ȘTIRI PROIECT Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Seminare în apropierea Lacului Beibugeac
20 decembrie 2013
Societatea Ornitologică Română a continuat seria acțiunilor din cadrul finanțat prin POS Mediu „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică Lacul Beibugeac”.
Pe 6 decembrie, experțîi SOR au fost prezenți în școlile din satele Sarinasuf, Dunavațu de Sus și Dunăvațu de Jos. „Am avut deja astfel de acțiuni în școlile de la Murighiol și de la Plopu și acum am mers în celelalte sate din apropierea Ariei Naturale Protejate. Am avut același tip de activitate că și în celelalte școli, am încercat să îi facem pe copii să cunoască mai multe despre păsări și despre importanța lor. Copiii au privit prezentarea noastră, au țipat fericiți când recunoșteau câte o specie, au răspuns la întrebările noatre. Cel mai mult cred că le-a plăcut când au colorat desene cu păsări”, a declarat asistentul proiectului Emil Todorov.
La Sarinasuf
Sarinasuf este un sat mic, tipic lipovenesc. Copiii ies la uși, așteptând experții SOR – știau cu o zi înainte că vor avea musafiri. Se strâng toți în jurul expertului de comunicare, atunci când le sunt prezentate cele mai importante specii de păsări din zona. Pe unele dintre ele le recunosc, chiar dacă nu au stat foarte mult „în baltă”, cum spun ei atunci când vine vorba despre lacurile și canalele din apropiere. Pozele sunt prea puține pentru ei. Mai vor. Vor să vădă păsările în prim plan. Orice amănunt le este comunicat, este asimilat instant. După doar 20 de minute știu de ce buhaiul de baltă se camuflează în stuf cu o mișcare prin care își ridică gâtul spre cer, știu că gașcă cu gât roșu este cea mai periclitată specie de gașcă din lume și că apare lângă satul lor doar iarnă. Când vad o specie cunoscută, se aud numai chiote de bucurie. Cu toate acestea, nici cadrele didactice nu îi opresc. Se bucură cu moderația dată doar de așteptarea unor noi imagini, și mai frumoase decât precedentele. Se despart cu regret de fotografii și se așază cuminți la mese când aud că trebuie să și coloreze ceva.
Concursul
Provocați la concurs de colorat, elevii uită de diferențele dintre ei. Cei de la clasa pregătitoare sunt cel puțîn la fel de îndemânatici că și cei de la clasa a patra. În școală din Sarinasuf învață toți elevii din ciclul primar. Dar diferențele sunt minuscule. Se ascut creioane, se aleg culorile. Le este prezentat un desen cu o specie, apoi ei trebuie să coloreze aceeași pasăre, cât mai aproape de original. Nu durează mult și în sala este liniște completă. Toți se concentrează pe desene, sunt atenți să nu depășească limitele. Cum sunt gata, cum ridică mâinile și le flutură. Premiile primite nu fac decât să le sporească bucuria.
În fiecare școală din zona în care am fost, lucrurile au stat la fel. Cei mici au pus întrebări despre păsări, specialiștii SOR le-au oferit informații, s-au colorat planșe cu păsări, iar la final, toți elevii prezenți au primit pliante, materiale promoționale și cadouri din partea SOR.
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]