Share

Seducătoarea orhidee albină

Orhideele albină sunt total lipsite de nectar, așa că diversele specii de himenoptere - albine și viespi, cei mai importanți polenizatori ai acestora, nu ar primi nicio recompensă. Și totuși aceste plante au găsit o cale pentru a-și atrage micii vizitatori. Orhidee Ophrys folosesc una dintre cele mai interesante forme de mimetism din regnul vegetal: mimetismul de seducție sexuală.

Acest tip de mimetism unic a dus, de-a lungul evoluției, la transformarea totală a florii orhideei într-o albină falsă! Astfel, petala mediană a florii, denumită și label, a ajuns să imite cu exactitate forma, textura, pilozitatea și culoarea diferitelor femele de albine sau viespi.

Suprafața labelului a devenit catifelată, pufoasă, imitând pilozitatea albinelor. Culoarea labelului, de obicei maro-roșcat, este aproape identică cu cea a insectei. Labelul este trilobat, împărțit în două segmente principale, ce imită corpul segmentat al insectelor: segmentul anterior (bazal), format din lobii laterali, cu dimensiuni similare toracelui insectelor și segmentul posterior, constituit din lobul median, cu forma și lungimea identică abdomenului femelelor. Petalele laterale sunt maro închis sau roșiatice, catifelate și filiforme, asemănătoare unor antene de insecte. La baza labelului se găsesc doi pseudo-ochi negri, strălucitori, așezați pe două creste ușor ridicate, care imită ochii albinelor. În centrul labelul se găsește o zonă de culoare albastru metalic, care imită aripile iridescente, pliate, de pe spatele unei insecte.

Însă mimetismul de seducție sexuală nu se oprește numai la imitarea stimulilor vizuali și tactili, ci acoperă și o gamă variată a stimulilor olfactivi. Astfel, florile orhideelor albină atrag de departe masculii albinelor sau viespilor prin producerea feromonilor sexuali emiși de femele în timpul perioadei de împerechere. Astfel, atrași de la distanță de urmele de pseudo-feromoni din aer, masculii pornesc grăbiți în căutarea partenerelor.

. Odată ajunși în apropierea acestora, cad imediat victime perfecțiunii și frumuseții pseudo-femelelor, care par să îi aștepte, nepăsătoare, cu capete afundate în pseudo-florile verzui, înșirate pe un fir de iarbă.

Aceste pseudo-flori verzi sunt formate din sepalele florii orhideei, ce imită petalele mici, galben-verzui ale unei flori obișnuite. Toate aceste semnale, mai mult decât convingătoare, stimulează instinctul de împerechere al masculilor. Aceștia se avântă către pseudo-femele, inițiind pseudo-copularea cu acestea. Excitat de labelul pufos și catifelat al labelului, masculul se aliniază cu petala orhideei, crezând că a găsit, în sfârșit, partenera perfectă. În încercările disperate de a trezi interesul femelei indiferente, masculul atinge cu capul antera aflată în centrul florii, dislocând astfel săculeții de polen (polinii) conținuți în anteră.

 

După mai multe încercări nereușite de împerechere și frustrat de lipsa totală de interes a pseudo-femelei, masculul zboară cu poliniile ferm lipite de capul său, în căutarea unei femele mai cooperante. Procesul de pseudocopulare poate dura până la 15 minute, timp în care insecta mascul vizitează toate florile inflorescenței orhideei, în final polenizându-le cu succes.

Habitatele tipice ale speciilor Ophrys sunt pajiştile, păşunile, marginile de pădure, pădurile deschise de pin şi pajiştile împădurite. Orhideele Ophrys cresc pe un substrat uscat până la umed, calcaros până la ușor acid, în plin soare sau umbră parțială. Înfloresc din aprilie până în iunie.

Mai multe informații despre fascinanta lume a orhideelor găsiți in cartea Orchids of Romania, de Nora De Angelli & Dan Anghelescu, 2020.

Un articol de Nora De Angelli

Dacă ți-a plăcut, distribuie