Share

Ziua Păsărilor 2017

În 2017, Ziua Păsărilor - 1 Aprilie pică sâmbătă. Nu ne ținem de păcăleli, ci ieșim să vedem păsările în elementul lor, în natură. Nu au venit toate, încă suntem în migrație, dar deja avem mare parte din speciile așteptate. Iar evenimentele sunt organizate la nivelul sucursalelor, din București la Cluj, de la Tulcea la Iași, Brașov sau Brăila.

În București, membrii sucursalei vă așteaptă de la ora 9,00 la intrarea în Parcul Natural Văcărești dinspre Asmita Gardens. Se urcă taluzul pe cărări (sunt mai multe, unele mai abrupte și altele mai domoale). Se coboară pe scări și pe malul de beton, apoi se pleacă la păsări. Din oră în oră se merge cu binoclul și cu luneta în apopiere de lacuri, pentru a vedea păsările de apă. Nu vor lipsi răpitoarele de zi, iar cine își ține ochii pe sol are ocazia să vadă și șopârle sau șerpi. (Precizăm din nou: nu avem șerpi veninoși în acest perimetru, nu riscăm să fim mușcați de vipere) Turul ornitologic se încheie a standul de inelare, unde amfitrion este biologul Paul Țibu, care va realiza inelări demonstrative. 

De la Iași, se iese pe teren în localitatea Larga Jijia sâmbătă. La 08,45 se strâng birdwatcher-ii în fața Gării de Nord Iași, de unde se pleacă cu trenul, alături de Lucian Fasolă-Mătăsaru. Puteți merge și cu mașina personală, dar drumul este destul de rău și riscați… Studenții de la Facultatea de Biologie vin pe teren alături de profesoara Carmen Gache. Merg în zona umedă Vlădeni. De altfel, chiar azi, 31 marie, un grup de studenți se află în aplicație pe Valea Jijioarei. Iar pe 3 aprilie, ornitologi ieșeni merg la Roman unde, alaturi de AVPS Roman, care are custodia sitului Siretul Mijlociu, vor organiza un eveniment dedicat Zilei Pasarilor la cel mai mare liceu din oras.

În județul Alba, două localități au activități specifice. Profesorul Florin Toncean începe acțiunile dis de dimineață, sâmbătă. La ora 9:00 are loc o vizită pe Valea Caselor, în satul Răhău, la 10 km  de Sebeș. Deja se anunțaseră 10 elevi, dar lista e deschisă. Se merge la prânz pe malul râului Mureș, în căutarea păsărilor de apă, iar după ora 14 în Parcul Dendrologic Alba Iulia. La Cugir, Petre Melente, este și el gata de ieșiri. 

În Brăila, ca de obicei, coordonatorul sucursalei, Marius Vernescu, merge în zona Lacul Sărat. Dat fiind că zona este una extrem de bogată în avifaună, acțiunea începe de la ora 10,30

La Brașov, coordonatorul Dan Ionescu vă propune o ieșire în… Delta din Carpați. Se merge duminica, de la ora 10,00 la lacurile Dumbrăvița. 

La Cluj, Ziua Păsărilor ține 2 zile. 🙂 

Program 1 Aprilie: 

09:00-11:00 Tur ornitologic în Pădurea Hoia: întâlnire la intrarea în Parcul Etnografic Romulus Vuia 

10:00-14:00 Ziua Păsărilor în Parc – Parcul Central zona Casino

– identificare specii de păsări

– verificare și construire cuiburi artificiale 

Program 2 Aprilie:

8:30-16:00 Tur ornitologic de o zi în Fânațele Clujului

Întâlnirea va fi în parcare la Auchan (Iris) la ora 8.30. Observațiile vor dura până la ora 16.00. Pentru această ieșire punem la dispoziția participanților determinatoare de păsări și binocluri. Recomandăm încălțăminte de teren comodă și îmbrăcăminte adecvată prognozei meteo, plus mâncare și apă pentru prânz.

La Satu Mare, sunt tot 2 zile de păsări pentru sucursala de acolo. Pe 31 martie, pitici de la gradinițe vin în Grădina Romei, unde este și sediul SOR Satu Mare pentru observații și pentru jocuri. Pe 1 Aprilie, lucrurile devin serioase. Deschiderea oficială are loc la ora 10 și programul cuprinde observații și determinări: – copii trebuie să găsească și să determine speciile de păsări de pe cele 20 de fotografii ascunse în parc. Urmează o numărare a cuiburilor de ciori de semănătură din parc, o expoziție foto cu temă ornitologică, desene pe asfalt și concursuri ”cine știe câștigă” cu premii. Dacă vreți și un suvenir ornitologic, veți găsi de vânzare insigne și obiecte de inspirație ornitologică.

La poarta Deltei, în Tulcea, Ziua Păsărilor are două acțiuni mari. Prima dintre ele are loc de la ora 10, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării – Acvariu. Este vorba despre atelierul Micul Ornitolog. Cea de-a doua este o deplasare la Lacul Zaghen-Păsurea Bididia, de lângă Tulcea și începe de la ora 12. Deplasarea se face cu mijloace de transport personale.

Dacă ți-a plăcut, distribuie