Share

Concurs cuiburi, căsuțe și hrănitori

Avem un câștigător la concursul nostru - Cuiburi, căsuțe, hrănitori. Am avut 165 de concurenți care au obținut punctajul maxim. A fost nevoie de ajutorul paginii random-ize.com pentru a stabili câștigătorul - Preda Mihnea din Școala Gimnazială Excelsis, Ploiești. Premiul: o insignă cucuvea + sticker cucuvea. Testele au fost rezolvate de 452 ori de către 429 concurenți (fiecare concurent ar fi putut să rezolve testul de 3 ori, ca să mai învețe exersând). Notele variază între 10 și -10, această din urmă fiind situația când au răspuns greșit la fiecare întrebare. Vă mulțumim tuturor pentru participare!

Varianta în maghiară a articolului o găsiți aici.

Vă invităm să participați la un concurs de recunoaștere a cuiburilor artificiale, căsuțelor de păsări, hrănitorilor de tip căsuță, cuiburilor de lăstun de casă și de rândunică. Concursul va avea loc în perioada 25 aprilie – 9 mai pe pagina quizz.sor.ro. Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți dintre acei concurenți care au obținut nota maximă și va fi anunțat în data de 10 mai, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, la ora 12 pe pagina de facebook a SOR. Premiul constă într-o insignă și un sticker cu pasărea anului, cucuveaua.

Concursul poartă denumirea de “Cuiburi, căsuțe, hrănitori” (Odúk, etetők, házikók pentru vorbitorii de limba maghiară), este compus din 10 întrebări cu variante de răspuns, iar pentru fiecare întrebare în parte, răspunsul corect trebuie selectat în 30 de secunde. Pentru a-și crește șansele de câștig, fiecare concurent poate rezolva testul de 3 ori.

Testul este disponibil pe pagina quizz.sor.ro, meniul Concursuri. Cei care nu au cont, pot să-și creeze prin apăsarea primului buton (login) ce apare după tip test, situat în partea de jos a monitorului.

Concursul este disponibil atât adulților, cât și elevilor. În cazul școlilor înregistrate în programul Școli Prietenoase cu Natura, participarea la concurs se acceptă în cadrul activității 4.13, dar numai în cazul în care școala este reprezentată în mod individual de minim 5 elevi.

Înainte de a accesa concursul, vă rugăm să parcurgeți următoarele rânduri, care vor clarifica care este rolul cuiburilor artificiale, ale hrănitorilor, care sunt diferențele între ele și vă vor ajuta să răspundeți corect la întrebări.

Cuiburi artificiale: sunt utilizate de speciile de păsări care în condiții naturale ar cuibări în cavități sau în scorburile copacilor bătrâni, din ce în ce mai rare în localități. Le oferă păsărilor un loc protejat de prădători și de condițiile meteorologice nefavorabile pentru a depune și cloci ouăle și a-și crește puii. În cursul realizării lor, trebuie respectate dimensiunile recomandate pentru specia țintă (suprafața de bază interioară, adâncimea interioară, diametrul și poziția orificiului de intrare), altfel nu sunt ocupate.

Pentru mai multe detalii, consultați ACEST articol.

În test cuiburile cu orificiul de intrare rotund de tip A și de tip B apar sub denumirea de cuiburi de pițigoi, iar cele semideschise de tip C au fost denumite cuiburi pentru măcăleandru.

Hrănitori de tip căsuță: oferă resurse de hrană adecvată, mai ales semințe uleioase crude și nesărate, speciilor de păsări care iernează la noi. Spre deosebire de cuiburile artificiale în care păsările au acces doar printr-un singur orificiu de intrare, hrănitorile de tip căsuță sunt deschise pe una sau mai multe laturi, astfel păsările au acces la semințele din hrănitoare din mai multe puncte. Au dimensiuni variate și permit hrănirea mai multor indivizi și specii de păsări în același timp.

Căsuțe pentru păsări: sunt inutile pentru păsări și nu vor fi niciodată ocupate de ele, deoarece nu satisfac nevoile păsărilor. Cel mai ușor se recunosc pe baza dimensiunii, poziției și formei orificiului de intrare. Astfel, în majoritatea cazurilor acest orificiu este exagerat de mare (diametrul ideal pentru pițigoiul mare este de doar 32 mm), este situat prea aproape de baza cuibului, are forma unei uși, geamuri, inimioară etc. În afară de orificiul de intrare, nici înălțimea, lățimea cuibului nu sunt potrivite pentru păsări, în plus prezintă o serie de elemente decorative care îndepărtează păsările. În majoritatea cazurilor sunt vopsite în culori stridente, ceea ce crește detectabilitatea lor, în condițiile în care păsările preferă un loc ascuns pentru reproducere.

Cuiburi de lăstun de casă: sunt închise, păsările având acces în cuib doar printr-un orificiu de intrare. Sunt construite sub streșini, în colțul geamurilor, pe balcon.

Cuiburi de rândunică: sunt deschise, păsările având acces în cuib din mai multe direcții. În general sunt lipite de un perete sau o grindă (grajduri, magazii), mai rar poduri.

Pentru imagini despre cuiburile de rândunică și lăstun de casă, consultați ACEST material, care sub subtitlul Documente prezintă și planșe printabile incluse în metoda de numărare cuiburi, atât în limba română, cât și în maghiară.

Dacă ți-a plăcut, distribuie