ȘTIRI PROIECT Salvează Delta! Scrie viitorul!
Tabăra Naționala SOR din Delta Dunării și din zona litorală Chituc – Vadu 16 august – 28 august 2013
7 august 2013
Și în anul acesta, Tabăra SOR va avea două etape. Prima dintre ele este cea din perioada 16 - 24 august în Delta Dunării, în apropierea lacului Furtună. De aici se va pleca spre Vadu, pentru cea de-a doua etapă, în care vom avea posibilitatea să observăm mai bine începutul migrației spre sud al păsărilor.
În această perioadă, în zonele lagunare și litorale mereu pot apărea surprize ornitologice plăcute. La Vadu, tabăra va fi instalată în apropierea mării. Facem anunțul taberei cu întârziere, deoarece abia recent am primit aprobarea din partea ARBDD.
Activitățile pentru care administrația rezervației a autorizat tabăra în acest an sunt în principal cele cu caracter științific, legate de studiul avifaunei și al habitatelor (aici se includ monitorizarea sistematică a păsărilor la început de migrație și inelările) și cele cu caracter educativ. Componenta educativă a taberei se referă mai ales la instruirea elevilor care au participat la proiectul ”SALVEAZĂ DELTA! SCRIE VIITORUL!”, proiect SOR al Sucursalei Falco Tinnunculus – Covasna, la care au participat echipaje de elevi din mai multe județe. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este partener la proiect și evident că se dorește ca participanții să acumuleze cunoștințe esențiale despre rezervație. Vor mai putea participa și elevi și studenți care au cunoștințe temeinice despre păsări și care, prin exemplul lor, pot ajuta la instruirea elevilor participanți la proiecul mai sus-menționat. Elevii participanți, fie ei la ciclul gimnazial sau liceal, vor respecta, pe tot parcursul taberei, regulamentul de elev. Sub nici o formă nu se vor tolera fumatul, consumul de băuturi alcoolice sau orice alt comportament care contravine statutului de elev.
Plecarea din Tulcea către tabără se va face cu vaporul de pasageri ce pleacă spre Maliuc, din Portul Navrom, de lângă gara Tulcea – vineri, 16 august la ora 13:00. De la Maliuc se va porni cu bărcile spre lacul Furtuna unde va fi amplasată tabăra. Este bine ca ceicare vor sosi la Tulcea doar cu puțin timp înainte de plecarea vaporului să anunțe organizatorii pentru a li se cumpără bilete anticipat, pentru că, în plin sezon turistic, casele de bilete sunt extrem de aglomerate.
Deși timpul este scurt, cei care doresc să participe trebuie să-și anunțe intenția în scris la adresele: eugen.petrescu46 at gmail.com și office at sor.ro. Atenție, e necesar să se comunice, în scris, intenția de participare la ambele adrese menționate mai sus. Declarația de intenție a doritorilor va fi însoțită de o scurtă descriere a abilităților ornitologice personale și a modalității concrete în care ei cred că se pot implică în activitățile taberei.
Participanții trebuie să aibă plata cotizației la zi și să angajeze să respecte cerințele și profilul taberei. Trebuie să insistăm că aceasta este o tabără ornitologică, iar toți cei ce doresc să participe trebuie să se încadreze cerințelor ei. Programul cu caracter ornitologic e obligatoriu pentru toți participanții. Cele mai importante observații se vor face dimineață devreme. Aviz amatorilor de somn prelungit din cauza unor nopți cam ”agitate”. Zilnic se vor face observații ornitologice, ce au drept scop obținerea de cât mai multe și mai exacte informații despre păsările din zonă, menționăm că aceste observații vor trebui sistematizate și prelucrate pentru a fi comunicate Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării în raportul despre rezultatele activității taberei. Aceasta este o condiție impusă de ARBDD, fără de care nu s-ar fi putut obține autorizarea taberei.
Elevii și studenții care vor veni în tabăra trebuie să depună eforturi vizibile de a-și îmbunătăți cunoștințele ornitologice prin exerciții practice. ARBDD și sponsorii taberei, care azi sunt tot mai greu de găsit, au decis să susțină doar acest gen de activități. Nu este o tabăra de distracție. Evident că vom încerca, în măsură posibilităților, să oferim și oportunități de cunoaștere a frumuseții Deltei.
