Știri
Succes în conservarea lăcarului de pipirig în Polonia
31 ianuarie 2013
Numărul lăcarilor de pipirig (Acrocephalus paludicolă) a scăzut în Europa, în principal din cauza pierderii de habitat, pierdere grăbită de managementul defectuos al zonelor umede.
Societatea Poloneză de Protecție a păsărilor (OTOP – partener BirdLife Internațional) a demarat un proiect de protejare a lăcarilor de pipirig încă din anii 90, iar principalele măsuri de conservare s-au axat pe două mari proiecte finanțate prin programul LIFE.
În 2012, OTOP a recurs la numărătoarea națională a acestor păsări, nu doar în locurile unde au fost luate măsurile de conservare, ci și în situri mai mici din întreagă țară.
A fost nevoie de un efort a peste 120 de voluntari, iar în urma acestei numărători, OTOP estimează o populație de 3256 de masculi. Acest lucru este extrem de îmbucurător, deoarece populația a sporit și se pare că s-a încheiat declinul din anii precedenți.
În comparație cu alte țări, populația poloneză de lăcari de pipirig este singură care este stabilă. În Belarus și în Lituania, efectivul de păsări a scăzut în 2012. Din fericire, și acolo sunt implementate măsuri de conservare, de restaurare și de mărire a populațiilor de păsări.
În Germania, după mai mulți ani de absența, au fost observați trei masculi cântători în Valea Odrei de Jos. Din cauza lipsei de cercetări, situație speciilor din Ucraina și din Rusia nu este cunoscută acum.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.