Share

Sute de clujeni la Noaptea Privighetorilor

Câteva sute de clujeni au participat la cea de-a patra ediție a Nopții Privighetorilor, duelul dintre păsările cântătoare și muzicienii din Cluj, eveniment organizat de Biroul teritoral Cluj al Societății Ornitologice Române (SOR).

Spre deosebire de anii trecuți, ediția din 2016 a fost o acțiune a proiectului „Păsările Clujului prin muzică și tradiție”. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Inițial, evenimentul ar fi trebuit să se desfășoare în luna mai, dar condițiile meteo nu au favorizat organizarea concertului în aer liber. Participanții la eveniment au beneficiat după intrarea în Gradina Botanică de un tur orntologic, dar mulți dintre ei au folosit prilejul pentru discuții despre păsări, despre proiectele SOR și pentru a solicita sfaturi în ceea ce privește birdwatching-ul ca hobby. Printre întrebări și răspunsuri, participanții au avut ocazia să vadă mierle, măcălendri, pițigoi mari și suri, dar întrebările au vizat și ciorile, cucii și gaițele.

Noaptea Privighetorilor este pentru SOR doar unul dintre proiectele multiple care vizează fauna citadină, informarea locuitorilor orașelor cu privire la rolul păsărilor și al naturii în cultura umană.

Privighetoarea este pasărea simbol pentru acest concert, dat fiind că nu se sfiește să cuibărească în orașe, dar și pentru că, spre deosebire de alte păsări, privighetorile cântă și pe timpul nopții, când dau adevărate concerte. De fapt, este vorba despre masculi, care se întorc din migrația lor în Africa, iar apoi încearcă să atragă atenția femelelor. Are un cântec clar, variat și poate fi auzit de la distanțe de sute de metri. Mai mult, privighetoarea a fost o sursă de inspirație pentru mulți dintre marii scriitori și compozitori ai lumii, apare în operele lui Andersen, Stravinsky, Handel, Oscar Wilde și Keats. De altfel, punctul de plecare pentru această serie de evenimente a fost concertul comun (om la violoncel și privighetoare) pe care l-a transmis BBC în 1924. Era epoca romantică a radioului, iar violoncelista Beatrice Harrison a realizat acest duet inovativ chiar în grădina casei ei. Succesul imens al acestui duet a dus la repetarea experienței de mai multe ori.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO DE KISS ARNOLD

Evenimentul de la Cluj are însă propria notă locală. După turul ornitologic, oaspeții sunt așteptați să deguste doar produse locale (vin de la Nachbil și brânzeturi de la Torockói), pentru ca abia apoi să înceapă partea muzicală. Iar anul acesta concertul a fost, din nou, punctul culminant, aproape 2 ore de muzică de calitate. Evidența biletelor vândute de Grădina Botanică arată că 576 de clujeni au dorit să participe la evenimentul organizat de SOR.

SOR le mulțumește muzicienilor Szentkúti Anna, Demény Renáta, Sonia Vulturar, Diószegi Benjámin, Gratiella Aranyosi, Nicolae Boboia, dar și celor 17 voluntari care au participat la organizarea evenimentului.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Sponsorii evenimentului au fost Torockói, Nachbil, Tamás Bistro, USAMV Cluj, KMDSZ, Cluj.com, Casino, Grădina Botanică – UBB.

,

Dacă ți-a plăcut, distribuie