Share

SOR primește un nou premiu de la Comisia Europeană

Comisia Europeană premiază un nou proiect european implementat de Societatea Ornitologică Română. Este vorba despre proiectul „Conservarea șoimului dunărean în NE Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia”, proiect în care SOR a fost unul dintre cei 14 parteneri.

Proiectul a fost selectat în cele mai bune 23 de proiecte finanțate de Comisie prin programul Life+, dintr-un total de 63 de proiecte. De altfel, SOR este la al optulea proiect derulat prin acest program și la al treilea care primește distincția Best Life Nature, după cele dedicate pelicanului creț și acvilei țipătoare mici.

Festivitatea de premiere va avea loc pe data de 31 mai la Bruxelles, dar nu distincția în sine este foarte importantă, ci faptul că pentru a treia oară consecutiv Comisia Europeană recunoaște modul profesionist în care SOR și partenerii din acest proiect și-au îndeplinit misiunea. Din aceste 23 de proiecte, cele mai bune cinci vor fi premiate separat, cu distincția Best of the Best, cei mai buni din cei mai buni, dar după încă o rundă de deliberări ale juriului.

Proiectul la care a luat parte și SOR este menit să ajute la conservarea celui mai rar răpitor din România, șoimul dunărean, Falco cherrug. Pasărea nu își construiește cuiburi, ci le ocupă pe cele ale ciorilor sau ale altor răpitoare, de aceea au fost montate zeci de cuiburi artificiale.

Este o pasăre specifică stepelor și silvostepelor și la ora actuală, în Europa, mai există circa 450 de perechi. Principalii factori care pot afecta populația șoimului dunărean sunt degradarea cuiburilor naturale, degradarea habitatului de hrănire, pierderea resurselor de hrană, creșterea mortalității cauzate de electrocutare sau braconaj, rata scăzută de succes reproductiv datorită prăbușirii cuiburilor naturale, deranjul antropic, rata de mortalitate ridicată în timpul migrației și în cartierele de iernare.

Proiectul a avut un buget de 4.032.828 euro, din care 74,55% a reprezentat finanțarea europeana, iar restul, cofinanțarea din partea celor 14 parteneri din cele patru țări.

Dacă ți-a plăcut, distribuie