Share

Un nou proiect dedicat pelicanilor creți din Europa

SOR începe un nou proiect dedicat conservării pelicanilor creți. De data aceasta, nu mai acționăm doar în România, suntem parte a unui proiect pan-european coordonat de Rewilding Europe – „Pelican way of LIFE”.

Proiectul a demarat pe 20 noiembrie, la București și reunește parteneri din mai multe țări. Scopul este reducerea amenințărilor la adresa pelicanului creț și îmbunătățirea habitatelor acestei specii în mai multe țări.

Un simbol periclitat

Cu o anvergură care depășește 3 metri și o greutate de peste 10 kilograme, pelicanul creț este una dintre cele mai impresionante păsări ale Europei. Este un spectacol doar să îi vezi la hrănire sau când decolează. În ciuda faptului că este o specie simbol și pentru Delta Dunării și pentru alte zone, pelicanul creț este clasificat drept „Aproape Amenințat” pe Lista Roșie IUCN.

Pentru a cuibări, are nevoie de acces la ape liniștite, cu adâncimi mici, pline de pește, departe de activitățile umane. Principala cauză a declinului acestei specii este pierderea acestor habitate, dar la amenințări intră și distrugerea de colonii de către pescari, vânătoarea ilegală și coliziunea cu firele de electricitate.

Proiect pan-european

Reducerea acestor amenințări și îmbunătățirea condițiilor de cuibărit reprezintă scopul noului proiect „Pelican way of LIFE”, care a fost lansat oficial printr-o întâlnire a tuturor partenerilor la București, pe 20 noiembrie. Proiectul este finanțat de programul LIFE al Comisiei Europene și se va concentra pe conservarea speciei de-a lungul căii de migrație Via Pontica (Marea Neagră – Marea Mediterană) pe unde migrează circa 50% din populația globală.

Via Pontica este una dintre cele trei căi principale de migrație care leagă Europa de Africa, iar acestea trei constituie cel mai mare sistem de migrație din lume.

Și în Delta Dunării și pe calea de migrație, pelicanul creț este o specie simbol și un indicator important al sănătății mediului. Prin acțiunile specifice din acest proiect dorim să stabilizăm populațiile din unele țări și să ajutăm la creșterea numărului de păsări din alte țări”, a spus Deli Saavedra, de la Rewilding Europe.

Impactul urmărit

Acțiunile din acest proiect au ca scopuri specifice:

• Reducerea mortalității ca urmare a coliziunii cu liniile electrice

• Îmbunătățirea condițiilor de cuibărit prin ameliorarea habitatului și patrulări

• Creșterea nivelului de conștientizare al localnicilor și factorilor implicați, cu accent pe tineri și eco-turism

• Monitorizarea impactului proiectului

În acest proiect, ornitologii vor avea 25 de transmițătoare prin satelit pe care să le amplaseze pe tot atâtea păsări, pentru a primi informații care să ajute la formularea măsurilor de conservare: unde cuibăresc, unde se hrănesc și unde migrează pelicanii din fiecare țară implicată.

În România, Grecia și Bulgaria, echipa de proiect va lucra alături de companiile distribuitoare de energie electrică pentru a vedea care sunt liniile cele mai periculoase pentru pelicani, pentru ca mai apoi să fie amplasate dispozitive care să împiedice coliziunile. „Diverterele” sunt dispozitive simple, vizibile de la distanță, care le permit păsărilor să evite liniile electrice.

Condițiile de cuibărit și de înnoptat pentru pelicani vor fi îmbunătățite în fiecare sit prin amplasarea de platforme artificiale plutitoare. Astfel se reduce impactul creșterii și descreșterii apelor, care de multe ori afectează cuibăritul.

Gând la gând…

La evenimentul de la București au participat reprezentanți din toate organizațiile partenere. Rewilding Europe este beneficiarul coordonator de proiect, iar ceilalți parteneri sunt Rewilding Ukraine, Societatea Elenă de Ornitologie (Grecia), Directoratul Parcului Natural Persina (Bulgaria), Societatea Bulgară pentru Protecția Păsărilor și Societatea Ornitologică Română.

Proiectul se va desfășura simultan în 27 de arii naturale protejate din Grecia, Bulgaria, Ucraina și România, dar acțiuni vor avea loc și în Turcia și în alte țări balcanice. Proiectul este o contribuție semnificativă la misiunea rețelei Natura 2000, cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume, care vrea să asigure cele mai periclitate specii și habitate din Europa.

La noi

SOR nu este la primul proiect dedicate acestei specii. Acțiuni pentru această specie au mai avut loc anii trecuți. Alături de ARBDD și Royal Society for the Protection of Birds din Marea Britanie, SOR a și obținut un premiu al Comisiei Europene pentru felul exemplar în care a implementat proiectul „Salvați Pelecanus crispus în Delta Dunării”. An de an, biologii de la SOR efectuează monitorizări aeriene ale coloniilor de pelicani din Delta Dunării. Se zboară cu avion ușor sau cu motodeltaplan și se realizează fotografii aeriene, fără a deranja păsările care cuibăresc.

Dacă ți-a plăcut, distribuie