Share

SOR Cluj, din nou, de 10 ani

Finalul lunii aprilie 2013 a fost momentul în care biroul teritorial al SOR de la Cluj și-a deschis din nou aripile. Ultimii 10 ani au însemnat multe proiecte, activități și evenimente educative dedicate păsărilor, derulate de mica dar inimoasa echipă din orașul de pe Someș.

Echipa de start a biroului Cluj, la finalul primei reușite - organizarea conferinței EBCC 2013.

Născută la Cluj în 1990, Societatea Ornitologică Română (SOR) si-a mutat sediul la București în 2008, pentru a fi mai aproape de locul unde se iau deciziile legate de mediu și protecția acestuia. Dar filonul de ornitologi din orașul din Ardeal, a făcut ca în 2013 să se închege din nou un mic nucleu, care, cu ceva modificări, este funcțional și acum.

1. Am început cum nu se poate mai bine, cu organizarea în septembrie 2013 a uneia dintre cele mai importante conferințe științifice pentru ornitologii din Europa: EBCC (European Bird Census Council). Elanul tinerei echipe de la Cluj a făcut ca adunarea celor 195 de specialiști din 44 de țări și 3 continente, să fie și acum, la multe ediții distanță, una de referință pentru această conferință. La urma urmei, nu de multe ori se întâmplă ca participanții la astfel de evenimente să fie așteptați de către organizatori la aeroport!

2. Am continuat cu unul dintre cei mai buni ani ai noștri. 2014 a însemnat „”Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici si publicul larg”, pe scurt – Păsările Clujului. Proiectul norvegian câștigat de biroul nostru a însemnat, pe lângă câteva cifre record, și stabilirea unor evenimente cu public care au intrat și au rămas în calendarul clujenilor. Proiectul a presupus amplasarea a 1360 de cuiburi artificiale în parcurile, pădurile și livezile din zonă, a 6 hrănitori și 5 panouri în parcurile din oraș. Nu doar că aceste acțiuni de protecție a păsărilor se desfășoară în continuare, și de ani de zile voluntarii curăță, repară și amplasează cuiburi și alimentează hrănitori, dar ele au devenit acțiunile motor ale proiectului „România prinde aripi”, derulat de SOR în multe orașe din țară.

Ultimul eveniment din cadrul proiectului Păsările Clujului, Ziua Păsărilor din aprilie 2016.

3. De departe evenimentul cu cel mai mare succes la publicul din Cluj a fost și este Noaptea Privighetorilor, lansat ca eveniment fanion al proiectului Păsările Clujului. Combinația magică ce aduce an de an sute sau chiar mii de oameni alături de noi este turul ghidat ornitologic și concertul de muzică clasică în aer liber, într-o seară de mai. Am mai adăugat de-a lungul anilor expoziții fotografice, ateliere educative și picnic cu familia. Singurul obstacol serios al Nopții Privighetorilor este vremea, ca la orice manifestare în aer liber. Evenimentul, care anul acesta ajunge la a zecea ediție consecutivă, a avut o ediție „demo” în 2010, un concert de muzică clasică în Grădina Botanică Alexandru Borza. Aceasta a fost gazda noastră până în 2018, iar din 2019 căutăm privighetori în Parcul Etnografic Romulus Vuia. Aici, pe lângă prezența documentată auditiv a privighetorii roșcate, riscul ca numeroșii participanți să distrugă colecții botanice importante este mult mai mic.

4. O zi cu păsări în Muzeul Satului a fost un al doilea eveniment pornit din proiectul Păsările Clujului, destinat în special copiilor și familiei. Desfășurat la început de vară în Parcul Etnografic, era prilej de întâlnire cu cei mici și de meșterit cuiburi și lucrușoare: roata olarului se învârtea, pictam pe piatră, lemn sau textile, pâslăream lână, angrenând toată familia. Vorbeam despre păsări, vedeam și auzeam păsări. În timp, după câteva ediții, am renunțat la eveniment, care s-a comasat cumva natural cu Noaptea Privighetorilor, cele două evenimente succedându-se foarte repede, în aceeași locație.

5. Atelierul de hrănitori este evenimentul nostru de iarnă, cu care încheiem anul păsăresc. Început și el în 2014, este prilejul cu care vorbim despre păsările care iernează la noi și cum le putem ajuta. Construim hrănitori, elaborăm meniuri păsărești și mai nou facem planuri de plantat arbori și arbuști prietenoși și iarna cu păsările sălbatice, prin fructele lor. Din 2019 Atelierul e găzduit de alt partener strategic al SOR, Muzeul Zoologic al UBB.

