Share

Șoimul dunărean încă este rara avis

Dintre speciile de șoim prezente la noi, putem spune că șoimii dunăreni sunt atât de rari încât i-am putea număra pe degete. Specie cuibăritoare în sudul şi estul continentului european, preferă zonele deschise, aride, de stepă cu pâlcuri de pădure şi păşuni.

Este un șoim mare, puternic, dar agil și rapid, foarte agresiv şi perseverent în urmărirea prăzii. Toate aceste calități i-au atras admirația noastră, pasărea primind chiar numele de șoim sacru, dar i-au cauzat și declinul.

Clasificat ca specie amenințată (Endangered) pe lista roșie a IUCN, prezența șoimului dunărean (Falco cherrug) în numere extrem de mici în România și Bulgaria face ca în ambele țări să fie inclus în lista speciilor critic amenințate (Critically Endangered). Potrivit studiilor, populația de șoimi dunăreni a scăzut semnificativ între 1970 și 1990, tendinţă care a continuat şi în perioada 1990-2000. 

Începând cu 2004, Societatea Ornitologică Română s-a implicat în mai multe proiecte de conservare a acestei specii, însă cele aproape două decenii de monitorizare constantă au demonstrat că este nevoie de măsuri susținute de conservare, care să asigure supraviețuirea șoimului dunărean.

Din toamna anului trecut SOR este partener în proiectul „Asigurarea refacerii populației de șoim dunărean, specie periclitată în Bulgaria și sudul României”, LIFE20 NAT/BG/001162, un nou proiect de conservare a acestei specii.

Proiectul, dezvoltat la nivel regional, este coordonat de Societatea pentru Protecția Păsărilor din Bulgaria (BSPB) și este finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene.

Acest proiect va fi dezvoltat pe patru piloni: protejarea împotriva braconajului, otrăvirii și electrocutării, îmbunătățirea resurselor de hrană, protejarea zonelor de cuibărit, sprijin pentru comunitățile locale. Prin această strategie echipa de proiect urmărește obținerea de rezultate concrete în conservarea speciei Falco cherrug.

În luna martie specialiștii SOR au făcut prima acțiune de monitorizare în teren în cadrul acestui proiect. Echipele noastre au parcurs peste 5000 de kilometri în partea de sud a României. Numărul perechilor cuibăritoare din regiune este încă foarte scăzut.  Succesul reproductiv al perechilor de șoimi dunăreni rămâne de confirmat la următoarea noastră vizită în perioada în care puii ar trebui să fie zburători

În România șoimul dunărean nu este la primul proiect finanțat din programul LIFE. În perioada 2010-2014 a fost implementat un prim proiect internațional coordonat de Parcul Național Bükk din Ungaria, iar activitățile de conservare au fost implementate în România de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, în vestul țării, și de Societatea Ornitologică Română, în partea de sud-est. Populația de șoimi dunăreni  din vestul țării, care aparține de populația panonică, cea mai mare populație de șoimi dunăreni din Europa, înregistrează semne de revenire după implementarea proiectului. Populația din sud-estul României face parte din aceeași populație cu șoimii din Republica Moldova, Ucraina și  Bulgaria, populație care înregistrează o tendință populațională descendentă în toate aceste țări.

Merită menționat și faptul că acțiunea din luna martie, dedicată monitorizării șoimilor dunăreni, aduce și beneficii suplimentare, echipele din teren raportând identificarea mai multor cuiburi ocupate de alte specii de păsări de pradă: șorecari mari, ciufi de pădure sau vânturei roșii. Dacă vânturelul roșu este o specie comună, despre care avem multe înregistrări, în schimb despre șorecarii mari și ciufii de pădure deținem mai puține informații certe de cuibărire. Noile date colectate reprezintă informații valoroase pentru „Atlasul păsărilor cuibăritoare” și pentru alte studii făcute de specialiști, dar ne arată și faptul că zona oferă suficiente resurse de hrană și este un habitat sănătos, a cărui stare trebuie conservată inclusiv pentru beneficiul nostru, al oamenilor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie
+