Share

Totul e bine când prima migrație începe cu bine

„Avem câteva berze vindecate care abia așteaptă să fie eliberate.” Așa a început dialogul cu Ovidiu Roșu, coordonatorul Centrului de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice de la Fundația Visul Luanei. Au urmat discuții cu biologii SOR. Cum migrația de toamnă a berzelor se apropia de final, pentru ca păsările să se poată alătura stolurilor mari de berzele care zburau către cartierele de iernare, se impunea găsirea unui loc de eliberare potrivit pe culoarul de migrație și eliberarea lor în maxim două – trei zile.

Locul o dată stabilit – o zonă cu orezării din Ialomița, în apropierea Dunării, și vremea bună care se anunța în zilele următoare ne-au ajutat să planificăm rapid acțiunea de eliberare.

A doua zi păsările au fost inelate, pentru a fi incluse în diferite proiecte de monitorizare. Inelarea păsărilor are o importanță deosebită în cercetarea ornitologică pentru că face posibile studii privind dispersia și migrația păsărilor, comportamentul și structura socială, durata de viață și rata de supraviețuire și creșterea populației. Spre satisfacția celor de la Fundația Visul Luanei, nu o dată a fost semnalată la Centrala Ornitologică Română prezența unor „foști pacienți” ai clinicii – lebede și pescăruși, ce au fost fotografiați de pasionați de păsări la ieșiri pe teren.

În ziua eliberării, împreună cu doi voluntari SOR am mers la centrul de salvare și reabilitare animale sălbatice. Specialiștii de aici ne așteptau să preluăm cei doi juvenili de barză. Ambele păsări fuseseră aduse la centru în urmă cu o lună de oamenii care le salvaseră – un pui căzuse din cuib, iar cel de-al doilea prezenta o rană la aripă și avea paraziți interni. Tratamentele aplicate de veterinari au avut efect și puii au continuat să crească și să ia în greutate. După vindecare, cei doi juvenili au fost scoși la antrenamente de zbor în voliera centrului. Zborurile scurte, dar frecvente din perioada premergătoare eliberării și starea bună a celor două păsări i-au convins pe veterinari că juvenilii sunt apți pentru a pleca în marea aventură a migrației. 

Însă la fel de nerăbdătoare să fie eliberate se dovedeau a fi și alte patru păsări. Chiar dacă fuseseră aduse la centru cam în aceeași perioada cu cei doi pui de barză, fiecare avea povestea ei. Veterinarii au constatat la examinare că găinușa de baltă, un juvenil aparent normal la prima vedere, avea o subluxație la aripa dreaptă. Cum traumatismul putea fi vindecat, pasărea a primit îngrijirile necesare, apoi a intrat în perioada de reabilitare. Puiul de muscarul sur, care avea penajul deja format atunci când a fost adus la centru, nu necesita tratament medical, ci fusese găsit într-o zonă în care se afla în pericol. Mai avea nevoie doar de reabilitare, ceea ce persoana care îl salvase nu putea să îi asigure, deși îl îngrijise bine, oferindu-i hrana adecvată. Specie insectivoră și oaspete de vară la noi, muscarul sur se grăbea și el să prindă migrația. Cât despre cei doi pui de ciuș, aceștia intră cel mai probabil în categoria pufoșeniilor salvate fără voia lor. După ce au penajul format, puii de bufniță (și nu numai ei) părăsesc cuibul timpuriu și stau în tufe sau copaci, cerșind hrană de la adulți. Aceștia sunt în mod greșit considerați a fi abandonați și sunt preluați din natură. Așa că o parte din ,,adolescență” în loc să o trăiască în mediul natural, îngrijiți de părinți, cei doi ciuși au petrecut-o la centru, trecând prin programul de reabilitare care să le permită să își reia traiul în natură. Ciușul este singura specie de bufniță de la noi care migrează, de aceea era important ca și cei doi juvenili să fie eliberați cât mai repede.

Cum a decurs eliberarea, lăsăm imaginile să vorbească. Și sperăm că zborul lor spre libertate vă va convinge că merită susținerea fiecăruia dintre voi. Sprijiniți cauza necuvântătoarelor de a trăi într-un mediu curat și lipsit de pericole generate de intervenția umană asupra naturii. Pentru că stă în puterea fiecăruia din noi să facem acele schimbări atât de necesare, încât stilul nostru de viață să fie prietenos cu natura, să fim deschiși la educația ecologică și să ne implicăm activ în protejarea animalelor. Beneficiile sunt reciproce, pentru că respectând animalele și mediul ne asigurăm creșterea calității vieții și un viitor pentru generațiile care urmează. Înscrierea în programele educative și de voluntariat ale Societății Ornitologice Române și ale Fundației Visul Luanei e doar la un click distanță. Fii solidar cu oamenii și natura, implică-te!

Eliberare berze (Ciconia ciconia)

Eliberare muscar sur (Muscicapa striata)

Eliberare găinușă de baltă (Gallinula chloropus)

Eliberare ciuși (Otus scops)

Dacă ți-a plăcut, distribuie