Știri
Weekend cu păsări. EuroBirdwatch 2018
20 septembrie 2018
Anul acesta se fac 25 de ani de EuroBirdwatch - cel mai mare eveniment de observare a păsărilor din Europa, în migrația de toamnă, eveniment organizat de BirdLife International. În weekend-ul 6 - 7 octombrie, sute de mii de europeni: ornitologi, birdwatcheri și iubitori ai naturii vor semnala fiecare pasăre pe care o întâlnesc.
Societatea Ornitologică Română te invită și cu această ocazie să ieși în natură și să vezi „cu ce se mănâncă birdwatching-ul”. La finalul acestui articol vei găsi lista orașelor care participă la EuroBirdwatch 2018, data, ora și punctul de întâlnire. Citește cine și unde iese la birdwatching la tine în oraș, iar dacă nu ai pe nimeni, atunci poate nu ar strica să fii tu organizatorul și să ieși cu prietenii.
Ce faci, concret, la eveniment?
Te întâlnești cu oameni care cunosc păsările și pot să te învețe și pe tine ce au aflat despre ele. La final, pleci acasă cu un motiv în plus să te bucuri de natură, indiferent de anotimp, cu poze faine și prieteni noi.
În afară de asta, dai o mână, mai bine zis un ochi de ajutor ornitologilor care vor nota pe o fișă specială fiecare specie de pasăre pe care o veți vedea în plimbarea voastră, precum și numărul de exemplare întâlnite.
La revenirea de pe teren, fiecare specie văzută trebuie notată pe fișele de observare, care trebuie trimise până duminică, 7 octombrie, ora 14.00 pe adresa dora.domsa@sor.ro, pentru a fi centralizate și trimise către organizația care le centralizează la nivel european. Observațiile făcute în 17 țări europene vor ajunge la BirdLife International și vor fi folosite mai departe de biologii care studiază păsările și migrația – unul dintre cele mai interesante fenomene din lumea animalelor.
Ce să ai la tine?
De obicei, ieșim dis-de-dimineață, deci nu uita cafeaua acasă. Mai ia cu tine apă, ceva de mâncare, o pelerină de ploaie (sperăm să nu ne plouă) și chef de plimbare. Poartă pantaloni lungi și mânecă lungă, bocanci sau pantofi de trekking. Dacă ai un aparat foto sau binoclu, ia-le cu tine. Ia-ți și un determinator – îți va fi de folos ca să identifici mai ușor păsările pe care le vezi.
Unde merg membrii sucursalelor SOR de Euro Birdwatch 2018?
Alba
6 octombrie, ieșire la Cugir și Eleșteele Aurel Vlaicu din jud. Hunedoara, coordonator Florin Toncean
7 octombrie, ieșire cu elevii de la școala din Rahău în zona cetății țărănești de la Câlnic, coordonator Florin Toncean
Brăila
Insula Mare a Brăilei, sâmbătă, 6 octombrie, ora 09.00. Punct de întâlnire: trecerea Bac de la Stanca, coordonator Marius Vernescu.
Brașov
Rotbav, sâmbătă, 6 octombrie, coordonator Dan Ionescu
București
Lacul Techirghiol, sâmbătă, 6 octombrie. Întâlnirea are loc de la ora 08,00 în parcarea de lângă bariera de la lac. De la ora 15,00 – ieșire pe plaja de la Agigea.
Duminică, 7 octombrie, ora 08.00 – Bazinele de la intrarea în localitatea Vadu (jud. Constanta).
Persoană de contact – Silviu Panțâru – 0737555611.
Cluj
Lacurile de la Câmpenești, sâmbătă, 6 octombrie, ora 10.00, cordonator Alexandru Stermin
Covasna
Rotbav, sâmbătă, 6 octombrie, coordonator Lazăr Anamaria
Iași
6 Octombrie-Ferma Piscicola Tiganasi. Plecare cu mașini personale sau cu mașina SOR in limita a 4 locuri.
7-Octombrie -Ferma Piscicola Vlădeni. Plecare cu mașina SOR în limita a 4 locuri sau cu tren dacă sunt mai mulți doritori. Trenul pleacă din gara Iași Nord la ora 09.00 în direcția Dorohoi.
Persoană de contact – Lucian Fasolă-Mătăsaru 0749. 792 529
Tot la Iași, coordonatorul sucursalei, Carmen Gache iese în 6 octombrie cu un grup de studenți în zona Ciobargiu, iar pentru 7 octombrie este organizată o activitate la școala din Gropnița, una din școlile din situl Eleșteiele Jijiei și Miletinului.
Maramureș
Lacurile Ariniș-Motiș, coordonator Alexandru Lapoși
Pitești
Adrian Mestecăneanu și Radu Gava vor ieși cu o clasă de elevi pe lacul de acumulare Pitești, vineri 5 octombrie, ora 13.00
Satu Mare
Sâmbătă, 6 octombrie
Lacul Porumbeşti – Valea Turului, întâlnire la 07.15, Gara Satu Mare
Heleşteul Bercu Nouă – Valea Turului, întâlnire la 07.15, Gara Satu Mare
Lacul Moftin – Valea Crasnei, întâlnire la 09.00
Valea Someşului, amonte de Satu Mare, întâlnire la 09.00, Podul Galben
Zona Socondului – Valea Maria, întâlnire la 09.00, la Şcoala Socond
Sibiu
Lacurile de pe Olt, coordonator Cătălin Fuciu.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.