Share

Weekend cu păsări. EuroBirdwatch 2018

Anul acesta se fac 25 de ani de EuroBirdwatch - cel mai mare eveniment de observare a păsărilor din Europa, în migrația de toamnă, eveniment organizat de BirdLife International. În weekend-ul 6 - 7 octombrie, sute de mii de europeni: ornitologi, birdwatcheri și iubitori ai naturii vor semnala fiecare pasăre pe care o întâlnesc.

Societatea Ornitologică Română te invită și cu această ocazie să ieși în natură și să vezi „cu ce se mănâncă birdwatching-ul”. La finalul acestui articol vei găsi lista orașelor care participă la EuroBirdwatch 2018, data, ora și punctul de întâlnire. Citește cine și unde iese la birdwatching la tine în oraș, iar dacă nu ai pe nimeni, atunci poate nu ar strica să fii tu organizatorul și să ieși cu prietenii.

Ce faci, concret, la eveniment?

Te întâlnești cu oameni care cunosc păsările și pot să te învețe și pe tine ce au aflat despre ele. La final, pleci acasă cu un motiv în plus să te bucuri de natură, indiferent de anotimp, cu poze faine și prieteni noi.
În afară de asta, dai o mână, mai bine zis un ochi de ajutor ornitologilor care vor nota pe o fișă specială fiecare specie de pasăre pe care o veți vedea în plimbarea voastră, precum și numărul de exemplare întâlnite.

La revenirea de pe teren, fiecare specie văzută trebuie notată pe fișele de observare, care trebuie trimise până duminică, 7 octombrie, ora 14.00 pe adresa dora.domsa@sor.ro, pentru a fi centralizate și trimise către organizația care le centralizează la nivel european. Observațiile făcute în 17 țări europene vor ajunge la BirdLife International și vor fi folosite mai departe de biologii care studiază păsările și migrația – unul dintre cele mai interesante fenomene din lumea animalelor.

Ce să ai la tine?

De obicei, ieșim dis-de-dimineață, deci nu uita cafeaua acasă. Mai ia cu tine apă, ceva de mâncare, o pelerină de ploaie (sperăm să nu ne plouă) și chef de plimbare. Poartă pantaloni lungi și mânecă lungă, bocanci sau pantofi de trekking. Dacă ai un aparat foto sau binoclu, ia-le cu tine. Ia-ți și un determinator – îți va fi de folos ca să identifici mai ușor păsările pe care le vezi.

Unde merg membrii sucursalelor SOR de Euro Birdwatch 2018?

Alba

6 octombrie, ieșire la Cugir și Eleșteele Aurel Vlaicu din jud. Hunedoara, coordonator Florin Toncean

7 octombrie, ieșire cu elevii de la școala din Rahău în zona cetății țărănești de la Câlnic, coordonator Florin Toncean

Brăila
Insula Mare a Brăilei, sâmbătă, 6 octombrie, ora 09.00. Punct de întâlnire: trecerea Bac de la Stanca, coordonator Marius Vernescu.

Brașov
Rotbav, sâmbătă, 6 octombrie, coordonator Dan Ionescu

București

Lacul Techirghiol, sâmbătă, 6 octombrie. Întâlnirea are loc de la ora 08,00 în parcarea de lângă bariera de la lac. De la ora 15,00 – ieșire pe plaja de la Agigea.

Duminică, 7 octombrie, ora 08.00 – Bazinele de la intrarea în localitatea Vadu (jud. Constanta).

Persoană de contact – Silviu Panțâru – 0737555611.

Cluj
Lacurile de la Câmpenești, sâmbătă, 6 octombrie, ora 10.00, cordonator Alexandru Stermin

Covasna
Rotbav, sâmbătă, 6 octombrie, coordonator Lazăr Anamaria

Iași

6 Octombrie-Ferma Piscicola Tiganasi. Plecare cu mașini personale sau cu mașina SOR in limita a 4 locuri.

7-Octombrie -Ferma Piscicola Vlădeni. Plecare cu mașina SOR în limita a 4 locuri sau cu tren dacă sunt mai mulți doritori. Trenul pleacă din gara Iași Nord la ora 09.00 în direcția Dorohoi.

Persoană de contact – Lucian Fasolă-Mătăsaru 0749. 792 529

Tot la Iași, coordonatorul sucursalei, Carmen Gache iese în 6 octombrie cu un grup de studenți în zona Ciobargiu, iar pentru 7 octombrie este organizată o activitate la școala din Gropnița, una din școlile din situl Eleșteiele Jijiei și Miletinului.

Maramureș
Lacurile Ariniș-Motiș, coordonator Alexandru Lapoși

Pitești
Adrian Mestecăneanu și Radu Gava vor ieși cu o clasă de elevi pe lacul de acumulare Pitești, vineri 5 octombrie, ora 13.00

Satu Mare

Sâmbătă, 6 octombrie
Lacul Porumbeşti – Valea Turului, întâlnire la 07.15, Gara Satu Mare
Heleşteul Bercu Nouă – Valea Turului, întâlnire la 07.15, Gara Satu Mare
Lacul Moftin – Valea Crasnei, întâlnire la 09.00
Valea Someşului, amonte de Satu Mare, întâlnire la 09.00, Podul Galben
Zona Socondului – Valea Maria, întâlnire la 09.00, la Şcoala Socond

Sibiu
Lacurile de pe Olt, coordonator Cătălin Fuciu.

Dacă ți-a plăcut, distribuie