Share

Vești nu tocmai bune pentru fermierii din zonele cu o Valoare Naturală Ridicată

În dată de 23/01/2013, la Bruxel, membrii Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurala1 (Comagri) din Parlamentul European și-au exprimat votul cu privire la două dintre regulamentele cheie pentru Politică Agricolă Comună după 2013.

Rezultatul votului este îngrijorător, indicând faptul că fondurile pentru fermieri vor fi acordate fără a respectă principiul bani publici pentru bunuri publice.

Votul Comagri asupra articolelor din cadrul regulamentului propus de către Comisia Europeană (DG Agriculture) este departe de a fi îmbucurător în special pentru România. Conform acestuia, amendamentele prin care se dorea protejarea zonelor cu Valoare Naturală Ridicată (HNV) au fost respinse.

 

În România, conform actualului Program Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, se apreciază că există 3,32 milioane hectare de teren agricol cu Valoare Naturală Ridicată. Acestea au o pondere de aproximativ 14% din teritoriul național și circa 22,5% din suprafață terenurilor agricole la nivel național.
În prezent, fermierii români au aplicat și pot aplică pentru fonduri prin Măsură 214 – Plăti de agro-mediu pentru a proteja biodiversitatea asociată pajiștilor naturale și semi-naturale. Conform datelor statistice, până în noiembrie 2012, în România, pentru pachetul Pajiști cu înalta valoare naturală (HNV)au fost înregistrați 230.000 beneficiari ce au primit o suma de peste 150 milioane Euro.

Conform votului Comagri din ianuarie 2013, acești bani sunt pierduți pentru România, bani care susțin agricultură de semi-subzistență. Din fericire lucrurile mai pot fi îndreptate prin votul din plenul Parlamentului European propus a avea loc în martie 2013.

Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală este formată din 45 de membri din cadrul Parlamentului European. Lista acestora poate fi descărcată pe pagină: https://www.europarl.europa.eu/committees/ro/agri/members.html#menuzone

Dacă ți-a plăcut, distribuie