Share

Ultima inelare la Vadu

An de an, unul din scopurile Expediției SOR este studiul migrației păsărilor. De aceea avem cu noi mereu o trupă de inelatori ornitologici. În 2016, însă, nu ei au făcut cea mai importantă inelare, deși am avut specii pe care nu le mai prinsesem până acum în plasele ornitologice.

Am văzut pentru prima oară de aproape un uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes), pitigoi codați (Aegithalos caudatus) și o sumedenie de alte specii. Huhurezul mic (Strix aluco) s-a așezat pe unul din stâlpii plaselor de inelat și a cântat de acolo, spre disperarea lui Paul Țibu. Dar cea mai importantă inelare a avut loc în ultimele ore de Expediție, pe plaja răscolită de vânt puternic de la Vadu. 

Coproducție sibiano-SOR-istă

Nu toate ideile bune vin de la SOR în Expediție. E un amalgam, un think-tank intr-o astfel de acțiune. E de ajuns să apară o idee, că apoi se va închega repede. Dar ultima inelare pentru SOR a fost un secret până cu trei ore înainte de a pleca de la Vadu. Toți își scuturau echipamentul de nisip, își împachetau sacii de dormit sau căutau o gură de cafea la bucătăria care tocmai se demonta și ea. Alex Iacob pășea contra vântului, prin nisip, spre capătul de tabără unde se afla cortul lui Ovidiu Bufnilă, comunicatorul SOR. 

-Vreau să mai facem o inelare.

-Acum? Păi mă omule, de ce nu ai spus din timp, plasele erau întinse, inelatorii…

-Nu de aia (și scoate cutia roșie cu inelul de logodnă din buzunarul de la pantalonii de teren). 

-…. liniște. (Se auzeau și greierii: cri-cri-cri).

-Voiam să te rog să mă ajuți cu fotografii (Cortul lui Andu Cristudor e chiar lângă al comunicatorului SOR), iar cel al lui Vitalie Ajder la doar câțiva metri distanță. 

– OK. Se face. Vorbesc eu cu ei. Cred că cel mai bine e să ieșiți pe plajă, mă anunți cu măcar 10 minute înainte, eu vorbesc cu ei, mă asigur că știu ce fac, că sunt camuflați, că… hai că o facem. Felicitări multe! 

Cerere LIVE

Ovidiu nu întreabă cine va fi inelată, pentru că toată lumea știe de relația dintre Alex și Adina Farcaș, zisă Farcașova. E o sibiancă cu un zâmbet larg și o inimă mare cât pita cu cartofi. Nu se dă la o parte de la voluntariat, ajută oriunde poate și e una din cele mai simpatice prezențe din Expedițiile SOR. Știe glume cât nu poate uploada Facebook-ul pe zi, le împarte oricui are nevoie și simți că e un om pe care poți conta. Așa că inelarea vine ca urmare a unei alianțe a prietenilor ei, de la Aurelia Ștefu la Gyongy Takacs și Mihaela Iane.

Adina nu a bănuit aproape nimic până când nu a ieșit pe plajă cu Alex. Vitalie Ajder se apropiase prea mult de ei, dar Andu Cristudor era camuflat bine, întins pe o pătură la nivelul solului. Era un vânt puternic (în noaptea dinainte aproape că smulsese cortul mare de întâlniri), nisipul crea mici tornade lângă cei doi îndrăgostiți. În timp ce ei se priveau unul pe altul, binoclurile și teleobiectivele îi urmăreau. Suit pe capota unui Duster de la SOR, Ovidiu făcea transmisiunea live pentru oricine avea timp să îl asculte, adică pentru colegii SOR-iști care strângeau corturile lângă el: „Acum trebuie să scoată inelul. Are mâna la buzunarul lateral. Se mișcă. Văd cutiuța roșie. Fărcașa e cu spatele, dar se vede clar că e surprinsă. Stai că îi spune ceva. Nicio reacție. Acum îi pune inelul. A spus DA, a spus DA!!!!!”. Houston, we got liftoff 🙂

Întreaga secvență, emoțiile și bucuria celor doi protagoniști pot fi văzute pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române. 

Nu am uploadat imaginile până când nu am primit acordul Adinei și al lui Alex. Le-am lăsat răgazul să își anunțe familiile și prietenii, să nu afle de pe internet că a avut loc inelarea. Era ora 12 aproape când am sunat din nou la Adina și ne-a spus că e ok și putem pune seria de fotografii. 

„De ce nu aveți voi răbdare să le pot edita eu cum trebuie? Uite ce efecte faine face vântul cu nisipul ridicat lângă ei. Of… ”, boscorodea fotograful Andu Cristudor. Omul a stat și a ales cadru cu cadru, le-a așezat în ordine, a redenumit pozele și apoi le-a pus în ordinea de upload. Totul la adapostul mașinii personale, cu un laptop de la SOR, pentru că vântul de afară era prea puternic.

A doua zi ne-a scris Adina să ne mulțumească. Mai mult de zece prietene o sunaseră cu lacrimi în voce după ce au văzut imaginile de pe plajă. 

Adina, Alex… Să fie într-un ceas bun!

Dacă ți-a plăcut, distribuie