Share

Tabere eco la Techirghiol și Fălticeni

Luna iunie ne-a găsit în pregătiri de evenimente și tabere. Nici nu s-a încheiat bine evenimentul Noaptea Privighetorilor, că dimineața următoare o parte din colegii SOR de la București erau deja în drum către Lacul Techirghiol pentru a pregăti prima tabără ecologică de vară din acest an.

Taberele sunt acțiuni de informare și de conștientizare din cadrul proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus – Gura Ialomiței”.

Pentru Techirghiol, cartierul general a fost instalat la Grădina Botanică. De acolo am plecat în expediții zilnice cu copiii, pentru ca aceștia să descopere aria naturală protejată lângă care locuiesc. 

Prima oprire. Tabăra ecologică de la Techirghiol

Lacul Techirghiol este situat pe țărmul Mării Negre, între localitățile Techirghiol, Eforie Nord, Tuzla și este cel mai întins lac salin din România, cu o lungime de 7.500 metri.  Toată lumea a auzit de el datorită calităților terapeutice ale nămolului din lac.

Însă puțini știu că din cele peste 400 de specii semnalate până în prezent pe teritoriul României, în zona lacului Techirghiol au fost observate 264 specii de păsări, aproape peste 65% din speciile prezente ȋn țara noastră.

50 de copii de la școlile gimnaziale din Techirghiol și Eforie Nord au pornit în prima lor expediție prin natură timp de o săptămână. Pe lângă ieșirile pe teren pe care colegii noștri specialiști de la SOR le-au pregătit pentru copii, aceștia s-au bucurat, în fiecare zi,  de jocurile creative și distractive organizate de cei de la Asociația Respiro. 

Primul contact cu avifauna din zona Lacului Techirghiol

Prima zi a însemnat și prima lecție de utilizare a binoclului și primul contact cu determinatorul de păsări.

Le-am vorbit elevilor despre speciile de păsări care pot fi zărite în zonă și le-am răspuns tuturor întrebărilor despre înaripate. Copiii au fost încântați să folosească binoclul și să poată vedea păsările prin micile lentile.

Au văzut pelicani, călifari albi, corcodei cu gât negru, ciocârlie de câmp, presură sură, cioară de semănătură, vânturel de seară, vânturel roșu, prigorie, dumbrăveancă. Toți au exclamat însă de bucurie când pe deasupra lor a trecut un stol de pelicani. 

Pe urmele șarpelui rău

O altă expediție foarte așteptată de către copii a fost cea în care au plecat pe teren împreună cu herpetologii SOR Raluca Melenciuc și Petronel Spaseni în căutare de reptile și amfibieni. Mai toți copii erau puțini temători când au auzit de șarpele rău.

Primele întrebări au fost „Dar cât de rău este?” sau „Este veninos?”. Raluca i-a liniștit repede și le-a spus că șarpele nu este veninos, și mai mult… șarpele rău este o specie vulnerabilă, afectată de distrugerea, degradarea și fragmentarea habitatelor prin extinderea suprafețelor agricole.

Pe teren au mai văzut și iepure de câmp, popândău și țestoasă de uscat. Răzvan Popescu Mirceni, specialist SOR, le-a povestit copiilor despre mamiferele din aria naturală protejată și din Marea Neagră. Au fost câteva ore în care cei mici s-au delectat cu povești despre delfini. 

Curs de inițiere în caiac 

După o săptămână de mers pe teren și uitat după păsări, reptile, amfibieni și mamifere, jocuri interactive și creative, a urmat partea distractivă pe care o așteptau cu toții – cursul de inițiere în caiac alături de Andreea Mihăescu de la Clubul Nautic Român.

După ce au învățat principiul de mânuire al padelei, s-a încins și un mic concurs între fete și băieți, iar fetele s-au dovedit a fi mai îndemânatice în mânuirea padelei. 

A doua oprire. Tabăra ecologică de la Lacurile Fălticeni

O a doua echipă de la SOR s-a pus în mișcare în penultima săptămână din iunie pentru a amplasa o nouă tabără, de această dată la Acumularea Moara, de la Lacurile Fălticeni. 

Aria naturală protejată se întinde pe teritoriile comunelor Bosanci, Bunești, Horodniceni, Moara, Rădășeni și al orașului Fălticeni. Lacurile Fălticeni fac parte din rețeaua ecologică Natura 2000, cea mai mare rețea de arii naturale protejate din Europa. Rețeta de tabără a fost aceeași, doar copiii și unii specialiștii sunt diferiți.

