Share

Ziua Păsărilor 2018. Din Deltă până în Apuseni

La SOR, an de an, sărbătorim Ziua Păsărilor prin ieșiri în natură. Ne conectăm și ne reconectăm la natură alături de elevi, de profesori, de membri și de voluntari. Cum vremea n-a fost chiar blândă ȋn ultimele zile de martie, unele dintre planuri au fost anulate sau reconfigurate. Chiar şi aşa, din 30 martie până astăzi, de la Tulcea până la Cluj, păsările au fost ȋn centrul atenţiei noastre.

Tulcea a „furat” startul

Acvariu Muzeu Tulcea a dat tonul Zilei Păsărilor ȋncă din 30 martie, cu grupa mică ,,Albinuţele” de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 17, Tulcea. Micuții au primit de la SOR Tulcea, prin muzeograful Mariana Cuzic, tricouri cu specia de pe sigla SOR – pescărașul albastru (Alcedo atthis) şi au participat la primul lor concurs de identificare de specii migratoare.

Barza, rândunica şi cucul au fost recunoscute imediat, ȋn vreme ce alte specii – precum mierla – au rămas ȋncă la stadiul de ,,pasăre cip-cip”. ,,Albinuţele” au fost premiate cu păsări magice din hârtie şi au ȋnvăţat specii noi din dioramele muzeului.

Ieşire la păsări ȋn Parcul Ciuperca

Dar copii se simt cel mai bine când ies în natură. Așa că pe 2 aprilie, deja erau în Parcul Ciuperca, alături de membrii veterani ai sucursalei tulcene. Cu binocluri, cu lunete, cu determinatoare. Cel mai tânăr participant la ieșire avea un an. În vizorul lunetelor – populaţia obişnuită a parcului – cinteze şi grauri, pițigoi și vrăbii, pescăruşi râzători şi cormorani mari.

Pe lângă observaţii, tulcenii au avut parte de prezentarea iniţiativei SOR – cuiburi pentru 2018 pui. Alexandru Ifrim, membru SOR, şi fiul său Vladimir au adus la ȋntâlnire două cuiburi artificiale demontate, pe care le-au asamblat ȋmpreună şi le-au prezentat asistenţei. A urmat lecția practică – cum se construieşte un cuib artificial, unde şi ȋn ce perioadă e indicat să fie amplasat şi cum se ȋntreţine.

Pentru cei care, din motive obiective, n-au ajuns la ȋntâlnire – a fost cam frig la Tulcea –, instrucţiunile sunt disponibile şi online.

Educaţie ecologică pe muzică de mandolină

Şi în județul Ialomiţa, Ziua Păsărilor i-a avut ca protagonişti pe copii. Din păcate, precipitaţiile masive căzute recent, ne-au ȋncurcat şi aici planurile. Elevii şcolii din Giurgeni au urmărit traseele de migraţie ale berzelor, gâştelor, cocorilor, mierlelor şi sturzilor ȋn… atlas și la televizor. Ieşirea la păsări a fost ȋnlocuită de vizionarea filmului “Poporul migrator” şi prin amenajarea unei mici staţii de documentare dotate cu fotografii, albume şi enciclopedii.

Petre Teodor, profesor de biologie şi ornitolog pasionat, le-a vorbit copiilor despre semnificaţia Zilei Păsărilor, dar şi despre cum au fost afectate de episodul de iarnă din primăvara asta speciile migratoare ȋntoarse recent ȋn România. Şi pentru că n-au avut ocazia unui concert de păsăret, elevii au pus ȋn scenă propria reprezentaţie. Școala din Giurgeni se mândreşte cu una dintre formaţiile de mandolină recunoscute la nivel naţional.

Piteştiul păstrează tradiţia

Sucursala argeșeană a SOR păstrează tradiția și celebrează Ziua Păsărilor alături de tineri. Anul trecut au aflat despre importanţa păsărilor pentru natură elevii de la ,,Colegiul Naţional Alexandru Odobescu” şi ,,Colegiul Ion I. C. Brătianu”, iar anul acesta a venit rândul liceenilor de la „Colegiul C. D. Neniţescu”. Care e rolul păsărilor ȋn ecosisteme şi cum le putem proteja au fost două dintre temele prezentării realizate pentru tinerii piteşteni.

