Share

Ucraina – semne bune pentru rața cu cap alb

Bucurie moderată pentru păsărarii ucrainieni. O aglomerare de rațe cu cap alb, specie amenințată la nivel global, a fost observată de colegii ornitologi din Ucraina în timpul numărătorii de Iarnă a Păsărilor de Apă.

Păsările se aflau pe Lacul Yarylhach, alături de alte specii rare. Ucrainienii au numărat nu mai puțîn de 30 de exemplare de Oxyura leucocephala pe apă lacului. În a două jumătate a secolului al XX-lea, populația a cunoscut un regres în Ucraina și abia în ultimii ani a început să își revină.

Unul dintre motive, relevat de un studiu al Ucrainian Society for Protection of Birds, este că zonele umede din Ucraina sunt habitate îndestulătoare pentru păsările de apă, cărora le sunt asigurate resursele de hrană și condițiile de cuibarire. Studiul a mai arătat că zonele umede ucrainiene sunt teritorii de iernat foarte bune pentru zeci de mii gâște, rațe, lebede, stârci și pescăruși. Specii rare, precum rața cu cap alb, sunt văzute aici deseori.

„Observarea de rațe cu cap alb este un eveniment extrem de important pentru Ucraina, deoarece indică foarte clar că zonele umede ajung la standarde internaționale de calitate”, a remarcat directorul USPB, Oleg Dudkin. Chiar și în aceste condiții, există numeroase semnale de alarmă pentru păsările din Ucraina, cu precădere pentru cele care iernează sau cuibăresc în zona lacului Yaryhalch. Prima și cea mai importantă amenințare este poluarea rezultată de pe urmă exploatării minelor de sare, care este o activitate ilegală în zonă, conform legislației internaționale și a celei ucrainiene.


Rața cu cap alb a fost observată și în România, în zona Techirghiol, unde a și fost fotografiată de biologul SOR, Sebastian Bugariu.

Dacă ți-a plăcut, distribuie