Știri
Un nou cartier rezidențial pentru păsările Comanei
15 aprilie 2021
În această primăvară 65 de perechi de păsări sunt așteptate să se mute în case noi. Noul „cartier rezidențial” a fost construit duminică, 31 martie într-un corp de pădure cu mulți copaci tineri de douăzeci de voluntari SOR. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului Protecția biodiversității Parcului Natural Comana, proiect realizat în parteneriat cu administrația parcului și susținut de Ambasada Franței în România.
După un șir de zile ploioase, care puneau sub semnul întrebării acțiunea programată pentru acel sfârșit de săptămână, ziua de duminică a fost una însorită, parcă pe măsura entuziasmului cu care voluntarii noștri au montat în mai puțin de șase ore cele 65 de cuiburile artificiale. Dotate cu scări, cuiburi, dar și cu o aplicație pentru înregistrarea coordonatelor fiecărui cuib instalat, cele trei echipe s-au despărțit, fiecare grup mergând în zona în care urma să instaleze cuiburile, conform îndrumărilor primite de la rangerul Parcului Natural Comana.
Și pentru că pădurea adăpostește o diversitate mare de specii de păsări, voluntarii noștri au avut de montat nu unul, ci 5 tipuri diferite de cuiburi artificiale. Cele mai multe, 30 de cuiburi, sunt preferate de câteva specii de păsări cântătoare. Aceste cuiburi au dimensiuni (inclusiv diametrul intrării) pe măsura pițigoilor mari, țiclenilor, muscarilor, codroșilor de pădure și vrăbiilor de câmp. Ceva mai mici sunt 15 cuiburi instalate, care vor fi numai bune pentru a găzdui familii de pițigoi albaștri și pițigoi suri. 10 case noi au primit și speciile de ciocănitori din pădure, doar că acestea au un pic de lucru la intrare, care este parțial excavată. Însă, odată ce au pătruns în cuib, ciocănitorile nu mai au nevoie să se ocupe de amenajare, pentru că în interior e deja așternut un strat gros de talaș.
În perioada de cuibărit păsările sunt teritoriale, așa că, pentru a nu isca certuri între vecini și a ne asigura că toate cuiburile vor fi ocupate, voluntarii au montat cuiburile la câțiva zeci de metri unul de celălalt. Le-au amplasat pe copaci cu trunchiuri groase, astfel încât acestea să se sprijine pe o suprafață cât mai mare pentru a nu fi afectate de vânturile puternice. Au orientat cuiburile cu intrarea către sud sau sud-est pentru ca păsările să beneficieze de primele razele de soare, dar să nu fie afectate de căldura de peste zi. Apoi au înregistrat poziția fiecărui cuib în aplicație, urmând ca aceste coordonate să fie încărcate de colegii noștri biologi pe harta cuiburilor amplasate la nivel național.
Odată încheiată această prima etapă, echipele s-au reunit pentru o nouă provocare, aceea de a instala cuiburile de răpitoare nocturne. Cântărind peste 20 de kilograme fiecare, cuiburile pentru huhurezi mici și cucuvele au fost construite după tipare diferite, pentru a găzdui familiile acestor bufnițe, dar și pentru a le proteja de potențialii prădători cum e jderul de copac. Montarea lor nu a fost tocmai o o operațiune simplă, ci dimpotrivă. Alegerea copacilor a fost făcută cu multă grijă pentru că fiecare tip de cuib necesită o anumită amplasare: cele pentru huhurezul mic se așează în poziție verticală și au intrarea în cuib în partea superioară, pe când cele de cucuvea se montează în poziție orizontală, accesul în cuib fiind plasat lateral. Și dacă montarea unui cuib pentru paseriforme sau ciocănitori a fost făcută doar de un membru al echipei, ei bine, pentru fiecare cuib de bufniță a fost nevoie de nu mai puțin de patru voluntari, care să îl ridice la peste trei metri înălțime și să îl fixeze ferm pe trunchiul copacului. În vreme ce restul grupului îi susținea îndemnuri și sfaturi mai mult sau mai puțin utile. 🙂
Parcul Natural Comana este cea mai mare zonă protejată împădurită din apropierea Bucureștiului. Protejarea în timp a biodiversității acestei zone naturale poate fi realizată prin acțiuni de conservare directă și de educație în rândul localnicilor, dar și a vizitatorilor parcului. Societatea Ornitologică Română și Administrația Parcului Natural Comana colaborează de mai bine de 10 ani în scopul asigurării de condiții tot mai bune pentru păsările de aici, de la amplasarea de cuiburi artificiale pentru speciile de păsări, până la acțiuni de plantare și educație pentru natură.
În perioada 2017-2019 grupuri de elevi și voluntari SOR au instalat 90 de cuiburi în mai multe zone din Pădurea Comana. La acțiunea de igienizare a acestor cuiburi din toamna anului trecut voluntarii noștri au mai găsit doar 66 de cuiburi, dar vestea bună este că acestea au fost ocupate în totalitate în sezoanele de cuibărit precedente. Aproape fiecare cuib spunea o altă poveste atunci când era deschis pentru verificare și igienizare. Păsările au preferințe diferite atunci când strâng materialul de cuibărit. Spre exemplu, pițigoii albaștri construiesc în interiorul scorburii artificiale un cuib în formă de cupă din mușchi cules de pe scoarța copacilor, la care adaugă fire uscate de iarbă, fâșii fine de scoarță, fibre vegetale, frunze, păr de animale și pene, ba chiar și plante aromatice care au rolul de a îndepărta paraziții. Câteva cuiburi au avut atât de mult succes, încât materialul de cuibărit adăugat an de an de păsări a umplut aproape în întregime scorbura artificială. Iar pe timpul iernii cuiburile au fost folosite ca adăpost atât de înaripate, cât și de pârși de alun. Aceștia din urmă aduc în scorbura artificială multe frunze de foioase, din care își fac un culcuș ca un glob călduros în care hibernează până în primăvară.
Proiectul Protecția biodiversității Parcului Natural Comana, realizat cu sprijinul Ambasadei Franței în România, continuă seria de acțiuni dedicate speciilor de păsări sălbatice sedentare și migratoare care găsesc în Pădurea Comana casă, hrană și adăpost.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.