Şi, pentru că anul acesta sărbătorim păsările sprijinind noua generaţie de ȋnaripate, elevii din Piteşti au ȋnvăţat direct de la specialişti de ce este nevoie să suplimentăm cuiburile naturale, cum se construieşte şi amplasează un cuib artificial. Ca de obicei, alături de elevii de liceu au fost Radu Gava și Adrian Mestecăneanu.

Norocoşii din Sebeş şi Cugir

Membrii SOR din Sebeş şi Cugir au avut noroc de vreme şi drumuri bune, aşa că au putut să facă o ieşire la păsări ȋn zona Cugir. Şi pentru că în 2018 SOR-istului ȋi şade bine cu cuibul, pe lângă observaţii şi niciodată epuizatele discuţii despre păsări nu a lipsit confecţionarea de cuiburi artificiale. Şi uite-aşa, Cugirul şi-a făcut loc pe harta judeţelor prietenoase cu păsările, pentru că ȋncepând din primăvara asta se mândreşte cu 10 cuiburi noi. „Capii răutăților” au fost Florin Toncean și Petre Melente.

 

36 de specii observate la Câmpeneşti

Clujenii au sfidat avertismentele de ploaie, care a anulat ieşirea ȋn parcul central din oraş, şi au purces totuşi la drum către lacurile de la Câmpeneşti. S-a ȋnduplecat şi vremea de ambiţia lor, iar păsările nu s-au lăsat nici ele rugate. Ieşirea de la Câmpeneşti a fost cea mai bogată – 36 de specii observate.
Primii agenţi ȋnaripaţi ai primăverii erau deja prezenţi ȋn preajma lacurilor – rândunicile (Hirundo rustica), pupezele (Upupa epops), pietrarii suri (Oenanthe oenanthe), rațele cârâitoare (Spatula querquedula) sau silvia mică (Sylvia curruca).

Pe lac, corcodeii mari (Podiceps cristatus) aveau deja perechile formate și erau ,,angajați” în dansuri nupțiale, lișițele (Fulica atra) adunau de zor material de cuib, iar buhaiul de baltă (Botaurus stellaris) vocaliza foarte sonor în întinderea de stufăriș.

Baia Mare nu a fost așa de norocoasă la capitolul observații, vizita programată la hrănitori și cuiburi fiind amânată din cauza condițiilor meteo. Alexandru Lapoși a adunat însă peste 60 de elevi ai școlilor Lucian Blaga și Groși care au avut parte de prezentări interesante legate de păsări și de jocuri tematice interactive.

Iar Sucursala Satu Mare a SOR a ieșit în Pădurea Bercu la verificat cuiburile vechi și amplasat altele noi. Iubitorii de păsări de aici vor organiza pe 14 aprilie activități de Ziua Păsărilor. Coordonator va fi Fazekas Lorand.

Ieşi şi tu la păsări

Cu ajutorul membrilor, voluntarilor şi susţinătorilor SOR, o mare parte dintre cele 74 de cuiburi artificiale de care avem nevoie pentru o nouă generaţie de păsări au fost deja realizate sau comandate şi sunt ȋn curs de amplasare. Vă mulţumim pentru implicare!

Până pe 15 aprilie, sperăm să ne atingem obiectivul. Iată cum vă puteţi implica:

1. Confecționați un cuib sau cumpărați unul.

2. Convingeți un prieten să facă același lucru.

3. Până pe 15 Aprilie, mergeți și amplasați cuibul, apoi ieșiți la birdwatching.

4. Când reveniți din teren, trimiteți un mail și o fotografie cu cuibul la adresa concurs@sor.ro și SOR va realiza tabloul oficial al Zilei Păsărilor, cu toate cuiburile, pe pagina de Facebook.

Pentru cei mai îndemânatici dintre voi – vă punem la dispoziție două scheme pentru a confecționa singuri cuiburile.

Dacă ți-a plăcut, distribuie