Știri
SOR își dorește o colaborare cu Garda de Mediu
12 septembrie 2015
Este necesară o colaborare între ONG-uri și Garda de Mediu pentru a combate crimele asupra biodiversității – acesta este mesajul transmis de Societatea Ornitologică Română la workshopul internațional dedicat combterii acestor infracțiuni.
În perioada 16 – 18 septembrie, Societatea Ornitologică Română a participat la unul dintre cele mai importante workshop-uri dedicate crimelor asupra biodiversității. Marina Drugă, din partea SOR, a participat la acțiunea organizată la Sibiu de IMPEL, o asociație a autorităților europene de mediu, în special a Gărzilor de Mediu din Uniunea Europeană – European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law – https://impel.eu/ și al țărilor EEA (European Economic Area) și EFTA (European Free Trade Association).
Principalele teme abordate au fost crimele asupra biodiversității – braconajul, comerțul ilegal cu animale, folosirea pesticidelor care provoacă moartea speciilor de animale etc.
Garda de Mediu din Tulcea a deschis seria de prezentări cu rezultatele privind implementarea și aplicarea legislației în Delta Dunării, una dintre cele mai importante arii naturale protejate din România și Europa. În această analiză au fost subliniate dificultățile cu care se confruntă Garda de Mediu privind implementarea legislației și cât de importantă este colaborarea lor cu alte autorității și ONG-uri și asociații locale și naționale.
Unul dintre subiectele de bază din această analiză a fost Stoparea prinderii și comercializării păsărilor sălbatice. S-a pus accent pe dificultatea cu care se confruntă Garda de Mediu în prinderea infractorilor și demonstrarea activităţilor lor ilegale în instanță, fapt care este foarte mult influențat și de sistemul birocratic din România. Datele oficiale privind acțiunile ilegale arată că în Delta Dunării în perioada 2012 – 2014 au fost sancționate 6 acțiuni de vânătoare ilegală cu de la 3 la 7 ani de închisoare sau o amendă de la 5000 la 25.000 lei. Poliția a confiscat 4 arme de vânătoare și 115 muniții.
La întâlnire au participat reprezentanți ai autorităților de mediu din opt țări (Olanda, Cehia, Letonia, Slovenia, Portugalia, Croația, Spania, România). Întâlnirea din România a fost o premieră, dat fiind faptul că este prima oară când la un astfel de workshop participă și un reprezentant al ONG-urilor – SOR/BirdLife Romania prin Marina Drugă.
SOR și-a expus opiniile privind activitățile Garzii de Mediu și necesitatea colaborării cu ONG-urile din România pentru a crea un sistem mai bun de control a activităților ilegale. De asemenea, SOR a prezentat situația privind vânătoarea (în special aspectele ilegale) în România și rezultatele Campaniei „Oprește barbaria, Salvează Ciocârlia”, campanie derulată de SOR și Coaliția Natura 2000 în primăvara anului 2015.
SOR/ BirdLife România va fi de acum înainte un reprezentant constant al ONG-urile din România în cadrul IMPEL, iar această colaborarea este considerată foarte binevenită și din partea IMPEL, care dorește să implice ONG-urile din toată Europa în activitățile și proiectele sale.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.