Știri
Ucraina – semne bune pentru rața cu cap alb
27 februarie 2013
Bucurie moderată pentru păsărarii ucrainieni. O aglomerare de rațe cu cap alb, specie amenințată la nivel global, a fost observată de colegii ornitologi din Ucraina în timpul numărătorii de Iarnă a Păsărilor de Apă.
Păsările se aflau pe Lacul Yarylhach, alături de alte specii rare. Ucrainienii au numărat nu mai puțîn de 30 de exemplare de Oxyura leucocephala pe apă lacului. În a două jumătate a secolului al XX-lea, populația a cunoscut un regres în Ucraina și abia în ultimii ani a început să își revină.
Unul dintre motive, relevat de un studiu al Ucrainian Society for Protection of Birds, este că zonele umede din Ucraina sunt habitate îndestulătoare pentru păsările de apă, cărora le sunt asigurate resursele de hrană și condițiile de cuibarire. Studiul a mai arătat că zonele umede ucrainiene sunt teritorii de iernat foarte bune pentru zeci de mii gâște, rațe, lebede, stârci și pescăruși. Specii rare, precum rața cu cap alb, sunt văzute aici deseori.
„Observarea de rațe cu cap alb este un eveniment extrem de important pentru Ucraina, deoarece indică foarte clar că zonele umede ajung la standarde internaționale de calitate”, a remarcat directorul USPB, Oleg Dudkin. Chiar și în aceste condiții, există numeroase semnale de alarmă pentru păsările din Ucraina, cu precădere pentru cele care iernează sau cuibăresc în zona lacului Yaryhalch. Prima și cea mai importantă amenințare este poluarea rezultată de pe urmă exploatării minelor de sare, care este o activitate ilegală în zonă, conform legislației internaționale și a celei ucrainiene.
Rața cu cap alb a fost observată și în România, în zona Techirghiol, unde a și fost fotografiată de biologul SOR, Sebastian Bugariu.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.