; domnul director Tudor Sălăgean și angajații Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Din partea SOR au stat eroic pe baricade Anca Pui, Georgiana Păun, Kinga Cîmpan, Dora Domșa și Benkő Zoltán.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.