Share

V-ați ascunselea cu gâsca cu gât roșu

Ne lipsesc 40.000 de gâște cu gât roșu. Așa ar trebui să spunem, în urma celei de-a doua ieșiri importante de monitorizare a celei mai periclitate specii de gâscă sălbatică din lume.

De fapt, situația este ceva mai complicată. Biologii din România, Ucraina și Bulgaria execută acțiuni de monitorizare în același timp, în cadrul unui proiect internațional, dar gâștele nu sunt de găsit.

Până acum, cifrele arată astfel:

Ucraina – 5220 de exemplare
România – 4278 de exemplare
Bulgaria – 1500 de exemplare

Total – 10.998 de gâște cu gât roșu, dintr-un efectiv de 50.000 de exemplare despre care știm că există.

„Nimeni nu știe unde sunt celelalte 40.000 de gâște cu gât roșu. Este posibil ca ele să fi rămas în Rusia de sud-vest, dat fiind faptul că nu a fost atât de frig cum am crezut, de aceea vedem numere atât de scăzute în această perioadă”, a explicat Emil Todorov, ofițerul proiectului european în care SOR alături de alți parteneri lucrează pentru conservarea gâștelor cu gât roșu.

Speranța lui Emil și a celorlalți biologi din proiect este că începutul de an va aduce temperaturi mai scăzute, iar gâștele se vor deplasa spre teritoriile lor de iernare din România și din Bulgaria. De fapt, cel mai important ar fi să existe numere mari de gâște în luna februarie. Atunci este programată una dintre cele mai importante acțiuni din proiect.

Biologii de la SOR, BSPB (Bulgarian Society for Protection of Birds) și WWT vor încerca să captureze mai multe exemplare de gâscă cu gât roșu.

„Vrem să capturăm gâștele și să le dotăm cu emițătoare prin satelit. Este foarte importantă această acțiune, dat fiind că nu știm foarte multe despre locurile unde se află acum 40.000 de exemplare. Dacă le vom urmări prin satelit, vom avea ocazia să aflăm care sunt locurile unde stau până când gerul le aduce în Dobrogea, care sunt cele mai importante halte din migrație și care sunt locurile lor preferate de iernat în România și în Bulgaria.

Dacă aflăm aceste locuri, cu exactitate, vom ști cum să le protejăm mai bine. Dar primul pas este să reușim să capturăm aceste gâște”, a mai spus Emil Todorov.

Până în luna februarie, mai este programată o nouă acțiune de monitorizare și de numărare a gâștelor, în ianuarie, în același timp cu Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice.

Monitorizarea gâștelor cu gât roșu și patrulele antibraconaj se desfășoară în proiectul “Safe flight for the Red-breasted goose” – LIFE16 /NAT/BG000847, finanțat prin programul LIFE. Proiectul se desfășoară în toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gât roșu. Mai multe informatii gasiti pe site-ul proiectului –  www.savebranta.org

Dacă ți-a plăcut, distribuie