Share

Succes în conservarea lăcarului de pipirig în Polonia

Numărul lăcarilor de pipirig (Acrocephalus paludicolă) a scăzut în Europa, în principal din cauza pierderii de habitat, pierdere grăbită de managementul defectuos al zonelor umede.

Societatea Poloneză de Protecție a păsărilor (OTOP – partener BirdLife Internațional) a demarat un proiect de protejare a lăcarilor de pipirig încă din anii 90, iar principalele măsuri de conservare s-au axat pe două mari proiecte finanțate prin programul LIFE.
În 2012, OTOP a recurs la numărătoarea națională a acestor păsări, nu doar în locurile unde au fost luate măsurile de conservare, ci și în situri mai mici din întreagă țară.
A fost nevoie de un efort a peste 120 de voluntari, iar în urma acestei numărători, OTOP estimează o populație de 3256 de masculi. Acest lucru este extrem de îmbucurător, deoarece populația a sporit și se pare că s-a încheiat declinul din anii precedenți.
În comparație cu alte țări, populația poloneză de lăcari de pipirig este singură care este stabilă. În Belarus și în Lituania, efectivul de păsări a scăzut în 2012. Din fericire, și acolo sunt implementate măsuri de conservare, de restaurare și de mărire a populațiilor de păsări.

În Germania, după mai mulți ani de absența, au fost observați trei masculi cântători în Valea Odrei de Jos. Din cauza lipsei de cercetări, situație speciilor din Ucraina și din Rusia nu este cunoscută acum.

Dacă ți-a plăcut, distribuie