Share

Sezonul de alimentare a hrănitorilor continuă

Deși în anii trecuți sezonul de alimentare începea la jumătatea lui noiembrie, vremea nefiresc de caldă ne-a făcut să amânăm debutul acestuia pentru 15 decembrie. Fără zăpada care să acopere fructele și semințele plantelor, cu zile ca de primăvară în care am fost surprinși să vedem fluturi și alte gâze în parcuri, păsările au găsit mai multă hrană în natură, vizitând ceva mai rar hrănitorile SOR.

Hrănitori pe care le-au găsit reparate și igienizate, pregătite pentru a-și primi micile păsări cântătoare. Pe măsură ce ne apropiam de jumătatea lui decembrie, foiala din tufele și arborii din jurul hrănitorilor creștea. La fel și nerăbdarea voluntarilor noștri, care abia așteptau să revadă la hrănitoare pițigoii, cintezele, ciocănitorile, vrăbiile, ba chiar rațele mari cu mersul lor legănat sau fazanii cu penajul atât de exotic. Spre bucuria noastră creștea și crește în continuare și comunitatea oamenilor buni, generoși, care contribuie la campania noastră.

Avem alături peste 100 de oameni de bine, darnici cu păsările și natura, care vor ca în fiecare zi sunetele înaripatelor să le aducă măcar un zâmbet pe chip. Împreună cu voi asigurăm semințele cu care se hrănesc mii de păsări care vizitează cele 63 de hrănitori din parcuri în sezonul rece. Împreună cu voi plantăm puieții de arbori și arbuști ale căror fructe vor fi hrană pentru păsări, dar și casă și adăpost pentru atât de multe vietăți din localitățile noastre.

Vă mulțumim și vrem să vă împărtășim una din marile noastre bucurii:

În ziua în care am citit despre proiectul Școli prietenoase cu natura, mi-am spus hotărâtă că ,,aici e de mine și de copiii mei”… deși bănuiam că le va plăcea să participăm, nu mă gândeam că vor pune atâta pasiune și implicare în realizarea activităților! Deși școala unde sunt învățătoare are un anumit specific, fiind liceu de muzică și arte, iar timpul copiilor este ocupat cu exersarea susținută a instrumentelor pe care le studiază, asta nu i-a împiedicat să găsească timp și pentru ,,povestea” aceasta. Totul este ca și cum am fi intrat într-o nouă lume: păsări, animăluțe, hrănitori, cuiburi, semințe de floarea soarelui, multe informații care i-au fascinat pe copii. Iubirea aceasta pentru păsărele și grija pentru ele am transmis-o atât de firesc și copilului meu, elev în clasa a cincea a aceluiași liceu…. ne-am transformat în detectivi, fotografi…pândim de după perdea păsărelele care vin la hrănitoare. Să nu credeți că succesul a venit, așa, din prima. No way! După vreo 10 zile, iacă-tă că se arătară vreo doi pițigoi rătăciți și curioși. Apoi să te ții cu mâncarea….pentru că tot neamul lor era la hrănitoare , ca pe o autostradă circulau. Și pesemne că se duse vorba că în grădina din fața casei mele stau mese întinse mai ceva ca la nunțile împărătești, că apărură și câteva vrăbii, o gaiță, o mierlă…. Eeeeeii, probleme fură când să le pozăm! Cam ,,fițoase” păsărelele astea! Greu le prinzi la pozat! Doamne, dar câtă bucurie pot aduce în suflet! A.R

La fel ca această învățătoare inimoasă mai sunt mulți, mulți dascăli care au răspuns „Da” la chemarea noastră de a participa la Proiectul Școli Prietenoase cu Natura, prin care noi derulăm un program de educație ecologică și de protejarea a naturii.

În anul școlar trecut am avut 43.881 elevi din comunitatea Școli Prietenoase cu Natura. Copiii au construit și alimentat 371 hrănitori. Zona verde din 119 școli e și mai verde și mai prietenoasă cu natura, elevii plantând arbori și arbuști. Anul acesta li s-au alăturat și copii din 158 de grădinițe, pentru că pasiunea și grija pentru natura începe din copilărie. Copiii sunt în mod natural curioși, vor să experimenteze, sunt dornici să arate că și ei pot ocroti natura, la fel ca oamenii mari.

Iarna încă e aici, și noi, oamenii, găsim soluții pentru a ne proteja de schimbările bruște și radicale ale vremii. Trecem rapid de la ținuta de primăvară, la cea groasă de iarnă. Stăm mai mult în case, ne încălzim savurând un ceai fierbinte. De-a lungul evoluției păsările au găsit și ele căi să se protejeze de frigul tăios. Semințele și fructele care sunt foarte bogate în grăsimi și alți nutrienți valoroși le dau energia necesară să poată supraviețui. Evident, mai sunt și altele, numai că aceasta este una din puținele, dar foarte eficientele căi prin care noi, oamenii păstrăm vii sunetele naturii.

Alimentarea hrănitorilor continuă până la venirea primăverii și din donațiile primite ne-am asigurat că avem suficiente semințe pentru cele 63 de hrănitori din parcuri. 

Totuși pentru a rămâne alături de noi, păsările au nevoie nu doar de hrană. Înaripatele, dar și multe alte animale sălbatice depind de arbori și arbuști pentru hrană, apă, umbră, adăpost și locuri în care să își crească puii.

Ajută-ne să aducem natura acasă. Pentru tine și pentru cei pe care-i iubești. Donează în fiecare lună 50 de lei și până iarna viitoare vom putea planta de cinci ori mai mulți arbori și arbuști față de câte hrănitori am instalat în parcuri până acum. În câțiva ani roadele lor vor hrăni păsările care ne încântă cu sunetele lor, iar frunzișul lor ne va da aer curat.

Dacă ți-a plăcut, distribuie