Activitatea de inelare a păsărilor va avea un rol important în tabără, pentru că astfel toți vor avea oportunitatea să cunoască mai bine speciile dificile. Activitatea inelatorilor autorizați va fi coordonată de dr. Constantin Ion de la Universitatea Al. Ioan Cuza Iași.
Este o tabără de corturi așa că participanții trebuie să-și aducă saci de dormit, saltele și corturi verificate și reparate în prealabil, pentru a nu se repetă unele greșeli din anii precedenți când au venit tineri cu corturi împrumutate, despre care abia în tabără au aflat că erau defecte sau descompletate și că ei nici măcar nu știau să le monteze.
Vom încerca să asigurăm hrană tuturor participanților, dar vor avea prioritate elevii și studenții. Așa încât se impune ca aceia care doresc să participe să își anunțe, cel mai târziu până pe 14 august, intenția de participare.
Toți participanții vor aduce cu ei și un set minimal de veselă și tacamuri (cană, castron, de preferință ușoare, din inox precum și cuțit, lingură, furculiță). Reprezentanții SOR vor înlesni participanților care nu apreciază mâncarea la cazanul comun posibilitatea de a se deplasa periodic cu barca sau mașina pentru cumpărarea de alimente de la magazinele din Maliuc și Vadu, care în general sunt bine aprovizionate. Cei cu anumite preferințe alimentare sofisticate își pot aduce conserve sau alimente nealterabile despre care cred că nu se pot procura la magazinele locale. Apa potabilă va fi adusă de către organizatori de la Maliuc și din Vadu. Menționăm că apă potabilă adusă cu mari eforturi cu barcă este doar pentru băut și gătit, nu și pentru dus sau spălatul picioarelor cum au înțeles unii la taberele precedente. Apa minerală, precum și alte produse se pot procura pe plan local.
Toți participanții la tabără își vor plăti transportul cu vaporul de la Tulcea – la Maliuc și retur.
Tinerii cu experiență, care în ultimii ani au mai participat la amenajarea taberelor și care vor veni mai devreme pentru acest scop în Deltă trebuie să ne contacteze din timp ca să știm pe cine ne putem baza.
Tabăra a primit acordul de funcționare de la Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării și e de la sine înțeles că noi toți va trebui să respectăm normele și regulamentul rezervației.
Repetăm: Pentru elevi, pe tot parcursul taberei, regulamentul școlar va rămâne în vigoare, prin urmare alcoolul, fumatul, comportamentul inadecvat nu vor fi tolerate. Pentru a se evita orice consecințe neplăcute, scăldatul va fi permis numai sub atentă supraveghere și în locuri bine precizate. Vor există profesori instructori care vor coordona activitățile. Dacă unele sucursale vor trimite elevi în tabără este bine să se gândească să trimită și un adult însoțitor. Repetăm că elevii și studenții trebuie să aibă asupra lor legitimațiile și carnetele pe baza cărora să poată beneficia de eventuale reduceri la plata biletelor de tren.
Ca și în alți ani, unii participanți din țară vor putea să stea numai pe o anumită perioada a taberei, ceea ce nu contravine regulamentului taberei și este ceva acceptabil, cu condiția să știm din timp despre planificarea pe care au făcut-o.
Toți participanții vor lua parte la acțiunile gospodărești ale taberei!
Numărul locurilor este limitat, așa că analizați dacă aptitudinile voastre corespund cerințelor taberei și apoi, cei ce considerați că o puteți face, anunțați imediat, printr-un e-mail, la adresele de mai jos: eugen.petrescu46 at gmail.com; office at sor.ro; anagurzau at yahoo.co.uk
Cei ce au luat decizia de a veni în Tabăra Națională a SOR este bine să recitească acest anunț cu foarte mare atenție, pentru a se evita ulterioare probleme sau discuții.
La tabără este invitat și echipajul SMURD din Sibiu, care anul trecut a dat dovadă de seriozitate și abnegație.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.