De data aceasta am avut 50 de copii de la trei școli gimnaziale: Fălticeni, Bosanci și Rădășeni. Cei de la Asociația Respiro le-au pregătit celor mici zeci de jocuri de socializare și interacțiune pentru a se cunoaște între ei , iar grupul să devină omogen. 

Uite pasărea, nu e pasărea

După ce au învățat cum să mânuiască un binoclu și cum să își facă reglajele pentru claritatea imaginii, a venit momentul să se uite după păsări.

La prima vedere, poate părea ușor să te uiți cu binoclul după zburătoare. S-a dovedit însă … ceva mai dificil. Acum apărea, acum dispărea din raza vizuală a copiilor care se uitau după păsări cu binoclu. Nu s-au lăsat însă bătuți și au început să descrie ce văd… „O pasăre mare… de culoare gri… cu aripi mari și gât lung.”

Și uite așa au văzut pentru prima oară stârcul cenușiu. Apoi s-au arătat și pupăza, coțofana, vânturelul roșu, rațele mari, lăstunii de mal, codobaturi albe și ciorile grive. A început spectacolul și copiii nu mai lăsau binoclurile din mână. 

Și păsările dansează

Copiii au descoperit lumea mai puțin văzută a insectelor acvatice cu ajutorul colegei noastre entomolog Eva Vancsa. Ea a colectat probe din apă cu ajutorul ciorpacului și le-a arătat celor mici larve de libelulă, de țânțari și de alte insecte care își depun ouăle în lacuri și râuri.

Pe lac, copiii au mai avut parte de o surpriză. Păsările acvatice și-au făcut și ele apariția, iar cei mici au putut vedea pentru prima oară dansul nupțial al unei familii de corcodei mari, o decolare prelungită a unor lișițe care se hrăneau la marginea lacului, dar și un atac al unui erete de stuf în colonia stârcilor de noapte. Băieții au fost numai ochi și urechi la atacul eretelui de stuf. Deja își imaginau avioane de război și mici conflicte între zburătoare. 

Specialistul în mamifere Geo Zaharia le-a povestit copiilor despre animalele din zona lacurilor Fălticeni și „aparatura” de observarea a speciilor, precum aparatul de înregistrat sunetele emise de lilieci și camerele de luat vederi cu senzori de mișcare pe care le-a avut instalate în zonele patrulate intens de mamifere. 

Au plecat apoi pe teren să caute bursuci și vidre în zona lacului unde au fost localizate urmele mamiferelor. Din păcate, oricât s-au plimbat și au cercetat zona, animalele nu au vrut să se arate. Noroc cu materialele aduse de George și așa au putut vedea, măcar în poze, mamiferele din zonă. 

Dacă mamifere nu, măcar broaște

Dacă n-au avut noroc de vidre și bursuci, altfel au stat lucrurile când au plecat în căutare de amfibieni alături de Raluca Melenciuc, specialist herpetolog. Broasca mare de lac, brotăcelul și broasca râioasă verde le-au ieșit în cale.

Toți s-au ferit de broasca râioasă verde de teamă că este contagioasă. Și uite așa, copiii au aflat de la Raluca, care era amuzată de reacția celor mici, că este vorba doar despre un mit și că broaștele râioase nu transmit râia.

Ultima zi a fost dedicată insectelor și plantelor. Ionuț Iorgu l-a vorbit copiilor despre insecte, și în mod special, despre greieri, lăcuste și cosași. Loredana Buta, specialist în plante, a mers cu cei mici pe teren, în jurul lacului, unde aceștia au putut vedea plantele acvatice. 

La finalul săptămânii, după cinci zile de expediții și jocuri, prima întrebare a copiilor a fost „Când mai organizăm următoarea tabără?”, mai ales că acum aveau și noi prieteni de revăzut. 

Taberele ecologice organizate pentru elevii care trăiesc în aproprierea Lacului Techirghiol și a Lacurilor Fălticeni sunt parte a unui amplu proiect de conservare a biodiversităţii şi au avut ca obiectiv educarea şi conștientizarea copiilor din apropierea ariilor naturale protejate. 

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Opreţional Infrastructură Mare. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.  

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie