Share

Școli Prietenoase cu Natura: Cum ajutăm viețuitoarele în sezonul rece?

Programul Școli Prietenoase cu Natura își reia din ianuarie activitățile obișnuite, odată cu reînceperea cursurilor. Elevii și profesorii înscriși în proiect sunt gata de treabă! Misiunea lor în sezonul rece: transformarea spațiului din curtea școlii într-un loc prietenos cu natura.

întreținere hrănitoare, Şcoala Gimnazialã Tőkès Jòzsef, Malnaş

Elevii au început încă din primele zile de școală activitățile de protejare a păsărilor care au nevoie de ajutor în perioada rece. Au construit hrănitori noi sau le-au reparat și igienizat pe cele vechi, le-au alimentat cu hrană potrivită pentru păsările sălbatice (semințe crude de floarea soarelui, de dovleac, de cânepă, nuci crude etc.).


Cum zilele sunt încă scurte și reci, iar nopțile lungi și geroase, ornitologii recomandă ca hrănitorile să fie constant alimentate iarna, la lăsarea serii sau la primele ore ale dimineții. Nu uitați nici de alimentarea „băilor” de nisip! Totodată, apa din adăpători trebuie schimbată dacă îngheață din cauza temperaturilor scăzute.

amplasare baie de nisip, Școala Gimnazială Dora Dalles Bucsani

În funcție de programul vostru și de starea vremii din această perioadă, vă recomandăm câteva activități ce pot fi realizate în curtea școlii în luna ianuarie, în cadrul programului Școli Prietenoase cu Natura:

  • Alimentarea constantă a hrănitorilor
  • Amplasarea de autocolante cu formă și cromatică variată pe geamuri
  • Construirea și amplasarea cuiburilor artificiale
  • Instalarea rafturilor de protecţie sub cuiburile de lăstun de casă și rândunică
  • Amplasarea adăpătorilor pentru păsări
  • Instalarea băilor de nisip
  • Realizarea cutiilor de compost

Olimpiada Speciilor – etapa județeană

În luna ianuarie, începe și una dintre activitățile preferate ale copiilor: participarea la etapa județeană a concursului Olimpiada Speciilor.

Una din școlile cu cei mai entuziaști participanți este Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița. „Am desfășurat un sondaj de opinie aproape de finalul proiectului, sondaj efectuat la clasele care au participat la program. I-am întrebat care a fost activitatea lor preferată. Cu un procentaj de 89%, au ales Olimpiada Speciilor. M-au sunat mai mulți părinți să ne mulțumească pentru faptul că ai lor copii știu să recunoască speciile de păsări și cât de utilă este o asemenea Olimpiadă. Acest proiect este atât de util pentru școală încât mă gândesc să desfășor un opțional pentru anul școlar următor care să se axeze pe aceste activități”, spune profesoara Monica Lupuți.

Olimpiada Speciilor este un concurs online prin care elevii care participă trebuie să recunoască imagini cu specii de păsări, mamifere, insecte, reptile, amfibieni și câteva specii de plante care le oferă viețuitoarelor resurse de hrană, locuri de reproducere și adăpost în anumite perioade. Astfel, elevii au la dispoziție două săptămâni, 16-27 ianuarie, în care își pot testa online cunoștințele acumulate.

Concursul se desfășoară în trei etape: județeană, regională și națională, cu mai multe niveluri de dificultate în funcție de ciclul de învățământ: primar, gimnazial și liceal.

Anul acesta, concursul va avea loc pe noua platformă îmbunătățită, care este mult mai ușor de folosit.

AICI găsiți platforma quiz.

Dacă îți dorești să participi individual la Olimpiada Speciilor, dar școala ta nu face parte din programul SOR, atunci va trebui să ne trimiți adresa ta de email cu care te înscrii la concurs pe educatie@sor.ro, astfel încât să îți putem trimite rezultatele testului.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați Regulamentul Școli Prietenoase cu Natura, precum și Ghidul activităților.

Dacă ți-a plăcut, distribuie