Share

Calendarul verde al lunii iunie

Prima recomandare pentru grădinari - mai puțin timp în fața laptopului și mai mult în grădină, dacă doresc să aibă o grădină atrăgătoare atât pentru, ei cât și pentru faună. De la 1 iunie suntem în plină vară calendaristică, așadar trebuie să ne adaptăm activitățile din grădină. Ce facem acum?

1. Amplasăm adăpători sau continuăm aprovizionarea lor cu apă – vine o perioadă cu temperaturi ridicate, păsările au nevoie de apă. Dacă amplasați acum o adăpătoare/scăldătoare, veți avea păsări în grădină și la iarnă, când amplasați o hrănitoare.

2. Se amplasează băi de nisip – păsările au nevoie de ele pentru a se curăța de paraziți.

3. Se amplasează scânduri sub cuiburile de lăstun și rândunică – păsările sunt simpatice, dar pot face mizerie, iar o astfel de scândură vă ferește să călcați în… noroc.

4. După ploi sau furtuni, e posibil să găsiți pui de pasăre căzuți din cuib. Țineți cont de aceste recomandări.

5. Începe sezonul al doilea de cuibărire a păsărilor din grădini, e posibil să găsiți pui mici, dar cu siguranță veți vedea părinții cu ciocul plin de insecte. NU vă apropiați de cuiburi.

6. Se notează detalii despre ocuparea cuiburilor artificiale în Jurnalul cuiburi artificiale.

7. E vară, vin și ploile puternice (de vară) – așadar puteți colecta apa de ploaie pentru a o folosi mai târziu la udat grădina.

8. În cursul udării plantelor se ține cont de următoarele principii:

a. plantele se udă seara sau dimineața, pentru că apa rece le dăunează, dacă este foarte cald;
b. udatul puțin și des încurajează rădăcinile plantelor să se îndrepte spre suprafața mai umedă, astfel că în arșița de vară riscul ca planta să se usuce devine mult mai mare. Prin urmare irigația mai rară, dar abundentă este mult mai potrivită decât stropirea suprafeței pământului.

9. O parte din pajiște NU se cosește, pentru că asigură producerea semințelor și accesul mai ușor al păsărilor la nevertebratele de pe sol.

10. Se scot bulbii florilor de primăvară, dar numai în cazul în care frunzele s-au uscat, și se păstrează la loc întunecat și răcoros.

11. Combaterea dăunătorilor se realizează mai ales prin sprijinirea dușmanilor naturali ai acestora. Se instalează cuiburi artificiale, hoteluri pentru insecte, adăposturi pentru lilieci sau arici, se lasă un colț al grădinii mai sălbatic, cee ce va oferi adăpost pentru un număr mare viețuitoare. Nu uitați: speciile benefice le urmează la câteva zile distanță pe cele dăunătoare și schimbarea se produce în timp și nu de la un minut la altul.

12. Nu se elimină toate urzicile și morcovul sălbatic din grădină. Aceste plante reprezintă resurse de hrană pentru omizile unui număr mare de fluturi colorați.

13. Vă puteți bucura de varietatea de viețuitoare care apar în grădină în luna iunie.

Dacă ți-a plăcut, distribuie