Share

SOR se alătură inițiativei EuroBirdPortal

Societatea Ornitologică Română se alătură inițiativei EuroBirdPortal: datele colectate în baza de date Ornitodata vor fi prelucrate și folosite și în cadrul portalului european dedicat urmăririi dinamicii spațio-temporale a speciilor de păsări.

Datele colectate în Ornitodata de către SOR, partenerii și colaboratorii noștri, vor fi folosite pentru a întregi harta europeană a dinamicii păsărilor. Din România, împreună cu datele din Ornitodata, și datele din baza de date OpenBirdMaps a organizației Grupul Milvus vor contribui la acest proiect.

Țările participante în EuroBirdPortal (portocaliu: țările existente; verde: țările nou participante)

Ce este EuroBirdPortal?

EuroBirdPortal este o inițiativă a EBCC (European Bird Census Council / Consiliul European pentru Recensământul Păsărilor – aceeași organizație care coordonează și Monitorizarea Păsărilor Comune la nivel european) și are ca scop agregarea spațială și temporală a observațiilor de păsări – pentru a oferi o imagine generală a dinamicii acestora la nivel european.

Suplimentar, ne dorim să dăm un plus de valoare informațiilor colectate de observatori: datele dumneavoastră ne vor ajuta să înțelegem mai bine schimbările survenite în distribuția sezonală a speciilor de păsări, dinamica migrației acestora și influența factorilor climatici.

Cum putem ajuta?

Evident, colectând cât mai multe date observaționale de păsări – în acest context, recunoașterea speciilor de păsări este necesară. Apoi, recomandabil este să facem liste complete de specii (în fiecare loc în care facem observații, notăm toate speciile văzute și auzite) – în cât mai multe locații și integrând aceste date în Ornitodata, pentru a putea fi prelucrate și trimise către EuroBirdPortal.

Când vor fi vizibile în portal datele din România?

Datele sunt în curs de prelucrare și integrare în EuroBirdPortal. Spre sfârșitul acestui an, unealta de vizualizare va fi actualizată și datele furnizate de România (perioada 2010 – 2016) vor întregi imaginea la nivelul continentului. Ulterior, vor fi făcute actualizări periodice, integrarea datelor fiind un proces continuu.

Cristi Domșa

Dacă ți-a plăcut, distribuie