Share

Vânătoarea la turturică interzisă în România și în 2023 la recomandarea Comisiei Europene

Comisia Europeană, în cadrul Grupului de experți pentru Directiva Habitate și Directiva Păsări – „NADEG” a propus cote zero la specia turturică și în anul 2023. Specia este clasificată ca vulnerabilă și are în continuare un declin populațional dramatic în ultimii ani în întregul areal de distribuție.

Societatea Ornitologică Română salută decizia Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a emite ordinul de ministru Nr. 2.208 din 25 august 2023 prin care se stabilește cotă zero de vânătoare la turturică pentru sezonul 2023. Perioada legală de vânătoare este 15 august – 30 septembrie 2023.

SOR consideră că această măsură va contribui la refacerea populației atât în România, cât și la nivel internațional, mai ales dacă va fi însoțită și de implementarea unor activități de cercetare și monitorizare a speciei, precum și de asigurarea unui management adecvat pentru habitatele caracteristice speciei.

Care sunt amenințările cu care se confruntă turturica în teritoriile de cuibărire și de iernare, cât și pe tot parcursul rutei de migrație, puteți citi aici:

III. Turturica – la un pas de a rămâne doar simbol

Dacă ți-a plăcut, distribuie