6. 2017 este un alt an de referință pentru biroul nostru. Am reușit ca printr-un proiect finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca să tipărim Atlasul păsărilor Clujului, primul atlas ornitologic urban din România. Efortul ornitologilor clujeni s-a întins pe perioada 2014-2017, când au cules voluntar date din teren. Coordonarea proiectului s-a făcut de către dr. Kósa Ferenc și ornitologii SOR. Lucrarea a fost distribuită gratuit școlilor, bibliotecilor, facultăților de profil, precum și altor factori interesați de protecția mediului și a păsărilor urbane. Colaborarea cu Primăria a continuat și în anul următor, când sub numele „Să ne împrietenim cu păsările Clujului” am elaborat o serie de postere educative (în limba română și maghiară) cu principalele mesaje pe care ne imaginăm că ni le-ar transmite păsările sălbatice. Am fost „consiliați” în realizarea posterelor de elevii Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, iar posterele au ajuns, din nou, la școlile din oraș și chiar din județ.

Lansarea primei ediții a Atlasului păsărilor Clujului în noiembrie 2017, la Casino.
Pițigoiul albastru, una dintre speciile prezente în oraș, în consecință, și în atlas.

7. „Să creșteți mari, frumoși și sănătoși!” am auzit și noi de multe ori. Însă noi am adăugat și un fel de „Să ne creșteți cât mai sălbatici!” o dată cu prima ediție a Școlii de vară Grow Wild de la Cluj. Tabăra de zi e ocazia noastră de a petrece 5 zile cu aceeași copii, în aer liber, și de a încerca astfel să stabilim o relație mai bună cu ei și o conexiune mai durabilă între ei și natură. Tot Parcul Etnografic ne găzduiește și acum, iar experiența este una memorabilă, atât pentru noi, cât și pentru copii, care revin an după an, chiar și ca voluntari.

8. Cum ne-a plăcut conferința EBCC organizată în 2013, am răspuns afirmativ la solicitarea colegilor de la Facultatea de Biologie și Geologie a UBB, de a ne implica alături de ei și de Asociația Grupul Milvus, în organizarea celei de-a doua conferințe ornitologice europene, EOU (European Ornithologists’ Union) tot la Cluj, în 2019. Ne-am achitat onorabil de sarcină, fiind gazdele a aproape 400 de participanți din 37 de țări, de pe 6 continente.

9. Am folosit fiecare oportunitate să arătăm publicului clujean păsările sălbatice cu care împart spațiul vital. Ziua Păsărilor din 1 aprilie, EuroBirdwatch-ul din octombrie, MidWinter-ul din ianuarie au fost evenimente de tradiție, în care am pus binoclul și luneta pe păsările din parcuri, de pe malul Someșului, de pe lacurile din Câmpenești, Gilău sau Florești. O mențiune aparte merită aici „Mai mult decât Ziua Păsărilor” din 2019, când am mobilizat colegii biologi, ecologi și geografi și am petrecut ziua în Parcul Est. Am arătat publicului cine face ca zona respectivă să fie o adevărată oază de natură pură în oraș: păsările, plantele, reptilele și amfibienii, mamiferele, insectele terestre și acvatice. Am pus apoi umărul la elaborarea studiului de biodiversitate pentru proiectul prin care, încă sperăm, zona va fi amenajată ca parc natural urban.

10. Suntem gazde primitoare dar și oaspeți serioși. Am răspuns prezent de câte ori am putut invitațiilor venite din partea altor colegi sau parteneri. Astfel, ne-am văzut cu publicul și la Zilele Clujului, Zilele Culturale Maghiare, Natura de pregătește de iarnă și Ziua Polenizatorilor (UBB), ZIOA – Ziua Interacțiunii Om-Animal (USAMV), Someș Delivery și cu alte ocazii pe care poate le-am uitat. Ne scuzați, dar avem deja o vârstă! 🙂

Desigur, nu ne-am limitat la ceea ce am scris mai sus. Am făcut și Școală Altfel, am dat startul și Școlilor Prietenoase cu Natura, am planificat Spații Verzi (MOL), am pus umărul serios la apariția în limba română a primului determinator de plante și animale de după 1990. Și cu siguranță nu ne vom opri aici. Am putut face atât de multe și pentru că am avut parteneri de nădejde și voluntari valoroși. Mulțumim!

Iar noi am evoluat de-a lungul celor 10 ani, bilingv pe alocuri, în ordinea numerelor de pe tricouri: Szabó D. Zoltán, Cristi Domșa, Gábos Ede, Benkő Zoltán, Dora Domșa, Váncsa Éva, Veres-Szászka Judit,  Cîmpan Kinga, Sándor Krisztina, Anca Pui și Bogdan Ciortan.

Angajați și voluntari, care fac posibile an de an evenimentele SOR Cluj.
Dacă ți-a plăcut, distribuie