Share

Cele bune să se adune

Societatea Ornitologică Română are o nouă conducere. Din trei în trei ani, membrii SOR se întâlnesc pentru Adunarea Generală de alegeri și decid care este componența Consiliului Științific. Anul acesta, adunarea a avut loc la Stațiunea de Cercetări Biologice din Agigea a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Au venit membrii din toate sucursalele SOR, iar cei care nu au putut face deplasarea și-au exprimat online opțiunea pentru viitorii membri ai consiliului.

Calmul dinaintea ședinței

Vineri au început să curgă mașinile. Din Satu Mare, București, Olt, Iași, Tulcea, Călărași, Republica Moldova, Bulgaria și nu numai. Câte una, câte două, în funcție de cei care au dorit să participe. Cei mai numeroși au fost, de departe, colegii din Sucursala București a SOR. Nu doar pentru că mare parte din salariații SOR sunt membri aici. Grupul cel mai numeros a fost al lor, urmat de sucursalele din Tulcea și din Iași. Și s-a stat la masă, s-au încercat câteva zeci de porții de midii, s-au spus povești din ultima ediție a Expediției Naționale SOR, s-au depănat amintiri și au fost făcute planuri pentru ședința oficială. Seara, ieșiri la păsări sau plimbări pe faleză, program normal pentru un păsărar care ajunge la mare. A doua zi, începea votarea.

„Cele rele să se spele…

…cele bune să se adune” – așa și-a început discursul mentorul nostru, profesorul Eugen Petrescu. I-a trecut în revistă pe cei care ne-au părăsit în 2017, cu un remember aparte pentru primul președinte al SOR, Dan Munteanu. Au fost momente când unora dintre participanți le-a înflorit câte o lacrimă în colțul ochiului. Dar s-a trecut apoi la ordinea de zi și rând pe rând au fost prezentați candidații de la alegerile din 2017. Unii dintre ei lipseau din sala de la Agigea, așa că au fost prezentați de colegi. Și s-a trecut la vot. În urma numărătorii voturilor, Consiliul Științific are acum o nouă componență. Alexandru Lapoși din Baia Mare, Florin Chirilă din București, Matrona Petrescu din Maliuc, Cosmin Mihai din București, Adrian Mestecăneanu din Pitești, Florin Toncean din Sebeș și Florian Andronache din Ploiești sunt cei șapte membri ai Consiliului. Domnii Lapoși, Andronache și Mestecăneanu sunt la al doilea mandat consecutiv, ceilalți sunt la prima lor experiență de acest gen. 

Poante și păsări

Inutil de spus că o astfel de revedere, pentru unii dupa trei ani, este presărată cu glume și poante. Cel care le dă tonul este Eugen Petrescu. Când a aflat că doamna Matrona Petrescu îi va lua locul în Consiliul Științific, primele vorbe au fost însoțite de un zâmbet… „Cabinetul 2”. Dar vor veni împreună la București, la ședințe, dat fiind că domnul Petrescu este ales membru al Comisiei de Cenzori. 

„Ce să fac, să prezint activitatea din ultimii ani? Se face! Și să spun ce a mai făcut sucursala Iași? Se face! Dar serios acum, nu îmi dați mie toate prezentările, că le fac eu … oricum le știu pe toate”, se mândrea președintele Constantin Ion. Și-a încheiat mandatul zâmbind și povestind cu toată lumea. 

Problema lui a fost că imediat după ce se încheiase votarea, a apărut vestea că la Vadu, la numai câțiva kilometri, fusese semnalată una din cele mai rare specii din România – ploierul auriu asiatic. S-a ridicat praful în urma mașinilor SOR… se demarase în trombă. Poate părea ciudat că unii au fugit la Vadu în loc să aștepte finalul Adunării, dar… nu lucrăm la un atelier de șaibe, ci pentru păsări, iar un astfel de moment nu se ratează. Cei care nu au mers sâmbătă după amiază au ajuns în zonă și ei, dar abia duminică dimineață. De acolo – spre casă. 

Urmează prima ședință a Consiliului Științific, iar cele 7 persoane menționate se vor întâlni pentru a alege președintele și vicepreședintele SOR pentru următorii trei ani. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie