ȘTIRI PROIECT Ziua Păsărilor
Ziua Păsărilor 2020: Din stufăriș, în online
7 aprilie 2020
Anul acesta am celebrat Ziua Păsărilor pe 1 aprilie în condiții speciale, în mediul online. În ciuda izolării la domiciliu, peste 150.000 de iubitori de păsări și natură au participat la quiz-uri, concursuri și activități de monitorizare ornitologică organizate pe pagina de Facebook SOR, dar și pe paginile de Facebook ale sucursalelor din Cluj, Iași și Sibiu.
Ziua Păsărilor este probabil cel mai important eveniment organizat anual de Societatea Ornitologică Română (SOR). Începând cu 1994, evenimentul a fost cel mai bun prilej de întâlnire pentru pasionații de păsări, ornitologi, dar și simpli iubitori de natură. Sute de participanți am numărat la fiecare ediție în toți acești ani de când sărbătorim păsările.
În 2020, condițiile speciale generate de pandemia de COVID-19 ne-au obligat și pe noi să ne reorganizăm. Astfel că Ziua Păsărilor din acest an a avut loc pe 1 aprilie doar în mediul online. Am avut la dispoziție mai puțin de 2 săptămâni să pregătim evenimentul în acest format inedit. Nu a fost chiar ușor să mutăm un asemenea eveniment, care se desfășura în mod normal în aer liber, în mediul virtual. A trebuit să regândim activitățile și să venim cu soluții potrivite condițiilor date. În final, rezultatul a fost neașteptat de bun: am reușit să strângem aproape de noi, pe 1 aprilie, peste 150.000 de iubitori de păsări și natură care au participat la activitățile pregătite de specialiștii SOR.
Window Birdwatch de la fereastră
Am început ziua de 1 aprilie nu cu o păcăleală, ci cu o cât se poate de serioasă activitate de monitorizare a păsărilor. Și pentru că izolarea la domiciliu ne ține pe fiecare dintre noi în casă în această perioadă, observațiile au fost făcute exclusiv de la fereastră sau din grădina proprie. Cei dornici să ajute la monitorizare au avut la dispoziție un formular online cu cele mai întâlnite specii de păsări sălbatice. Formularul a fost completat de 256 de persoane, iar cea mai des observată specie a fost porumbelul domestic (2807), urmat de vrabia de casă (2405), cioara de semănătură (1863), vrabia de câmp (1595) și guguștiucul (1140).
Dacă cei mai mulți participanți au luat în serios monitorizarea, alții au vrut, se pare, să revoluționeze rezultatele observărilor ornitologice din România. 🙂 Astfel, unele rapoarte au indicat prezența, într-o singură locație, a 200.000 de mii de vrăbii de casă, 100.000 de mii de rândunici sau 900 de mii de porumbei domestici. În plus, am avut și ceva glumeți printre cei care au completat formularul și care au raportat papagali, găini sau chiar … pinguini și tucani.
Ghicește specia
Pentru a le oferi șansa tuturor participanților să-și testeze abilitățile de recunoaștere a păsărilor am organizat 2 quiz-uri, unul pentru începători, care se va încheia miercuri, 8 aprilie, și unul pentru avansați care a a fost activ doar 2 ore. Cei dornici să-și testeze cunoștiințele în materie de păsări au trebuit să răspundă la un set de 30 de întrebări contra cronometru cu patru variante de răspuns. Toate speciile de păsări au fost din avifauna României.
Până acum, peste 250 de participanți au completat quiz-ul pentru începători. Din aceștia doar 13 au reușit să completeze corect tot testul, iar 84 din ei au răspuns corect la mai puțin de jumătate din întrebări. Cele mai mari dificultăți în recunoașterea speciei s-au înregistrat la ciocănitoarea de stejar (Leiopicus medius), iar cea mai recunocută pasăre a fost coțofana (Pica pica).
La quiz-ul pentru avansați am avut 92 de participanți, din care doar 9 au reușit să răspundă corect la toate cele 30 de întrebări. Cel mai greu de identificat a fost chirighița neagră (Chlidonias niger), iar muscarul sur (Muscicapa striata) și sturzul cântător (Turdus philomelos) au fost cele mai ușor de recunoscut. Pentru a reuși să răspundă corect concurenții au trebuit să cunoască detalii specifice pentru 120 de specii de păsări sălbatice și habitatele lor. Pentru a-i pune în dificultate pe concurenții quiz-ului pentru avansați, am ales imagini cu păsări adulte, dar și ipostaze cu juvenili și pui.
Concurs de desene Spring Alive
Pentru cei pasionați de desenat, am organizat un concurs cu speciile din proiectul Spring Alive. Oricine s-a simțit inspirat a putut să-și etaleze talentul. Concursul, care se adresează diverselor categorii de vârstă, este încă în desfășurare, iar până pe 30 aprilie puteți trimite desenele voastre pe adresa concurs@sor.ro. Până acum am primit peste 140 de desene. Specia cea mai desenată este prigoria, urmată de rândunică și barză.
Albume foto cu păsări
În final, nu putem să trecem cu vederea efortul depus de membrii sucursalelor SOR din București, Cluj, Iași și Sibiu, care ne-au încântat, de pe 1 până pe 4 aprilie, cu fotografiile realizate de ei. Albumele foto au fost extrem de apreciate de pasionații de păsări și natură, iar, dacă doriți să le revedeți, puteți accesa link-urile de mai jos:
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.