Știri
SOR se alătură inițiativei EuroBirdPortal
9 octombrie 2017
Societatea Ornitologică Română se alătură inițiativei EuroBirdPortal: datele colectate în baza de date Ornitodata vor fi prelucrate și folosite și în cadrul portalului european dedicat urmăririi dinamicii spațio-temporale a speciilor de păsări.
Datele colectate în Ornitodata de către SOR, partenerii și colaboratorii noștri, vor fi folosite pentru a întregi harta europeană a dinamicii păsărilor. Din România, împreună cu datele din Ornitodata, și datele din baza de date OpenBirdMaps a organizației Grupul Milvus vor contribui la acest proiect.
Țările participante în EuroBirdPortal (portocaliu: țările existente; verde: țările nou participante)
Ce este EuroBirdPortal?
EuroBirdPortal este o inițiativă a EBCC (European Bird Census Council / Consiliul European pentru Recensământul Păsărilor – aceeași organizație care coordonează și Monitorizarea Păsărilor Comune la nivel european) și are ca scop agregarea spațială și temporală a observațiilor de păsări – pentru a oferi o imagine generală a dinamicii acestora la nivel european.
Suplimentar, ne dorim să dăm un plus de valoare informațiilor colectate de observatori: datele dumneavoastră ne vor ajuta să înțelegem mai bine schimbările survenite în distribuția sezonală a speciilor de păsări, dinamica migrației acestora și influența factorilor climatici.
Cum putem ajuta?
Evident, colectând cât mai multe date observaționale de păsări – în acest context, recunoașterea speciilor de păsări este necesară. Apoi, recomandabil este să facem liste complete de specii (în fiecare loc în care facem observații, notăm toate speciile văzute și auzite) – în cât mai multe locații și integrând aceste date în Ornitodata, pentru a putea fi prelucrate și trimise către EuroBirdPortal.
Când vor fi vizibile în portal datele din România?
Datele sunt în curs de prelucrare și integrare în EuroBirdPortal. Spre sfârșitul acestui an, unealta de vizualizare va fi actualizată și datele furnizate de România (perioada 2010 – 2016) vor întregi imaginea la nivelul continentului. Ulterior, vor fi făcute actualizări periodice, integrarea datelor fiind un proces continuu.
Cristi Domșa
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.